Μπαράζ συσκέψεων για να αποφευχθούν οι περσινές αβλεψίες
EUROKINISSI/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπαράζ συσκέψεων για να αποφευχθούν οι περσινές αβλεψίες

SHARE THIS

Νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Ανάλογα με τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων θα υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε η κακή εικόνα από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» να μην επαναληφθεί. Κλείσιμο δρόμων, σχολείων ακόμα και δημόσιων υπηρεσιών στα σχέδια της κυβέρνησης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο τα δρομολόγια του Μετρό προς και από Αεροδρόμιο να σταματούν στον σταθμό Πλακεντίας. Η ατομική ευθύνη των πολιτών ξανά στο προσκήνιο.

Κείμενο του Στράτου Ιωακείμ στην Efsyn

Νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» και την βέλτιστη προετοιμασία-ετοιμότητα.

Με τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας να είναι η «βουτιά» της θερμοκρασίας, οι χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη ο κρατικός μηχανισμός αν και δηλώνει ετοιμότητα δεν αποκλείει απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση ακόμα και το κλείσιμο εθνικών οδών όπου κριθεί σκόπιμο με τις περσινές εικόνες στην Αττική Οδό να στοιχειώνουν το υπουργείο.

Την Κυριακή θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων στην Αττική και σε άλλες περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία με την ΟΙΕΛΕ να μιλά για «πρόχειρους και επικοινωνιακούς σχεδιασμούς που δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών»και να προτείνει τον τρόπο που «θα αποφευχθούν πολλά από τα προβλήματα που δημιουργεί η, σε απολύτως έκτακτες περιστάσεις, σύγχρονη τηλεκπαίδευση».

Τα μέτρα και μηνύματα 112

Στα μέτρα που αποφασίσθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται ενισχυμένα κλιμάκια της τροχαίας που θα επιτηρούν στο εθνικό, αστικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ σε ετοιμότητα θα τεθούν και οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας της Επικράτειας, ευρισκόμενες σε συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους και τις Περιφερειακές Αρχές της χώρας.

Επιπλέον, με αποφάσεις που θα εκδίδονται από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων. Προς τούτο θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία της τροχαίας που θα βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου.

Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον αυτές είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, να είναι εφοδιασμένοι με τα προβλεπόμενα αντιολισθητικά μέσα και να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ακολουθώντας τις οδηγίες των αστυνομικών και άλλων Αρχών.

Προς απαγόρευση κίνησης βαρέων οχημάτων

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων αναμένεται να ανακοινώσει η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, αναμένεται επίσης να εκδοθούν προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους της Εύβοιας, των Βόρειων Σποράδων, της Μαγνησίας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Αττικής.

Εξήγησε ότι αυτές αναμένεται να είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν σε πρώτη φάση από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», ενώ εξετάζεται η πιθανότητα να εκδοθούν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους και άλλων περιοχών, ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.
Στο μεταξύ, με τους συρμούς του προαστικού θα γίνεται η μετακίνηση των επιβατών από και προς το σταθμό Πλακεντίας και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αύριο Κυριακή σε περίπτωση που εκδηλωθεί έντονη χιονόπτωση στο βόρειο τομέα του Νομού Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Hellenic Train» σημειώνοντας παράλληλα ότι τα δρομολόγια του Μετρό θα σταματούν στον σταθμό Πλακεντίας του Μετρό. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση κυκλοφορίας στην ιστοσελίδα της εταιρίας καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νέα σύσκεψη την Κυριακή

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν εκπρόσωποι των περιφερειών και παραχωρησιούχων αυτοκινητόδρομων, της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, όλων των εμπλεκόμενων φορέων της ΕΜΥ, καθώς και επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων, και, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, δόθηκαν σαφείς οδηγίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επίσης, τόνισε ότι νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, ώστε να αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα για τη λήψη νέων αποφάσεων.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε σε καμία περίπτωση ακόμη και αν τα φαινόμενα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση. Η κακοκαιρία θα είναι έντονη, θα έχει διάρκεια, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ», υπογράμμισε. «Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες. Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, την βατότητα του οδικού δικτύου. Σχετικές ανακοινώσεις επικαιροποιούνται διαρκώς και αναρτώνται στις ιστοσελίδες της ΕΜΥ, και της ΕΛΑΣ. Όλος ο μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Στόχος είναι η άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Η πρόγνωση του καιρού

Ο Διευθυντής Ερευνών της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος δήλωσε νωρίτερα (iEidiseis) πως «από το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή θα ξεκινήσει μια μεγάλη περίοδος ψυχρής εισβολής στη χώρα μας, η οποία θα φέρει ψυχρές αέριες μάζες πρώτα στα βόρεια και έπειτα στα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

Τα στοιχεία δείχνουν μάλιστα ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια, ενώ θα υπάρχει πολύ κρύο ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα. Στη βόρεια και κεντρική χώρα δε, θα ευνοηθεί η εκδήλωση ισχυρού παγετού».

Ήδη τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στη Βόρεια και Κεντρική χώρα και στη διάρκεια της ημέρας θα κατεβαίνουν πιο νότια και θα «χτυπήσουν» την οροσειρά της Πίνδου ενώ θα εισβάλλουν και προς την Πελοπόννησο.

ΕΜΥ – Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου

Οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά), θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν την Κυριακή (05/02/2023):

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

2. Από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας στο OPEN ανέφερε πως από το απόγευμα και έπειτα θα αρχίσουν οι χιονοπτώσεις σε Μακεδονία, Θεσσαλία, ένα μέρος της Πελοποννήσου, αλλά και στην Αττική. Προς τα μεσάνυχτα, οι χιονοπτώσεις θα επιμείνουν, με μια μικρή όμως υποχώρηση.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας «καθαρίζει», με την κακοκαιρία να χτυπά μέρος της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας (Μαγνησία, Σποράδες), της Εύβοιας, της Αττικής και της Πελοποννήσου.

Το πρωί της Κυριακής, η κακοκαιρία θα εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, περιλαμβανομένης της Αττική, με την εικόνα να παραμένει ίδια και το μεσημέρι και το απόγευμα. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στην Θεσσαλία, την Αττικοβοιωτία και στην Εύβοια. Προς το βράδυ της ίδιας ημέρας, χιονοπτώσεις αναμένονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, με τα Βόρεια Προάστια να επηρεάζονται. Χιονοπτώσεις αναμένονται και στο κέντρο της Αθήνας προς τις 23:00, αλλά και προς τα Νότια Προάστια. Όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξει η ανάγκη για αντιολισθητικές αλυσίδες και στο κέντρο της Αθήνας. «Θέλει πολύ προσοχή, στο σύνολο του νομού Αττικής, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και χιονοστρώσεις», εξήγησε.


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 

Σύμφωνα με το meteo.gr, αιτία για τη μεταβολή του καιρού είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, η οποία θα χαρακτηριστεί από την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων που θα εκτείνεται από τη Βορειοδυτική Αφρική έως τη Σκανδιναβία που σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη θα επιτρέψει την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα χαρακτηριστεί από την κίνηση μικροδιαταραχών στην ανώτερη τροπόσφαιρα από τα βορειοανατολικά πρoς τη χώρα μας και οι οποίες θα συμβάλουν στην εκδήλωση σημαντικών χιονοπτώσεων στην ανατολική και νότια χώρα.

Exit mobile version