DER SPIEGEL
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Der Spiegel: «Ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί πια… μήπως είχε δίκιο τελικά ο Μαρξ;»

SHARE THIS

Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», στο τελευταίο για το 2022 τεύχος του που κυκλοφορεί με εξώφυλλο τον κορυφαίο φιλόσοφο του σοσιαλισμού, με τίτλο «Μήπως είχε δίκιο τελικά ο Μαρξ;».

Το Der Spiegel σημειώνει πως «ο κλασικός καπιταλισμός δεν λειτουργεί πια. Όμως καθοδηγούμενες από συνεχώς νέες παγκόσμιες κρίσεις και μια επικείμενη κλιματική κατάρρευση, αναδύονται συγκεκριμένες ιδέες μεταρρυθμίσεων: λιγότερη ανάπτυξη, περισσότεροι κυβερνητικοί στόχοι».

Το περιοδικό αναφέρεται τα λεγόμενα του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου επενδυτή Ρέι Ντάλιο, ο οποίος σημειώνει πως τον τελευταίο καιρό έπαψε πια να διαβάζει τα πρωινά τη Wall Street Journal στη βίλα των 2.000 τ.μ, αλλά το «Κεφάλαιο» του Μαρξ.

«Ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί πια για τους περισσότερους ανθρώπους», λέει ο Ντάλιο, του οποίου υπολογίζεται ότι η περιουσία του είναι περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ντάιο σημειώνει ότι ο πλούτος και η ευημερία διανέμονται μόνο μονόπλευρα: «Όσοι είναι φτωχοί, παραμένουν φτωχοί και δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ίχνος ίσων ευκαιριών. Σταματήστε το». Βέβαια ως αυθεντικός καπιταλιστής συμπληρώνει, ότι ο καπιταλισμός πρέπει επειγόντως να μεταρρυθμιστεί, ειδάλλως θα χαθεί.

«Πάρα πολλά πράγματα δεν λειτουργούν πλέον. Η παγκοσμιοποίηση πρόκειται να καταρρεύσει, παίρνοντας μαζί της το γερμανικό οικονομικό μοντέλο. Η διεθνής κοινότητα εγκλωβίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ, ο πληθωρισμός διευρύνει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και έχουμε χάσει σχεδόν όλους τους κλιματικούς στόχους μας», σημειώνει το «Der Spiegel».

«Η κλιματική κρίση είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που προκαλεί ο καπιταλισμός. Οι τρέχοντες περιβαλλοντικοί κίνδυνοι συνδέονται στενά με τις μαρξιστικές κριτικές του καπιταλισμού. Πριν από 150 και πλέον χρόνια, ο Καρλ Μαρξ είχε εντοπίσει τους κινδύνους αυτού του συστήματος για τον πλανήτη», αναφέρει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού.

Είναι πλέον φανερό, ότι και οι υπέρμαχοι του συστήματος βλέπουν τις στρεβλώσεις του.

Exit mobile version