«Διαχωρισμός πλούσιων & φτωχών τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Διαχωρισμός πλούσιων & φτωχών τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή»

SHARE THIS

«Το gatekeeping σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με πληθώρα εξειδικευμένων ιατρών είναι αναχρονιστικό, θα υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και θα αυξήσει τη διαπλοκή στο σύστημα».

Σφοδρές αντιδράσεις φαίνεται να έχει προκαλέσει στην κοινωνία, αλλά και τους γιατρούς το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Απριλίου, αλλά και οι αλλαγές που δρομολογούνται στο ΕΣΥ, με τη μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του από το υπουργείο Υγείας.

Ο γραμματέας του ο ΠΙΣ τονίζει ότι τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή είναι ένας απαράδεκτος διαχωρισμός των πολιτών σε πλούσιους και φτωχούς.

Πιο συγκεκριμένα, την άμεση κοινοποίηση από το υπουργείο Υγείας, με επίσημο κείμενο στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τις προτάσεις του για το νέο σύστημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να ανοίξει επίσημος διάλογος με τους θεσμικούς φορείς των ιατρών αλλά και την κοινωνία, ζητάει ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου.

Επιπλέον, τονίζει ότι πάγια θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι «η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή, ελεύθερη συμμετοχή όλων των ιατρών στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αμοιβή κατά περίπτωση και πράξη, χωρίς κανένα υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών (gatekeeping)».

Εκτιμά ότι «το gatekeeping σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με πληθώρα εξειδικευμένων ιατρών είναι αναχρονιστικό, θα υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και θα αυξήσει τη διαπλοκή στο σύστημα».

Διαχωρίζουν με απαράδεκτο τρόπο τους πολίτες σε πλούσιους και φτωχούς

Όσον αφορά τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, σημειώνει ότι «διαχωρίζουν με απαράδεκτο τρόπο τους πολίτες σε πλούσιους και φτωχούς, δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και διαπλοκής μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κατηγοριοποιούν τους ιατρούς με απαράδεκτο τρόπο σε εντός και εκτός συστήματος».

Τέλος, ο κ. Ελευθερίου προτείνει ότι «αν το Υπουργείο θέλει να δημιουργήσει ιδιωτικές πτέρυγες στο ΕΣΥ θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει όλα τα έξοδα και να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους φορολογούμενους ιατρούς, είτε είναι στο ΕΣΥ είτε είναι εκτός ΕΣΥ, πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές προκειμένου να χειρουργούν τους ασθενείς τους».

Ο Έλληνας ασθενής θα στερείται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, ο ΙΣΑ, τονίζει ότι ο εξειδικευμένος ιατρός αποτελεί βασικό πυλώνα ενός σύγχρονου συστήματος ΠΦΥ, σημειώνοντας ότι σε όσα συστήματα έχει εφαρμοστεί το gatekeeping έχουν αποτύχει παταγωδώς.

«Η χώρα μας διαθέτει υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, που θα συνεχίσει να οδηγείται στη μετανάστευση και να στηρίζει τα συστήματα υγείας των υπολοίπων χωρών, την ώρα που ο Έλληνας ασθενής θα στερείται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας», αναφέρει ο ΙΣΑ, σημειώνοντας ότι το προεδρείο του Συλλόγου επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει διάλογος με τον ιατρικό κόσμο για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αξιόπιστου συστήματος ΠΦΥ.

Exit mobile version