Άλιμος: Σπάνιο κητοειδές τραυματισμένο στα ρηχά – Αγώνας δρόμου για να σωθεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άλιμος: Σπάνιο κητοειδές τραυματισμένο στα ρηχά – Αγώνας δρόμου για να σωθεί

SHARE THIS

Το ζώο φέρει σημάδι με αίμα στο ρύγχος του - Είναι εξαιρετικά ταλαιπωρημένο κι είναι εμφανές ότι η ζωή του κινδυνεύει.

Έκπληκτοι κάτοικοι εντόπισαν νωρίς το πρωί ένα σπάνιο κητοειδές να έχει εγκλωβιστεί στα ρηχά νερά στην παραλία του Αλίμου.
Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως πρόκειται για Ζιφιό και όπως δείχνουν τα πλάνα από τηλεοπτικά δίκτυα, φέρει σημάδι με αίμα στο ρύγχος του ενώ είναι εμφανές ότι η ζωή του κινδυνεύει. Οι κάτοικοι ειδοποίησαν το λιμενικό και τον δήμο που έχουν σπεύσει στο σημείο.

Παρά τον αγώνα δρόμου στον οποίο έχει επιδοθεί το Λιμενικό και ειδική ομάδα για να σωθεί το κήτος που εξόκειλε στην παραλία του Αλίμοτυ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κήτος «δύσκολα θα τα καταφέρει». Ο κ. Φραντζής επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου κητολογικών ερευνών «Πέλαγος» μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ 1 λέγοντας πως οι πιθανότητες το κήτος να τα καταφέρει είναι μικρές…

Ο κ. Φραντζής εξήγησε ότι πρόκειται για προστατευόμενο είδος που ονομάζεται «ζιφιός», που ζει χιλιάδες χρόνια στα ελληνικά νερά. Διευκρίνισε πως δεν είναι φάλαινα αλλά κητοειδές.

Εξειδικευμένος κτηνίατρος και νοσηλευτής πλησίασαν το ζώο και ήδη του έχουν πάρει αίμα για να γίνουν οι σχετικές εξετάσεις που θα δείξουν και τι πρόβλημα υπάρχει. Του έχουν γίνει και κάποιες ενέσεις και όλοι αναμένουν με αγωνία τι θα γίνει με το ζώο.

Ο Ζιφιός (Ziphius cavirostris) είναι ένα κητώδες μέσου μεγέθους με εμφάνιση που θυμίζει ένα μεγάλο και παράξενο δελφίνι με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα (συνήθως 4,5-5,5). Οι ζιφιοί είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν και να μελετηθούν εξ’ αιτίας του μεγάλου χρόνου κατάδυσής τους (20 έως 80 λεπτά), της “ήσυχης” συμπεριφοράς τους (σχεδόν ποτέ δεν κάνουν άλματα), αλλά και λόγω του ότι αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του.

Έτσι, η γνώση σχετικά με αυτά τα ζώα είναι λιγοστή και μέχρι πολύ πρόσφατα προερχόταν σχεδόν μόνο από εκβρασμούς. Όπως ακριβώς και οι φυσητήρες, οι ζιφιοί τρέφονται με βαθύβια καλαμάρια που συλλαμβάνουν σε βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και τα 2000 μέτρα.

Exit mobile version