Ανάχωμα από το ΣτΕ στην ΚΥΑ για την «ασφαλή τρίτη χώρα» Τουρκία
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανάχωμα από το ΣτΕ στην ΚΥΑ για την «ασφαλή τρίτη χώρα» Τουρκία

SHARE THIS

Ανάχωμα υψώνει το ΣτΕ απέναντι στην ΚΥΑ που ορίζει «ασφαλή τρίτη χώρα» την Τουρκία για πρόσφυγες από συγκεκριμένες εθνικότητες, με βάση την οποία απορρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες η εξέταση ασύλου μεγάλου αριθμού προσφύγων στη χώρα μας και βγαίνει απόφαση απέλασής τους στην Τουρκία για να ζητήσουν εκεί άσυλο. Καθώς όμως η Τουρκία έχει σταματήσει να δέχεται επιστροφές προσφύγων εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, οι πρόσφυγες αυτοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σε μετέωρο νομικό καθεστώς, που τους εμποδίζει να έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες και δικαιώματα.

Γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης στην Efsyn

Η πλειοψηφία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, με μειοψηφία δύο συμβούλων, εξέφρασε τη γνώμη ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ασφαλής μια χώρα που δεν δέχεται να επιστρέφονται στο έδαφός της πρόσφυγες για να ζητήσουν εκεί αίτημα ασύλου, όπως συμβαίνει με την Τουρκία, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2020.

Δεν έβγαλε ωστόσο οριστική απόφαση ακύρωσης της ΚΥΑ του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (επανεκδόθηκε επικαιροποιημένη τον περασμένο Δεκέμβριο), αλλά αποφάσισε να παραπέμψει το ζήτημα στο Δικαστήριο της Ε.Ε., θέτοντας προδικαστικά ερωτήματα σχετικά με την ορθή εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Παρ’ όλα αυτά, το σκεπτικό και η απόφαση της πλειοψηφίας δικαιώνουν τις οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, που υπέβαλαν αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ. «Θα έπρεπε, κατά τη γνώμη που πλειοψήφησε ως προς την ερμηνεία του άρθρου 38 της οδηγίας 2013/32/ΕΕ και του άρθρου 86 του ν. 4636/2019, να γίνει δεκτή η αίτηση και να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη 458568/15.12.2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου», αναφέρει η απόφαση.

Απορρίπτει, επίσης, τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, ότι το πάγωμα των απελάσεων στην Τουρκία είναι προσωρινό, καθώς μάλιστα δεν προκύπτει «ότι ερευνήθηκε από την αρμόδια αρχή το ενδεχόμενο να μεταβληθεί η στάση της Τουρκίας ως προς το ζήτημα αυτό στο προσεχές μέλλον».

Μιλώντας, την Παρασκευή, σε εκδήλωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες με θέμα την «εργαλειοποίηση των προσφύγων», ο πρόεδρος της οργάνωσης, Βασίλειος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι η έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας «μας ταλανίζει από το 2016 έως σήμερα» και έκανε λόγο για «ευπρόσδεκτη απόφαση, αφορμή για συζήτηση πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας».

Το 2017, η ολομέλεια του ΣτΕ, εξετάζοντας τότε αντίστοιχο αίτημα ακύρωσης της απόφασης να χαρακτηριστεί ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία, δυνάμει της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής κοινής δήλωσης για το Προσφυγικό, είχε αρνηθεί με οριακή πλειοψηφία 13 προς 12 να στείλει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Ο τότε αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Χρήστος Ράμμος, είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία, λόγω της ελλιπούς συμμόρφωσής της με το ευρωπαϊκό και διεθνές προσφυγικό δίκαιο.

Exit mobile version