«Εποχικά εργαζόμενοι περιμένουν τη σεζόν του 2024 για να εξοφλήσουν τα δανεικά του 2023»
EUROKINISSI ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εποχικά εργαζόμενοι περιμένουν τη σεζόν του 2024 για να εξοφλήσουν τα δανεικά του 2023»

SHARE THIS

«Πέντε μέρες πριν, τελείωσε το επίδομα ανεργίας, στις 15 Δεκεμβρίου πληρώθηκε η τελευταία δόση, μέχρι το Μάιο δεν υπάρχει άλλο εισόδημα».

Την τραγική κατάσταση που βιώνουν εποχικά εργαζόμενοι στον Τουρισμό και την Εστίαση, την «βαριά βιομηχανία» της χώρας, περιέγραψε o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), Γιώργος Χότζογλου.

Όπως ανέφερε ο Γ. Χοτζόγλου μιλώντας στην εκπομπή Kontra24 και την δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη, εποχικά εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς κανένα έσοδο μέχρι τον επόμενο Μάιο και την έναρξη της σεζόν του 2024.

«Πέντε μέρες πριν, τελείωσε το επίδομα ανεργίας, στις 15 Δεκεμβρίου πληρώθηκε η τελευταία δόση, μέχρι το Μάιο δεν υπάρχει άλλο εισόδημα, εκτός από τους “τυχερούς” στη νότια Ελλάδα που θα πάρουν ένα μήνα ακόμα, στις 15 Ιανουαρίου.

»Δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί στις δύο συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα της επαναφοράς του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα. Στην πρώτη συνάντηση μας είπε ότι θα “πρέπει να περιμένουμε λίγο να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα και θα το ξαναδούμε”. Στην δεύτερη συνάντηση που κάναμε ενώ είχαμε πάρει την επενδυτική βαθμίδα, μας είπε ότι “ακόμα δεν έχει αποδώσει η επενδυτική βαθμίδα”. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι εποχικά εργαζόμενοι είναι αυτή την στιγμή “στον αέρα”, χωρίς εισόδημα μέχρι το Μάιο.

»Και δεν είναι μόνο αυτό, οι δικαιούχοι σε πολλές περιοχές της χώρας, που έχουν κάνει την ηλεκτρονική αίτηση από 16 Οκτωβρίου, κι ακόμη δεν έχουν λάβει το επίδομα ανεργίας των 480 ευρώ, δύο μήνες μετά. Αυτό είναι το ποσό, που μάλιστα θα δίνουν το μισό και το άλλο μισό με προπληρωμένη κάρτα γιατί πρέπει να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή στα 480 ευρώ… Υπάρχουν πράγματα που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν θέλουν πραγματικά να είμαστε στον κλάδο αυτόν ή όχι. Εκτός από το να μας δυσκολεύουν τι ζωή, τι κάνουν;».

Παράλληλα, απαντώντας σε όσους επιλέγουν να στοχοποιούν τους εποχικά εργαζομένους, δήλωσε ότι «ο μέσος μισθός ενός εποχικά εργαζόμενου στον τουρισμό και την εστίαση είναι 1.200 ευρώ μηνιαίως. Έχουμε εισόδημα για τέσσερις, στην καλύτερη πέντε μήνες. Αυτά τα 1.200 ευρώ, όπως έχει φτάσει η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, δεν επιτρέπουν να κάνουμε αποθεματικό για να “βγάλουμε” τους υπόλοιπους μήνες. Μπαίνουμε και μέσα. Υπάρχουν συνάδελφοί μου που περιμένουν να ξεκινήσει η σεζόν του 2024 για να εξοφλήσουν τα δανεικά του 2023. Και γίνεται φαύλος κύκλος.

»Αυτό που με εξοργίζει πραγματικά αυτό που άκουσα, από τους 158 της κυβέρνησης στη συζήτηση του προϋπολογισμού επί τέσσερις ημέρες δεν υπήρξε ένας βουλευτής της συμπολίτευσης που να μην αναφέρθηκε στην επιμήκυνση του επιδόματος μητρότητας, από τους 6 μήνες, στους 9. Ξέχασαν να πουν κάτι όμως: Ότι οι εποχικά εργαζόμενες στην εστίαση και στον τουρισμό ή εργαζόμενες ανεξαρτήτως κλάδου που έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν το δικαιούνται! Άρα, τίθεται ένα ζήτημα, ποιος κοροϊδεύει ποιον. Συμφωνούμε με αυτό που έγινε όμως είναι η φύση της δουλειάς τέτοια, δεν έχουμε επιλέξει να δουλεύουμε 5 ή 6 μήνες το χρόνο … δεν δικαιούνται επίδομα μητρότητας. Ακούω βαρύγδουπες δηλώσεις, να “χτυπήσουμε” το δημογραφικό, να δώσουμε κίνητρα, να γεννάμε παιδιά… Πώς;».

»Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι δικαιολογίες είναι ότι «”θέλει νομοθέτηση”, “δημοσιονομικό χώρο”, που υπάρχει αποδεδειγμένα από χτες το βράδυ. Με 46% αυξήσεις (σ.σ. στους κυβερνητικούς), υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Απλώς είναι η βούληση, το “πού θα τα δώσουμε”. Ακούμε ότι “είμαστε οικονομικό θαύμα”, πήραμε “επενδυτική βαθμίδα”, θα είμαστε “η μοναδική χώρα στην ΕΕ που θα έχει ανάπτυξη”». Και την ίδια ώρα, δικαιώνεται η ΕΕΚΕ της ΓΣΕΕ και καταρρίφθηκε το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για εισαγόμενο πληθωρισμό. «Πώς γίνεται να είναι εισαγόμενος ο πληθωρισμός, όταν η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ και τα αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, πωλούνται φθηνότερα από ότι εδώ;.

»Παρόλο που ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ συστήνουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να επεκτείνει και δώσει δυνατότητα για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μόλις το 24% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα είναι υπό καθεστώς συλλογικής σύμβασης εργασίας. Είναι πάγιο αίτημα να επανέλθει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα χέρια των κοινωνικών εταίρων, της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών. Τι ακούμε από τον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση; “Μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχω φτάσει τον κατώτατο μισθό στα 900 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ”. Άρα, όχι μέσω διαπραγματεύσεων. Είναι ένα “όπλο” που κρατάνε στη φαρέτρα τους καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, μην γελιόμαστε…

»Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό όλοι έδειχναν την καμπύλη του πώς ανέβηκε ο κατώτατος. Κανένας δεν έδειξε την καμπύλη της πτώσης της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού. Το ποσοστό είναι 40%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χότζογλου.

Exit mobile version