Επίθεση με βιτριόλι: Δικαίωση για την Ιωάννα – Ομόφωνα ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας η Έφη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση με βιτριόλι: Δικαίωση για την Ιωάννα – Ομόφωνα ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας η Έφη

SHARE THIS

Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα της υπεράσπισης για αναγνώριση ελαφρυντικών ενώ ο εισαγγελέας πρότεινε την ανώτατη ποινή, των 15 ετών κάθειρξης.

Δικαίωση για την Ιωάννα Παλιοσπύρου. Την ενοχή της 37χρονης κατηγορούμενης, Έφης Καρακάντζουλα κατά το κατηγορητήριο, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στην πολύκροτη δίκη για την φρικτή επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου. Παράλληλα, δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς των δικηγόρων της 37χρονης που ζήτησαν τη μετατροπή της κατηγορίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη

Λίγο πριν αποσυρθεί το δικαστήριο, ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στην υπεράσπιση τονίζοντας τα εξής:

«Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει» είπε ο εισαγγελέας στη δευτερολογία του και πρόσθεσε: «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου».

Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά το δικαστήριο

«Όχι» είπε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στο αίτημα της κατηγορούμενης για αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα ο οποίος ζήτησε να μην αναγνωριστεί ελαφρυντικό στην κατηγορούμενη.

“Η σύννομη ζωή δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό  στα  προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία” ανέφερε ο εισαγγελέας προσθέτοντας  πως το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικού της 36χρονης, είναι αβάσιμο γιατί αποδείχθηκε πως η κατηγορούμενη επί ένα χρόνο παρακολουθούσε την παθούσα και τον 40χρονο με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση χωρίς δεσμεύσεις.

«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον 40χρονο. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε» τόνισε  ο εισαγγελέας και προσέθεσε: «Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη  συμπεριφορά, αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου».

Ο εισαγγελέας πρότεινε να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 15 έτων για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κι έξι μήνες για απείθεια.

Σύμβολο γενναιότητας

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου είναι ένα σύμβολο γενναιότητας, ψυχικού σθένους και δύναμης. Μετά από την προσπάθειά της να κρατηθεί στη ζωή και τα απανωτά χειρουργεία, στα οποία υποβλήθηκε, η σωματική και ψυχική της κούραση ήταν αναμενόμενα. Και όμως, από την πρώτη στιγμή βρισκόταν στα δικαστήρια, ήθελε να ακούσει το «γιατί» από τη δράστρια και να παλέψει για την αλήθεια, ενώ είχε το θάρρος και την αντοχή να κοιτάξει στα μάτια τη γυναίκα που προσπάθησε να τη δολοφονήσει.

Exit mobile version