Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων «αδειάζει» Μητσοτάκη: Στο 99% η θνητότητα εκτός ΜΕΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων «αδειάζει» Μητσοτάκη: Στο 99% η θνητότητα εκτός ΜΕΘ

SHARE THIS

Όταν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ, η θνητότητα για ασθενείς που διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους είναι σχεδόν στο 99%.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις, που να αποδεικνύουν ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα, από αυτούς που βρίσκονται στις ΜΕΘ, διατεινόταν εχθές στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα, κυριολεκτικά φωνάζοντας είπε: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω, έχετε εσείς; Φέρτε την».

Όμως, τελικά υπάρχει έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει – εκτός από τους υγειονομικούς που δίνουν καθημερινά την μάχη στην πρώτη γραμμή και το έχουν καταγγείλει πολλάκις- ότι η θνησιμότητα στις απλές κλίνες νοσηλείας είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Μάλιστα, η έρευνα αυτή διεξήχθη στη χώρα μας από Έλληνες επιστήμονες, το διάστημα Απριλίου 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2018 και αφορά σε 151 ασθενείς που παρακολουθήθηκαν.

Όπως καταγράφεται στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2020 στο ακαδημαϊκό περιοδικό PLOS One, στους 151 διασωληνωμένους ασθενείς οι 74 (49%) ασθενείς μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ εντός 0 ημερών. Συγκριτικά με τους ασθενείς που παρέμειναν σε απλούς θαλάμους, οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ είχαν χαμηλότερη θνητότητα σε διάστημα 90 ημερών (65% έναντι 97% και 70% έναντι 99%, αντίστοιχα).

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ, η θνητότητα για ασθενείς που διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους είναι σχεδόν στο 99%.

Την παραπάνω έρευνα επικαλέστηκε και ο νευροχειρουργός του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας και γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου και την σχολίασε.

Exit mobile version