ΕΚΑΒ: Χωρίς διασώστη κινδυνεύουν να μείνουν τα πληρώματα ασθενοφόρων
EUROKINISSI/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΑΒ: Χωρίς διασώστη κινδυνεύουν να μείνουν τα πληρώματα ασθενοφόρων

SHARE THIS

Σύμφωνα με εγκύκλιο, δε θεωρείται αναγκαία η παρουσία επαγγελματία διασώστη σε πλήρωμα του ΕΚΑΒ.

Σε απόλυτο κίνδυνο εκτίθενται πλέον οι ζωές των ασθενών με τα καινούργια δεδομένα που διαμορφώνονται στη λειτουργία του ΕΚΑΒ, κατόπιν των πρόσφατων παρεμβάσεων της κυβέρνησης.

Μετά την Πράξη Νομοθετικού Πριεχομέου που προβλέπει μεικτά πληρώματα, νέα εγκύκλιος-εντολή του προέδρου του ΕΚΑΒ προς τα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ), απειλεί να αφήσει τα ασθενοφόρα χωρίς διασώστη, αφού δε θεωρείται πλέον αναγκαία η ύπαρξη διασώστη στο πλήρωμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό, η συγκεκριμένη εγκύκλιος ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των διακομιδών, επειδή με βάση αυτήν και τους νέους κανόνες που προβλέπει, στα ασθενοφόρα μπορεί να βρεθούν ως πλήρωμα δύο άτομα εκ των οποίων κανένα να μη διαθέτει την ειδικότητα διασώστη–πλήρωμα ασθενοφόρων.

Πλέον, στα δρομολόγια του ασθενοφόρου, θα μπορεί να υπάρχει ένας πυροσβέστης ή ένας στρατιώτης που θα συνοδεύονται από έναν υγειονομικό ο οποίος ενδέχεται να είναι διοικητικός υπάλληλος, τραυματιοφορέας, νοσηλευτής κ.λ.π. Κανένας από τους παραπάνω, ωστόσο, δεν διαθέτει την ειδικότητα διασώστη, ενώ δεν είναι πάντα βέβαιο πως το ασθενοφόρο διαθέτει γιατρό.

Επίσης, βάσει της εγκυκλίου, εάν συμβεί κάτι άσχημο σε ασθενή, οι εμπλεκόμενοι στη διακομιδή υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι σε ποινικές διώξεις.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ζητά να αποσυρθεί και να διορθωθεί η εν λόγω εγκύκλιος, η οποία είναι φανερά προβληματική και μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή που θα χρειαστεί να μεταφερθεί με ΕΚΑΒ.

Ολόκληρη η δήλωση του Μιχάλη Γιαννακού

«Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ απέστειλε εγκύκλιο – εντολή στις 7/7/2023 στα Κέντρα Υγείας για τον τρόπο που θα γίνονται οι διακομιδές ασθενών εκτάκτων περιστατικών, περιπλέκοντας την κατάσταση ελλοχεύοντας κινδύνους για την ασφάλεια των διακομιδών. Μέχρι τώρα τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται σε συντονισμό με τους πλησιέστερους σταθμούς του ΕΚΑΒ και επιχειρούν συμπληρωματικά στη διακομιδή των εκτάκτων περιστατικών της περιοχής ευθύνης τους.

Το πλήρωμα των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας αποτελείται οπωσδήποτε από διασώστη ή γιατρό. Συνήθως πάντα συνοδεύει γιατρός. Τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας επιχειρούν συμπληρωματικά του ΕΚΑΒ διότι δεν διαθέτουν τους απαραίτητους διασώστες. Στα μικρά νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές λόγω αδυναμίας κάλυψης από τα Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ υπάρχουν βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο. Με την εν λόγω εγκύκλιο- οδηγία του Προεδρου του ΕΚΑΒ εμπλέκονται στις διακομιδές όλοι οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας και ελλοχεύει ο κίνδυνος για την ασφάλεια των διακομιδών.

Ως πλήρωμα στα ασθενοφόρα μπορεί να βρεθούν ως οδηγός ένας οδηγός του Κέντρου Υγείας ή Πυροσβέστης ή Στρατιώτης και να συνοδεύεται από έναν υγειονομικό που μπορεί να είναι Διοικητικός Υπάλληλος, τραυματιοφορέας, νοσηλευτής κ.λ.π. Δηλαδή στο ασθενοφόρο μπορεί να βρεθούν ως πλήρωμα δυο που κανείς δεν διαθέτει την ειδικότητα διασώστης- πλήρωμα ασθενοφόρων και χωρίς γιατρό Κινδυνεύουν οι ασθενείς με τέτοια σύνθεση του ασθενοφόρου. Εάν συμβεί κάτι κακό στον ασθενή οι εμπλεκόμενοι υγειονομικοί στη διακομιδή είναι εκτεθειμένοι σε ποινικές διώξεις. Να αποσυρθεί και να διορθωθεί η εν λόγω εγκύκλιος.»

Exit mobile version