Δημήτρης Παπανικολάου για αυτισμό: Δεν θα αφήσω αυτά τα παιδιά να πεθάνουν στο ίδρυμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Παπανικολάου για αυτισμό: Δεν θα αφήσω αυτά τα παιδιά να πεθάνουν στο ίδρυμα

SHARE THIS

Να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για τον αυτισμό θέλησε σε συνέντευξή του ο γνωστός μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου.

Ο γνωστός μπασκατμπολίστας, Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό», ξεκαθάρισε, πως ο κόσμος πρέπει να πάψει να αντιλαμβάνεται τον αυτισμό ως «πρόβλημα υγείας», ενώ όπως αποκάλυψε εκτός από τον ίδιο, και η κόρη του βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.

«Μάθαμε για το παιδί και την κατάστασή του, όταν ήταν 3,5 ετών. Μας το είπαν στον βρεφονηπιακό σταθμό καθώς είδαν μια διαφορά σε κάποιες κινήσεις και στον λόγο του παιδιού.

«Ο αυτισμός θεωρείται αόρατη αναπηρία. Έχει πολλές βαθμίδες, από χαμηλή λειτουργικότητα μέχρι υψηλή. Δεν είναι όμως, θέμα υγείας. Πολλές φορές λένε ότι ξεκινάω εκστρατεία “κατά του αυτισμού”. Δεν πάω κατά. Πάμε κατά του ρατσισμού, της έμφυλης βίας, του εαυτού μας», δήλωσε.

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Παπανικολάου, η κόρη του, παρά το γεγονός ότι διαγνώστηκε με αυτισμό, όταν ήταν 3,5 ετών, το έμαθε όταν έκλεισε τα 15. «Έφυγε αυτόματα ένα βάρος, όταν της το είπαμε. Χρειάζεται χρόνος για να το πεις σε ένα παιδί, πρέπει να είναι σε μία ηλικία ώστε να το καταλαβαίνει. Το μόνο που με νοιάζει, είναι να είναι ευτυχισμένο το παιδί μου. Αποκλείεται να αφήσω αυτό το παιδί, μέχρι να φύγω από τη ζωή, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά, που βρίσκονται στο φάσμα, να πεθάνουν σε ένα ίδρυμα με χάπια».

Όσον αφορά την κληρονομικότητα και το εάν η κόρη του κληρονόμησε τον αυτισμό από τον ίδιο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακόμα, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο αυτισμός είναι κληρονομικός. Έμαθα ότι είμαι στο φάσμα του αυτισμού, όταν πήγαμε σε συμβουλευτική για το παιδί. Μέχρι τότε, έλεγα όχι στη γυναίκα μου στις πολλές εξόδους με κόσμο κι εκείνη το έπαιρνε σαν απόρριψή. Κάποια στιγμή λοιπόν, της είπε ο ψυχίατρος “μην τον παρεξηγείς, είναι πιο μοναχικός και δεν θέλει πολύ κόσμο, γιατί έχει στοιχεία Άσπεργκερ”. Έτσι, ήρθε και η ησυχία στο σπίτι και η αποδοχή και η κατανόηση», είπε κλείνοντας.

Exit mobile version