ΕΚΠΑ: Επιστρέφει ο καθηγητής που παρενοχλούσε φοιτήτριες;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΠΑ: Επιστρέφει ο καθηγητής που παρενοχλούσε φοιτήτριες;

SHARE THIS

Σοβαρά ερωτήματα από τις πληροφορίες που θέλουν τον διδάσκοντα του ΕΚΠΑ που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση να ετοιμάζεται να επιστρέψει.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τις πληροφορίες ότι ο καθηγητής του ΕΚΠΑ που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών, ετοιμάζεται να επιστρέψει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ν.Ράλλη για την Efsyn, ο καθηγητής ετοιμάζεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του στις 22/12.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, στα μέσα του 2021 έγινε καταγγελία πως καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ζητούσε γυμνές φωτογραφίες από φοιτήτριες. Πιο συγκεκριμένα, ο Ν.Μ., μέλος ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό), ο οποίος δεν κατέχει διδακτορικό τίτλο, κατηγορήθηκε για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και για εκφοβισμό σε συναδέλφους και μέλη του διοικητικού μηχανισμού της Σχολής, αλλά και για εκδικητικές και άνισες συμπεριφορές προς τους φοιτητές.

Οι κατηγορίες αυξήθηκαν, μαζί με τα περιστατικά, με αποτέλεσμα να γίνουν πλέον επώνυμες. Τέθηκαν υπ’ όψιν του Τμήματος, των θεσμικών οργάνων διοίκησης του ιδρύματος, καθώς και του ίδιου του πρύτανη, κ. Δημόπουλου. Διεξήχθη σχετική ΕΔΕ (Ενορκη Διοικητική Εξέταση), το πόρισμα της οποίας αποδέχτηκε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου

Ο συγκεκριμένος διδάσκων, σύμφωνα με το υλικό που συνελέγη από τις άνωθι καταγγελίες, ζητούσε από τους φοιτητές να επικοινωνούν μαζί του μέσω κοινωνικών δικτύων και έτσι μπορούσε να στέλνει μηνύματα απρεπή, στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης (και πέραν αυτών), ήταν προσβλητικός και εκδικητικός προς συγκεκριμένους φοιτητές (ακόμα και αναπήρους), από συγκεκριμένες φοιτήτριες ζητούσε να κάνουν γυμνές φωτογραφίσεις στο Εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων, όπου ήταν υπεύθυνος, για να «τους περάσουν τα άγχη», ενώ την ίδια διακριτική μεταχείριση και εριστική/εκφοβιστική συμπεριφορά είχε και προς μέλη του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής.

Η σχετική ΕΔΕ προχώρησε σε ένορκες ανακρίσεις, όπου κατέθεσε και ο υπό έλεγχο διδάσκων ανωμοτί. Το πόρισμα της ΕΔΕ βγήκε πριν από έναν χρόνο. Ο συγκεκριμένος διδάσκων αποφασίστηκε (με πρυτανική πράξη) να απέχει από τα μαθήματά του, γεγονός που πράγματι συνέβη. Εκκρεμούσε η απόφαση του Πειθαρχικού. Οσο για τους φοιτητές, ακόμη έως σήμερα εκφράζουν με κάθε τρόπο την απαίτησή τους για «άμεση και οριστική απομάκρυνσή» του.

Πριν από λίγες μόλις μέρες, η Συνέλευση του Τμήματος ΕΜΜΕ έμαθε από email του ιδίου πως πρόκειται να επιστρέψει στα καθήκοντά του στις 22/12!

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται επίσης, πως το γραφείο του (με έγγραφα και τον υπολογιστή του – τώρα αν ανήκε στον ίδιο ή στο Πανεπιστήμιο, δεν είναι γνωστό) ήταν κλειστό, δίχως να αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη να το ανοίξει και επαναχρησιμοποιήσει και πως χθες Τρίτη 15/11 ανοίχτηκε και τότε είδαν πως ο ίδιος είχε πάρει όλα του τα (προσωπικά;) αντικείμενα (υπολογιστή, έγγραφα κ.λπ.).

Ήδη ζητούσαν από τη Σχολή εδώ και μήνες να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω γραφείο για τις ανάγκες του Τμήματος. Ο ίδιος δήλωσε στο Τμήμα πως θα επιστρέψει στα καθήκοντά του, ωστόσο, πέραν αυτής της δήλωσης, καμία απολύτως θεσμική ενημέρωση δεν έχει λάβει η Συνέλευση του Τμήματος όσον αφορά την απόφαση του Πειθαρχικού. Ούτε ο πρύτανης τους έχει δώσει σχετική πληροφόρηση. Βέβαια, το Πειθαρχικό έχει γίνει. Όταν η δημοσιογράφος της Εφ.Συν προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Δημόπουλο, για να λάβει απαντήσεις, εκείνος απάντησε πως «έχει και άλλα πράγματα να ασχοληθεί!».

Παρότι έστειλαν τις ερωτήσεις και στο γραφείο του, ποτέ δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα, επανέρχονται πολλά ερωτήματα που συνεχίζουν να είναι άγνωστα σε όλους καθώς ούτε τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος ούτε οι ανάστατοι ήδη φοιτητές και φοιτήτριες έχουν λάβει κάποια θεσμική απάντηση.

Exit mobile version