Απλήρωτοι και οι ιδιώτες ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απλήρωτοι και οι ιδιώτες ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ

SHARE THIS

Οι ιδιώτες ερευνητές περιμένουν για πάνω από 6 μήνες να πληρωθούν, ενώ και οι απογραφείς παραμένουν στο άγνωστο.

Δεν είναι μόνο οι απογραφείς που έχουν μείνει στο «περίμενε» από την ΕΛΣΤΑΤ. Εκτός από τους χιλιάδες απογραφείς που φοβούνται ότι ίσως φτάσουν να περιμένουν ακόμα και ώς το τέλος του έτους για να πάρουν μερικές εκατοντάδες ευρώ για τους μήνες που δούλεψαν, απλήρωτοι για 6 έως 8 μήνες κατά μέσο όρο παραμένουν οι ερευνητές-ιδιώτες συνεργάτες της ΕΛΣΤΑΤ που εργάζονται σε μηνιαίες, τριμηνιαίες και ετήσιες έρευνες όπως εκείνες για τα νοικοκυριά, το εργατικό δυναμικό, τις επιχειρήσεις κ.ά.

Πηγές της ΕΛΣΤΑΤ στις οποίες απευθυνθήκαμε βλέπουν, πάντως, πορεία ομαλοποίησης στις πληρωμές, μιλώντας για αποπληρωμή των απογραφέων τον Ιούλιο και όσο το δυνατόν γρηγορότερη για τους ιδιώτες συνεργάτες. Επισημαίνουν όμως παράλληλα τις ελλείψεις προσωπικού στην υπηρεσία, που καθυστερούν τις συγκεκριμένες διαδικασίες, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Στα τέλη Μαΐου, 36 ιδιώτες ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση της υπηρεσίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Εργασίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν έρευνες που ολοκληρώθηκαν πριν από 10 μήνες, για τις οποίες δεν έχουν εξοφληθεί όλοι οι συνεργάτες, όπως και έρευνες που παραδόθηκαν εδώ και 7-9 μήνες χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποπληρωμής τους.

Εξαιτίας αυτής της πολύμηνης καθυστέρησης, αρκετοί από τους συνεργάτες-ερευνητές, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν τη συγκεκριμένη εργασία ως μοναδική πηγή εσόδων, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού όπως και μεγάλη δυσκολία στην έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους που συνεχίζουν να τρέχουν.

Σύμφωνα με την επιστολή των ερευνητών, τους τελευταίους δύο μήνες δίνεται προτεραιότητα στην πληρωμή των αμοιβών των τομεαρχών της απογραφής πληθυσμού, την οποία θα ακολουθήσει η διαδικασία της εξόφλησης των απογραφέων.

Οι ερευνητές θεωρούν απόλυτα κατανοητή επιλογή την προσπάθεια αποπληρωμής των απογραφέων, όμως υπενθυμίζουν στους αρμοδίους ότι και οι ίδιοι τόσο καιρό και εν μέσω πανδημίας συνέχισαν να εργάζονται αδιαλείπτως για τη συλλογή του πρωτογενούς στατιστικού υλικού μέσα σε αυστηρά καθορισμένα χρονικά πλαίσια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας. Οι ιδιωτικοί συνεργάτες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν στην αίτησή τους, κατά μήνα, διαθεσιμότητα 90 ή 120 ή 160 ώρες και αμείβονται ανάλογα με τον αριθμό των πλήρως και ορθά συμπληρωμένων ερωτηματολογίων κάθε έρευνας στην οποία συμμετέχουν.

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν τη μεγάλη καθυστέρηση και τη διεκπεραίωση των πληρωμών με ρυθμούς χελώνας να οφείλονται στη σοβαρή υποστελέχωση της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ λόγω συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων που δεν αναπληρώθηκαν.

Έτσι, ο υπέρογκος φόρτος εργασίας έπειτα και από την ανά δεκαετία διαδικασία της απογραφής βραχυκύκλωσε το σύστημα και την όποια συνέπεια στις πληρωμές που πρέπει να εκκαθαριστούν, ενώ οι απογραφείς (που συνεχίζουν να αποστέλλουν επιστολές διαμαρτυρίας στην εφημερίδα μας) και ιδιώτες ερευνητές μένουν κατόπιν ήδη πολύμηνης αναμονής στο άγνωστο για το πότε θα πληρωθούν από μερικές εκατοντάδες έως και μερικές χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση.

Οι πληρωμές των απογραφέων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές Ιουλίου

Στις 20 Μαΐου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, σχετικά με τους απλήρωτους απογραφείς. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι ολοένα και περισσότερες καταγγελίες και δημοσιεύματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη δυσαρέσκεια των απογραφέων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι πέντε μήνες μετά το τέλος της απογραφής.

Όπως μας διευκρινίστηκε από πλευράς ΕΛΣΤΑΤ, οι πληρωμές των ιδιωτών συνεργατών έχουν ομαλοποιηθεί. Η όποια καθυστέρηση οφείλεται στην απασχόληση της πλειονότητας του προσωπικού της ΕΛΣΤΑΤ στις πρόσφατες Γενικές Απογραφές (Γεωργίας-Κτηνοτροφίας, Κτιρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών), με τις διαδικασίες να προχωρούν σύμφωνα με τις διατάξεις που απαιτούν τόσο το Δημόσιο Λογιστικό (νόμος 4270/2014) όσο και το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (νόμος 4387/2016).

Επίσης, όπως υπαγορεύει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, έχει πληρωθεί σχεδόν το σύνολο των περίπου 12.000 τομεαρχών της απογραφής, ενώ από τον Μάιο έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές των περίπου 47.000 απογραφέων, των οποίων ο ορισμός και η εργασία έγιναν αργότερα σε σχέση με τους τομεάρχες. Οι πληρωμές των απογραφέων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν δεσμευτεί αρκετοί από τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους προς τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη πληρωμή ιδιωτών συνεργατών (ερευνητές/τομεάρχες/απογραφείς).

Πάντως, οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν την υποστελέχωση της υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό 639 ατόμων σε όλη την Ελλάδα έναντι 1.076 που προβλέπονται στο οργανόγραμμα. Όπως καταλήγουν, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για την άμεση στελέχωση της ΕΛΣΤΑΤ, ακόμα και η πρόσκληση από το ΑΣΕΠ για 115 άτομα δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν φορείς της Δημόσιας Διοίκησης που με διατάξεις «κατά παρέκκλιση» απορροφούν προσωπικό το οποίο απολαμβάνει ειδικά μισθολόγια.

Exit mobile version