Ανακαλεί την παραίτησή του «ο γιατρός της Σερίφου», Θ. Κοντάρης
KYKLADIKI.GR
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακαλεί την παραίτησή του «ο γιατρός της Σερίφου», Θ. Κοντάρης

SHARE THIS

Ο γιατρός, η παραίτηση του οποίου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, ανακαλεί την απόφαση, έχοντας πετύχει δεσμεύσεις για βελτίωση των συνθηκών.

Ανακάλεσε την παραίτηση του από τη θέση του γενικού/οικογενειακού ιατρού στη Σέριφο, ο Θανάσης Κοντάρης, μετά την ανάρτηση-καταγγελία του οποίου είχαν ξεσπάσει σφοδρές αντιδράσεις για τις συνθήκες διάλυσης στη Δημόσια Υγεία και στα ιατρεία της περιφέρειας.

Όπως δημοσιεύεται σήμερα στην Καθημερινή, μετά την δημοσίευση του υπομνήματος της αίτησης παραίτησης που είχε στείλει στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, στη σελίδα του στο Facebook τον Απρίλιο, ο κ. Κοντάρης έφτασε να δέχεται απειλές για την οικογένειά του, κλείνοντας μάλιστα, το προφίλ του. Αλλά δεν ήταν αυτός ο λόγος παραίτησής του.

«Αναγκαζόμουν να εργάζομαι εξαντλημένος τους θερινούς μήνες»

Ο Θ. Κοντάρης είχε αναλάβει το ιατρείο της Σερίφου, επιστρέφοντας από τη Σουηδία όπου εργαζόταν ως γενικός γιατρός, με προσωπική επιθυμία. Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, υπέβαλε την αίτηση παραίτησής του.

«Το σκεφτόμουν εδώ και πάρα πολύ καιρό».  Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, αποφάσισε να παραιτηθεί όταν συνειδητοποίησε ότι δεν ήθελε να ζήσει όσα είχε περάσει το περασμένο καλοκαίρι. Η Σέριφος δεν είχε υποδομές να υποστηρίξει τόσους τουρίστες.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι αναγκαζόμουν να εργάζομαι εξαντλημένος τους θερινούς μήνες», είπε ο γιατρός.

Σημείωσε δε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε αύξηση γύρω στα 35-40% στον τουρισμό στην Σέριφο με αποτέλεσμα να υπάρχει αντίστοιχα μεγαλύτερη ζήτηση για τις υπηρεσίες υγείας «χωρίς αντίστοιχη αύξηση προσωπικού».

Πολλές ελλέιψεις

Το καλοκαίρι είναι υπερφορτωμένο και ο χειμώνας έχει άλλα προβλήματα. «Λόγω καιρού, πολλές φορές, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια πλοίων, δεν σηκώνονται τα ελικόπτερα – στην Σέριφο δεν έχουμε τη δυνατότητα να νοσηλεύσουμε ασθενή», τονίζει. Αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρειαστεί να μείνει στο ιατρείο όπου αναγκάζεται να διανυκτερεύσει ο ασθενής.

«Στην Σέριφο δεν υπάρχει βοήθεια στο σπίτι, δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί, δεν υπάρχει παιδίατρος, δεν υπάρχει τίποτα που να αποσυμφορήσει το ιατρείο», λέει.

Σκεφτόταν να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο αλλά είχε την ελπίδα ότι ένας νεότερος συνάδελφος που είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το ιατρείο, θα ερχόταν στο νησί. Αλλά όταν μες στο Πάσχα τον ενημέρωσε πως δεν θέλει να «εκτεθεί σε αυτούς τους κινδύνους», αναφέρει ο κ. Κοντάρης, «έπεσε το τελευταίο κάστρο μου».

Στην αίτηση παραίτησης λέει πως μετέφερε την πραγματικότητα ενός γιατρού όχι μόνο στη Σέριφο, αλλά σε όλες τις Κυκλάδες. Πέρυσι το ιατρείο του είχε κάνει μια έρευνα, μιλώντας με συναδέλφους σε 26 από τα 28 νησιά όπου η μόνη υγειονομική δομή είναι ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ).

Οι 19 μονάδες λειτουργούσαν μόνο με αγροτικούς γιατρούς, «οι οποίοι έχουν πάρει μόλις πτυχίο αλλά δεν έχουν κλινική εμπειρία ή εξειδίκευση», αναφέρει. Στις 14 εκ των 26, οι γιατροί απάντησαν πως έχουν κάνει ιατρικά λάθη λόγω εξάντλησης.

«Ιατρικό λάθος είναι και η λάθος συνταγογράφηση, δεν σημαίνει ότι κοστίζει τη ζωή του ανθρώπου», δηλώνει, τονίζοντας ότι πέρυσι το καλοκαίρι ήταν έτοιμος να βγάλει ανακοίνωση: «Μην με εμπιστεύεστε, είμαι εξαντλημένος».

«Ήταν μια πράξη απόγνωσης»

Σαφώς, ποτέ δεν ήθελε να παραιτηθεί. «Ήταν μια πράξη απόγνωσης» λέει ο ίδιος για την απόφαση να υποβάλλει την παραίτησή του με ανάρτηση στο facebook.

Σε αυτή την απόφαση τον οδήγησε, όπως είπε, «ο φόβος ενός νέου καλοκαιριού αντίστοιχου με το περσινό και μια κραυγή αγωνίας προκειμένου να αναδείξω τις ελλείψεις στις Υπηρεσίες Υγείας σε όλες τις Κυκλάδες».

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχει καταφέρει να δώσει κίνητρα, όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά (πχ. το να υπάρχει παιδικός σταθμός) σε νέους επιστήμονες να έρθουν σε δυσπρόσιτες περιοχές», αναφέρει μεταξύ άλλων για δυσκολίες της καθημερινότητας.

Οι δεσμεύσεις για καλύτερες συνθήκες

Όπως αναφέρει σχετικά με την ανάκληση της παραίτησης, είχε περιθώριο να το κάνει μέχρι σήμερα. Ωστόσο από την ανακοίνωση μέχρι και τώρα, διαπραγματεύτηκε για καλύτερες συνθήκες λειτουργίας του ιατρείου του με τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστο Ροϊλό.

Οι ιθύνοντες δεσμεύτηκαν ότι από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θα έρθει στο νησί ένας νεαρός οικογενειακός γιατρός ώστε να συνδράμει στις απαιτήσεις του ιατρείου στη Σέριφο, ενώ από τον Ιούλιο και για τρία χρόνια, θα έρθει επίσης ένας παιδίατρος, ενώ το ιατρείο θα ενισχυθεί και με μια συμβασιούχο νοσηλεύτρια.

Ο ίδιος τονίζει ότι κρατά τις δεσμεύσεις που του έχουν δοθεί και επιμένει ότι ποτέ δεν μετάνιωσε την ανάρτησή του περί παραίτησης.

Και ο λόγος είναι απλός, όπως λέει ο ίδιος. «Γιατί χωρίς καμία διάθεση για κομματική τοποθέτηση, μετέφερα την αλήθεια των σημερινών συνθηκών στον χώρο της υγείας στις Κυκλάδες».

 

Exit mobile version