ΑΠΘ: Κτιριακούς ελέγχους και αύξηση στη χρηματοδότηση ζητούν οι φοιτητές
902.GR
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΠΘ: Κτιριακούς ελέγχους και αύξηση στη χρηματοδότηση ζητούν οι φοιτητές

SHARE THIS

Για ελάχιστη χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων τον χρόνο ενώ οι ανάγκες για υποδομές ξεπερνούν τα 20, κάνουν λόγο οι φοιτητές.

Την πραγματοποίηση άμεσων ελέγχων στατικότητας στα κτίρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ζήτησαν το μεσημέρι της Τρίτης (13/6) σε συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και οικότροφοι, διαμένοντες στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου.

«Δεν ανεχόμαστε οι ζωές μας να μπαίνουν στο ζύγι των κερδών τους… Οι ζωές μας έχουν αξία και δεν κοστολογούνται» ήταν το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν, σύμφωνα με το 902.gr, οι φοιτητικοί σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Δασολογίας, Οδοντιατρικής και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης με αφορμή ένα πρόσφατο δημοσίευμα που αναφέρει την τραγική κατάσταση των κτιρίων και των υποδομών του ΑΠΘ.

Τι προβλήματα καταγγέλλουν οι φοιτητές

Όπως τόνισε η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στα 203 κτίρια των εγκαταστάσεων του ΑΠΘ έχει να γίνει προσεισμικός έλεγχος από το 2003. Έλεγχος για την αντιπυρική προστασία των κτιρίων δε γίνεται, δεκάδες έξοδοι διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς και σεισμού είναι κλειστές, ενώ υπάρχει μέχρι και εργαστηριακό κτίριο με αμίαντο στην ταράτσα, που είναι γνωστό πως είναι επιβλαβής είναι για την υγεία των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζόμενων.

«Είναι απαράδεκτο να μην λαμβάνεται κανένα μέτρο αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων, ούτε καν στατικός έλεγχος. Οι ασκήσεις σεισμού που έγιναν στη Σχολή Θετικών Επιστημών αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση. Δεν λειτουργεί καν το σύστημα προειδοποίησης για εκκένωση του κτιρίου, με αποτέλεσμα να βγάζουν τους φοιτητές με μια κόρνα από τις αίθουσες, τόνισε η Χρ. Σταμούλη και πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτο και τουλάχιστον ειρωνικό για εμάς τους φοιτητές το γεγονός ότι ενώ οι ανάγκες για τις υποδομές και την κατάσταση των κτιρίων είναι πάνω από 20 εκατομμύρια ετησίως αυτή τη στιγμή δίνονται μόνο 2 εκατομμύρια που ακόμη και αυτά πολλές φορές χρειαζόμαστε κιάλια για να τα δούμε, αφού για παράδειγμα έχουν να δοθούν πάνω από 1,5 χρόνο. Και τα αποτελέσματα στις σχολές μας είναι παραπάνω από φανερά, με την ελλιπή υποχρηματοδότηση να έχει πλέον χτυπήσει κόκκινο.

Βέβαια η κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων δεν αφορά μόνο την αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση αλλά και στοιχειώδη μέτρα συντήρησης στις σχολές. Τα παραδείγματα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των φοιτητών και των φοιτητριών, του διδακτικού, του διοικητικού και άλλου προσωπικού είναι πλέον υπερβολικά πολλά. Και ειδικά φέτος και τι δεν είδαμε.

Σχετικά με ζητήματα γύρω από τον γενικότερη κτιριακή ασφάλεια η κα Σταμούλη ανέφερς: «Με την πρώτη βροχή του Σεπτέμβρη η κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ πλημμύρισε και αυτό συμβαίνει και εδώ στο υπόγειο των Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου, μιας από τις καλύτερες σχολές με βάσει τα rankings», προσθέτοντας:

«Όλοι θυμόμαστε ότι λόγω συνωστισμού σε αίθουσα, που έχει προκύψει από την έλλειψη καθηγητών και την συγχώνευση τμημάτων φοιτητής της Νομικής κατέληξε να πέσει από τον τρίτο όροφο που από τύχη επέζησε.

Στην Οδοντιατρική είδαμε να πέφτει το ταβάνι από κλινική αίθουσα επειδή έσπασε ένας σωλήνας που δεν είχε συντηρηθεί, στην Κτηνιατρική αντίστοιχα κατέρρευσε το ταβάνι στο κυλικείο της σχολής, στο Χημικό έσπασε τζαμί σε εργαστήριο, που όχι μόνο δεν είχε απαγωγούς που είναι απαραίτητοι για κάθε εργαστήριο και η έλλειψη τους μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για τους φοιτητές, αλλά και το ίδιο το τζαμί δεν είχε τις απαραίτητες προδιαγραφές έτσι ώστε σε περίπτωση που σπάσει να θρυμματιστεί για να μην τραυματιστεί κανείς. Και χρειάζεται πιστεύουμε να αναφέρουμε και το γεγονός ότι το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών είναι χτισμένο πάνω σε ρέμα, με τα εργαστήρια και τις αίθουσες του να είναι καταχωρημένες σαν αποθήκες επειδή υπάρχει καθίζηση του εδάφους.»

Η ίδια, παρουσιάζοντας ενδεικτικές φωτογραφίες που απεικονίζονται ορισμένα από τα παραπάνω από τις υποδομές του ΑΠΘ, τόνισε πως οι φοιτητές δεν θα ανεχθούν οι σχολές τους να γίνουν νέες «κοιλάδες των Τεμπών», και κάλεσε τη κυβέρνηση, το υπουργείο και τις πρυτανικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έτσι ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα ελέγχου σε όλες τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.

«Είναι τουλάχιστον ειρωνικό ότι όλοι αυτοί που δεν πήραν κανένα μέτρο για τον έλεγχο των κτιρίων λίγους μήνες πριν “κόπτονταν” για την “ασφάλεια” των φοιτητών στο ΑΠΘ και την ανάγκη τοποθέτησης καμερών και την εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας που με τους αγώνες τους ακύρωσαν οι φοιτητές!

Εκ μέρους των οικοτρόφων των φοιτητικών εστιών, ο Αναστάσιος Πολυχρονιάδης, μέλος της διοίκησης της ΣΟΦΕΘ υποστήριξε ότι «στις εστίες διαμένει μόλις το 2% των αναγκών των φοιτητών του ΑΠΘ» και αναφέρθηκε σε λειτουργικά προβλήματα των κτιρίων, καθώς και σε συχνές διακοπές του διαδικτύου μέσα στην εξεταστική περίοδο, ενώ ζήτησε την ανέγερση νέων εστιών χωρίς ΣΔΙΤ και την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών.Από μεριάς του,ο Αναστάσης Πολυχρονιάδης, μέλος του ΔΣ του ΣΟΦΕΘ, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ και ο ΣΟΦΕΘ διεκδικούν:

Να πραγματοποιηθούν στατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια του ΑΠΘ και να παρθούν μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας με ευθύνη του κράτους και του πανεπιστημίου.
Σχέδιο αντιμετώπισης όλων των πιθανών δευτερογενών επιδράσεων σε περίπτωση σεισμού σε ό,τι αφορά στην εργαστηριακή – ερευνητική υποδομή (πχ. πυρκαγιές, διαφυγή τοξικών ή επικίνδυνων ρύπων, κλπ). Εγκατάσταση συστημάτων παροχής της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση διακοπής της από το δίκτυο. Συστήματα με ειδικούς αισθητήρες για την αυτοματοποιημένης παύση πιθανής ανεξέλεγκτης παροχής αγωγών δικτύων (πχ φυσικού αερίου κ.ά.).
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου.
Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αιθουσών, εισόδων και εξόδων σε όλο το Campus.
Τοποθέτηση κλιματισμού, εξαερισμού σε όλες τις αίθουσες και τα εργαστήρια, καθώς και όλων των αναγκαίων μέσων πυρόσβεσης.


902.gr

902.gr

902.gr

 

 

Exit mobile version