ΑΣΟΕΕ: Ερωτήματα για τον καθηγητή που είχε δύο κρατικές θέσεις ενώ κατηγορείται για παιδεραστία και τοκογλυφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΣΟΕΕ: Ερωτήματα για τον καθηγητή που είχε δύο κρατικές θέσεις ενώ κατηγορείται για παιδεραστία και τοκογλυφία

SHARE THIS

Εύλογα ερωτήματα για τον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ που κατείχε δύο κρατικές θέσεις ενώ βρισκόταν αντιμέτωπος με βαρύτατα αδικήματα.  

Ενώ η  κυβέρνηση βλέπει την χθεσινή επίθεση σε βάρος καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ ως μία ακόμη ευκαιρία για την είσοδο της αστυνομίας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, η υπόθεση φαίνεται να περιπλέκεται και να λαμβάνει σοβαρότατες διαστάσεις.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με ρεπορτάζ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η επίθεση αυτή φαίνεται να συνδέεται με μια εκκρεμή δικαστική έρευνα. Πρόκειται για υπόθεση, αρχικά οικονομικού εγκλήματος και στη συνέχεια υπάρχει ζήτημα έρευνας σεξουαλική εκμετάλλευσης ανηλίκων! Ειδικότερα, ο καθηγητής που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στην ΑΣΟΕΕ το απόγευμα της Τρίτης, είναι κατηγορούμενος για τοκογλυφία και παιδεραστία.

Αρχικά ο ίδιος ο καθηγητής είχε συνδέσει την επίθεση με τρεις μάρτυρες κατηγορίες, οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση, μάλιστα έκανε λόγο και για «κατευθυνόμενη επίθεση» εναντίον του.

Σύμφωνα όμως με τα νεότερα στοιχεία όμως, ο ίδιος ο καθηγητής είναι κατηγορούμενος αρχικά από την περίοδο 2018-2019 για μια υπόθεση απάτης, όπου φέρεται να παραπλανούσε πολλά άτομα με το γνωστό «τρικ» της «πυραμίδας».

Δηλαδή έκανε λόγο για μια επικερδή επένδυση, εισέπραττε μεγάλα χρηματικά ποσά, απέδιδε κάποιους τόκους και υποτιθέμενα οφέλη στους «πελάτες». Ωστόσο συνέχεια παρακρατούσε τα ποσά, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για αυτό το αδίκημα.

Όμως, στη συνέχεια υπήρξαν και νεότερα στοιχεία από καταθέσεις τριών καθηγητών. Ο ένας από αυτούς ανέφερε πως όταν επισκέφτηκε τα γραφεία του ομίλου που είχε δημιουργήσει ο καθηγητής στη Ρουμανία είχε διαπιστώσει ότι εκμεταλλευόταν σεξουαλικά ανήλικους. Μάλιστα, σχετικές αναφορές υπήρξαν και στο πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Αυτός είναι και ο λόγος που υπήρξε και νέα δικαστική έρευνα και φαίνεται, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, όλο αυτό το πλέγμα των ερευνών να συνδέεται με τη σημερινή επίθεση.

Οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές αναφέρουν ότι ο εν λόγω καθηγητής παρέμενε στη θέση του γιατί δεν είχε τελεσιδικήσει καμία από τις δικαστικές έρευνες.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν κατείχε κρατικές θέσεις, αφού είχε τοποθετηθεί σε διάφορες επιτροπές.

Τι δηλώνει άλλος καθηγητής διά του συνηγόρου του

Η εκδοχή του καθηγητή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του καθηγητή Παναγιώτη Διαμαντή, που φαίνεται να φωτογράφιζε ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ για ηθική αυτουργία της επίθεσης σε βάρος του. Διά του δικηγόρου του, Αγαμέμνονα Τάτση, ο Π. Διαμαντής προχώρησε σε μία εξαιρετικά αποκαλυπτική δήλωση, επιβεβαιώνοντας και την ταυτότητα του καθηγητή που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού:

«Είναι προφανώς ότι καταδικάζω κάθε πράξη βίας, χωρίς κανέναν αστερίσκο. Με αφορμή όμως δηλώσεις του θύματος που φωτογραφίζει εμένα και άλλους δύο καθηγητές, ως “υποκινητές” των επεισοδίων που έλαβαν χώρα σήμερα, δηλώνω ότι αύριο το πρωί θα καταθέσω ενώπιον των εισαγγελικών αρχών έγκληση εναντίον του. Κι εμένα μου προκαλεί απορία ο χρόνος που έλαβε χώρα το συμβάν δεδομένου ότι ο Αναστάσιος Δράκος, δικάζεται την Παρασκευή με την κατηγορία της συνέργειας σε τοκογλυφία. Κατανοώ την σπουδή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, να διατάξει άμεσα έρευνα. Είναι επιβεβλημένη. Θα ήθελα όμως εισαγγελικές αρχές να είχαν δείξει την ίδια σπουδή στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος μου από το γνωστό κύκλωμα των τοκογλύφων – εκβιαστών, και να μην είναι ο φάκελος της δικογραφίας ακόμα και σήμερα, tabula rasa. Θα ήθελα επίσης οι πρυτανικές αρχές να είχαν δείξει την ίδια ευαισθησία απέναντι σε τόσο σοβαρές καταγγελίες κατά του αντιδίκου μου».

Κατείχε δύο κρατικές θέσεις

Ο καθηγητής αυτός, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη δύο διώξεις για σοβαρά αδικήματα, φαίνεται ότι κατέχει δύο κρατικές θέσεις, παρότι ήδη ελεγχόταν από τις δικαστικές αρχές. Πιο αναλυτικά, τον Οκτώβριο του 2019 τοποθετήθηκε με απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη ως μέλος στο Πράσινο Ταμείο, από το οποίο φέρεται να παραιτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Τον Νοέμβριο του 2019, με απόφαση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τοποθετήθηκε ως μέλος στο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.). Ωστόσο, όπως προκύπτει, το διάστημα που λάμβανε τις παραπάνω κρατικές θέσεις βρισκόταν ήδη στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, τουλάχιστον από το 2018!

Οι κατηγορίες

Συγκεκριμένα όπως δημοσιεύει το Documento, η πρώτη υπόθεση για την οποία φέρεται να διώκεται αφορά το αδίκημα της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, κατόπιν μηνύσεων από συνάδελφο και πρώην συνεταίρο του σε εταιρεία. Το κατηγορητήριο δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Τρίτης σε ιστοσελίδα, και τα ποσά που περιγράφονται προκύπτουν τεράστια. Η δεύτερη υπόθεση αφορά καταγγελίες από άλλο καθηγητή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα. Για την υπόθεση έχει δημοσιεύσει εκτενή ρεπορτάζ σχετικά και η Εφημερίδα των Συντακτών τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς και η ιστοσελίδα «Δικαστικό Ρεπορτάζ».

Σε επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο καθηγητής που κατήγγειλε τον καθηγητή Δράκο αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Έχουμε καταστεί αυτόπτες μάρτυρες περιστατικού γενετήσιας προσβολής από πλευράς του. Για τον λόγο αυτό προσφύγαμε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και με Εξώδικη Δήλωσή μας της 28ης Ιουνίου 2021 δηλώσαμε ότι επιθυμούμε να καταθέσουμε στον αρμόδιο εισαγγελέα που έχει επιληφθεί της δικογραφίας».

Οι αναφορές αυτές λαμβάνουν σοβαρότερες διαστάσεις, δεδομένου πως σε άλλο σημείο καταγγέλλεται πως «το ζωτικής σημασίας ζήτημα είναι ότι ο … ισχυρίζεται ότι έχει τεράστιες διασυνδέσεις με πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και με τον διευθυντή του Γραφείου Πρωθυπουργού, για τον οποίο έχει ισχυριστεί ότι διαχειρίστηκε διάφορες νομικές υποθέσεις του». Ακόμα, γίνεται αναφορά και σε επιστολές με τις οποίες έχουν ενημερωθεί σχετικά, τόσο η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όσο το υπουργείο Παιδείας και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν έγινε ούτε συνεδρίαση του Πειθαρχικού για τον καθηγητή

Μιλώντας στο OPEN,  o πρύτανης του Πανεπιστημίου Δημήτρης Μπουραντώνης δήλωσε ότι το πειθαρχικό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ενημερωθεί από τις 29/03/21 για την δίωξη της τοκογλυφίας σε βάρος του καθηγητή, αλλά ούτε συνεδρίαση έγινε ούτε βγήκε απόφαση!

Από τα όσα έχουν μέχρι στιγμής γνωστά, απαντήσεις χρωστούν για την επιλογή τους οι δύο υπουργοί, Κωστής Χατζηδάκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που τον τοποθέτησαν σε κρατικές θέσεις παρά τις σοβαρότατες διώξεις που ήδη αντιμετώπιζε. Αντιστοίχως, εξηγήσεις οφείλει και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο πρύτανης του ΟΠΑ Δημήτρης Μπουραντώνης, αφού ο καθηγητής δέχθηκε την επίθεση εντός πανεπιστημίου και την ώρα μαθήματος, συνεπώς προκύπτει πως συνέχιζε στην θέση του.

Exit mobile version