Απόγνωση υποψήφιας: Με πάνω από 22.000 μόρια η ΕΒΕ της έκλεισε την πόρτα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόγνωση υποψήφιας: Με πάνω από 22.000 μόρια η ΕΒΕ της έκλεισε την πόρτα

SHARE THIS

Ενδεικτική είναι η περίπτωση μαθήτριας που ενώ κατάφερε στις πανελλαδικές 22.000 μόρια, η ΕΒΕ της «έκλεισε την πόρτα».

Η ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 2021 με σκοπό να αντικαταστήσει την βάση των 10 προηγούμενων ετών. Όπως φαίνεται όμως, περισσότερα είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί παρά οι λύσεις.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση μαθήτριας που ενώ κατάφερε στις πανελλαδικές 22.000 μόρια, η ΕΒΕ της «έκλεισε την πόρτα».

Τις δυο πρώτες χρονιές που εφαρμόστηκε η ΕΒΕ στις Πανελλήνιες εξετάσεις πολλοί αριστούχοι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να εισαχθούν στις σχολές που στόχευαν, παρόλο που τα μόρια που συγκέντρωσαν ήταν περισσότερα από τα απαιτούμενα.

Αριστούχοι υποψήφιοι, με υψηλές επιδόσεις αποκλείονται από τις Αρχιτεκτονικές Σχολές λόγω του ότι στο Ελεύθερο ή στο Γραμμικό Σχέδιο πέτυχαν επίδοση λίγα δέκατα της μονάδας κάτω από την ΕΒΕ.

Εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα μαθήματα αυτά δεν υπάρχουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα των λυκείων και προσφεύγουν αναγκαστικά -και με την «ευλογία» του Υπουργείου Παιδείας- στην εξωσχολική βοήθεια.

Τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί μαθητών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με «λευκή κόλλα» κατέρρευσαν από τους ίδιους τους αριθμούς, αφού υποψήφιοι με πολύ υψηλές βαθμολογίες που είχαν την «ατυχία» να επιλέξουν σχολές με ειδικά μαθήματα, αποκλείστηκαν από τις σχολές και τα τμήματα της προτίμησής τους.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η επιστολή της υποψήφιας Ζηνοβία Κονταξοπούλου που, σύμφωνα με την efsyn.gr, ενώ συγκέντρωσε 22.000 μόρια, δεν μπορεί να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική Αθηνών που τόσο επιθυμεί.

Η επιστολή της υποψήφιας και η βαθμολογία που συγκέντρωσε:

«Γεια σας, ονομάζομαι Ζηνοβία Κονταξοπούλου, μόλις έδωσα πανελλήνιες και σας στέλνω γιατί πραγματικά βρίσκομαι σε κατάσταση απελπισίας, γνωρίζοντας ότι ενώ έχω συγκεντρώσει λίγο παραπάνω από 22 χιλιάδες μοριαγια αρχιτεκτονική Αθηνών, δεν μπορώ καν να δηλώσω τη συγκεκριμένη σχολή, λόγω της ΕΒΕ στο ελεύθερο σχέδιο(η διαφορά μου είναι 0,6 μονάδες)!! …ένα μάθημα που δεν διδάσκεται καν στο σχολείο… είναι άδικο… τόσα παιδιά που έχουν προσπαθήσει και ενδεχομένως τα έχουν καταφέρει  να περιορίζονται από ένα τέτοιο νομοσχέδιο…

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

Σας επισυνάπτω αναλυτικά τους βαθμούς μου».


Exit mobile version