«Δεν είμαστε ήρωες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Δεν είμαστε ήρωες»

SHARE THIS

Ο Αθανάσιος Μπαλάφας, υπέυθυνος του Κλάδου Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, έκανε σήμερα ενημέρωση για την πορεία της ελληνικής αποστολής έρευνας και διάσωσης.

«Δεν είμαστε ήρωες. Είμαστε επαγγελματίες που η αποστολή μας είναι να σώσουμε ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Μπαλάφας και προσέθεσε: «Είναι αναπόφευκτο να μην δεθείς. Προσπαθείς να το κάνεις ακολουθώντας τεχνικές και συγκεντρώνεσαι στα μικρά πράγματα που πρέπει να κάνεις στο πλαίσιο της επιχείρησης. Αλλά ο άνθρωπος είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα πρόσωπο.

Και ειδικά όταν έχεις πρόσωπο, ήχο και άγγιγμα είναι αδύνατο να το αποφύγεις. Απλώς μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι, και όλο αυτό σωρευτικά μπορεί να σε κάνει να σπάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί διασώστες σε όλο τον κόσμο κάποια στιγμή σταματάνε αυτή τη δουλειά, γιατί δεν αντέχουν. Στα πρωτογενή θύματα μια καταστροφής είναι τα ίδια τα θύματα, οι διασώστες και όσοι παραβρίσκονται εκεί».

«Συνήθως τελειώνουμε την έρευνα σε ένα σημείο και πάμε πιο πέρα. Εδώ όμως η κατάσταση ήταν τέτοια που δεν μπορούσαν να σταματήσουν ούτε στιγμή την έρευνα. Μόνο για την ανάσυρση της 20χρονης Αϊρίν, χτες, η ομάδα δούλευε ασταμάτητα πάνω από έξι ώρες και μάλιστα ενώ γίνονταν ισχυροί μετασεισμοί που δημιουργούσαν μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι μέχρι χθες βράδυ έχουν ανασυρθεί συνολικά 58 ζωντανοί από 88 δειθνείς ομάδες. Εξ’ αυτών, 5 διασωθήκαν από την ελληνική αποστολή. Ο κ. Μπαλάφας τόνισε ότι οι τουρκικές αρχές ήταν εξαιρετικά εξυπηρετικές και υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική αποστολή.

Η ελληνική ομάδα κλήθηκε σε ορισμένες περιστάσεις να διαλέξει αν θα χρησιμοποιούσε καύσιμα για τις θερμαντικές συσκευές που είχαν στις σκηνές ή θα τα χρησιμοποιούσαν για τα μηχανήματα στις έρευνες. Διάλεξαν το δεύτερο, δείχνοντας αυτοθυσία.

Exit mobile version