Ανθρώπινο ποτάμι στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της COSCO – Συνεχίζεται η απεργία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανθρώπινο ποτάμι στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της COSCO – Συνεχίζεται η απεργία

SHARE THIS

«Για να μη βάλει το χέρι στην τσέπη η εργοδοσία, για να μη χαλάσει η CΟSCO κανένα ευρώ, θυσίασαν τον Δημήτρη Δαγκλή», αναφέρουν οι συνάδελφοί του.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι λιμενεργάτες στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά, ενώ συνεχίζουν την απεργία, μετά τον θάνατο του 40χρονου εργάτη Δημήτρη Δαγκλή, ζητώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μέτρα προστασίας ώστε να μην κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την ανάγνωση των μηνυμάτων αλληλεγγύης από σωματεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι κάλεσαν παναττική συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα. Φορείς, σωματεία και απλοί πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στο ΣΕΜΠΟ της COSCO με σύνθημα «οι ζωές των εργατών μετράνε», ενώ υψώθηκε κι ένα γιγαντοπανό στα γραφεία της εταιρείας, στο οποίο αναγράφεται «Όχι άλλος νεκρός για τα κέρδη της COSCO».

Οι εργάτες της COSCO θα απαιτήσουν από το υπουργείο να διαλευκανθούν τα αίτια του εργοδοτικού εγκλήματος και θα επιδώσουν έγγραφο όπου θα αναφέρονται τα ονόματα της Επιτροπής Έλεγχου Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως αναφέρει το 902.gr.

Ενός λεπτού σιγή για τον Δημήτρη

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εργαζόμενου Δημήτρη Δαγκλή, που σκοτώθηκε στο εργατικό δυστύχημα στην COSCO, κρατήθηκε στη μεγάλη παναττική συγκέντρωση. Ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ από δεκάδες στόματα ακούστηκε η λέξη «Αθάνατος».

Στη συγκέντρωση βρέθηκε και η αδερφή του Δημήτρη Δαγκλή, η οποία έγινε δεκτή με δυνατό χειροκρότημα.

Τα βασικά αιτήματά των εργαζομένων είναι τα εξής:

  • 6άρες πόστες (έξι άτομα ανά βάρδια σε κάθε γερανογέφυρα),
  • Kατάργηση των κόντρα βαρδιών που εξουθενώνουν τους εργάτες,
  • Mετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, και
  • Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία κατέθεσε προσφυγή στη δικαιοσύνη, έτσι ώστε η απεργία να κηρυχθεί παράνομη, κάτι που απορρίφθηκε, γεγονός που έφερε ικανοποίηση στο στρατόπεδο των εργαζόμενων, κι έτσι η απεργία θα συνεχιστεί και αύριο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, τόνισε πως «ο θάνατος του Μήτσου ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη γέφυρα στην οποία έγινε και το τραγικό εργατικό δυστύχημα, με αποτέλεσμα να χαθεί ο συνάδελφός μας, δεν είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής του Δημήτρη και όλων μας», συμπληρώνοντας πως «η γερανογέφυρα αυτή, που πέρασε πάνω από τον συνάδελφό μας, είναι ένα δείγμα των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στο λιμάνι. Για να μη βάλει το χέρι τσέπη η εργοδοσία, για να μη χαλάσει η CΟSCO κανένα ευρώ, όταν διαρκώς τα κέρδη της δεν έχουν προηγούμενο, θυσίασαν τον Δημήτρη Δαγκλή».

Ακόμη, υπενθύμισε τα αιτήματα του σωματείου:

«Διεκδικούμε και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτά:

  • Οι ομάδες να αποτελούνται όχι από 4, αλλά από 6 άτομα γιατί δεν είναι μόνο ότι έχουμε έναν νεκρό, αλλά έχουμε και σακατεμένα κορμιά.
  • Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες, 12ωρα, κόντρα βάρδιες που εξουθενώνουν τους εργάτες.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.
  • Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους, μελών της ΕΝΕΔΕΠ».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, ανακοίνωσε ότι αύριο θα γίνει μοτοπορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στις 7 π.μ. οι εργαζόμενοι της COSCO θα συγκεντρωθούν στο ΣΕΜΠΟ και στη συνέχεια η μοτοπορεία θα κατευθυνθεί στο υπουργείο.

Exit mobile version