ΔΝΤ: Μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε «υψηλά επίπεδα»
AP PHOTO
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΝΤ: Μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε «υψηλά επίπεδα»

SHARE THIS

Την ίδια στιγμή, η καθημερινότητα είναι εντελώς διαφορετική, με τις οι αμοιβές των εργαζομένων και οι συντάξεις να μην φτάνουν για να βγει με μήνας.

Στην έκθεσή του αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες

Την ίδια στιγμή, η καθημερινότητα είναι εντελώς διαφορετική, με τις αμοιβές των εργαζομένων και τις συντάξεις να μην φτάνουν για να βγει με μήνας. 

Το ΔΝΤ, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξουν αντιστάσεις στις πιέσεις για δαπάνες σε μη διακριτικούς τομείς, όπως οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Επίσης, σημειώνεται ότι το ΑΕΠ θα εμφανίσει ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2% το 2024, καθώς και ότι το χρέος μειώνεται σε επίπεδα κάτω από τα προ πανδημίας, με τους συντάκτες της έκθεσης να επιμένουν ότι οι δαπάνες θα πρέπει να κατευθύνονται στις επενδύσεις (ψηφιακή και πράσινη μετάβαση) και όχι σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

«Η επίτευξη υψηλότερης και πιο πράσινης ανάπτυξης και η διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας με παράλληλη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας απαιτεί το σωστό μείγμα πολιτικών με στόχο τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης», σημειώνει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Ταμείο, το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό με την ενίσχυση των ισολογισμών. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, η οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις εν μέσω της σημαντικής αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, του επίμονου βασικού πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των ακινήτων.

Exit mobile version