Εργατικά ατυχήματα: «182 νεκροί και 286 τραυματίες το 2023 στην Ελλάδα»
EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργατικά ατυχήματα: «182 νεκροί και 286 τραυματίες το 2023 στην Ελλάδα»

SHARE THIS

«Στην πατρίδα μας καταρρίπτεται άλλο ένα τραγικό, μαύρο ρεκόρ, με 182 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και 286 να έχουν τραυματιστεί σοβαρά».

Σοκαριστικοί είναι οι αριθμοί από τα εργατικά ατυχήματα στην χώρα μας, όπου το 2023 έχασαν την ζωή τους 182 εργαζόμενοι και 286 τραυματίστηκαν σοβαρά εν ώρα δουλειάς.

Για κατάρριψη ακόμη ενός θλιβερού ρεκόρ το 2023 κάνει λόγο μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο δρ Ανδρέας Στοϊμενίδης, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια (OSHA), με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Γιώργου Βλαντ στις 21 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του βάρδιας σε εργοστάσιο μαρμάρων.

«Με την επιστολή μου στον αρμόδιο επίτροπο της Κομισιόν κ. Νίκολας Σμιτ, τον Απρίλιο του 2021, αποτύπωνα την επιδείνωση της κατάστασης στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στη χώρα μας και προειδοποιούσα για την επερχόμενη ραγδαία κλιμάκωση στη βάση των ασκούμενων πολιτικών και της λειτουργίας των θεσμικών αρχών», αναφέρει ο κ. Στοϊμενίδης.

«Σήμερα, 2,5 χρόνια μετά, στην πατρίδα μας καταρρίπτεται άλλο ένα τραγικό, μαύρο ρεκόρ, με 182 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και 286 να έχουν τραυματιστεί σοβαρά για το 2023, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα επικαιροποίηση της διαρκούς ανεξάρτητης έρευνας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, όταν για το 2022 είχαμε πολύ υψηλές καταγραφές με 104 νεκρούς και 140 σοβαρά τραυματίες. Και όλα αυτά, δίχως κανείς να ακουμπά το ζήτημα των επαγγελματικών νόσων.

»Η άμεση πολιτική προτεραιοποίηση του ζητήματος της ΥΑΕ, η έναρξη ουσιαστικής συνεργασίας (κοινωνικού διαλόγου) μεταξύ κυβέρνησης, συνδικάτων και εργοδοτών, η επαναλειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε αναβαθμισμένη μορφή ως Γενική Γραμματεία με στελεχική οργανωτική, τεχνολογική ενδυνάμωση, εντός του υπουργείου Εργασίας, η επαναφορά της ισορροπίας στο υφιστάμενο μνημονιακό εργασιακό δίκαιο με τη νομοθετική ενδυνάμωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η ίδρυση Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου και Ασθενειών – αυτά πρέπει να υλοποιηθούν στους πρώτους μήνες του 2024 ώστε να ανασχεθεί η ραγδαία κλιμάκωση των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας.

»Είναι εξαιρετικά σημαντικό να φωτίσουμε το δράμα που κρύβεται πίσω από κάθε εργατικό δυστύχημα, με την ανθρώπινη απώλεια και τον γολγοθά επιβίωσης που διανύουν οι οικογένειες των θυμάτων μέχρι την τελική δικαστική δικαίωση. Απαιτούνται τώρα, χωρίς καθυστέρηση, να ληφθούν νομοθετικά μέτρα τόσο για τη γρήγορη επιδίκαση των υποθέσεων όσο και για την καταβολή ενισχυμένου επιδόματος και προκαταβολής βοηθητικού ποσού ώστε να καταφέρουν οι οικογένειες να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες τους στο πρώτο πολύ δύσκολο διάστημα», καταλήγει στη δήλωσή του ο επικεφαλής του OSHA.

νομίζ

Πάντως, την Παρασκευή δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας και οι εμπλεκόμενοι φορείς, κοινωνικοί και επαγγελματικοί, για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Δράσεων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία (ΥΑΕ).

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του σχεδίου, από το οποίο θα κριθεί η αποτελεσματικότητα και του αρμόδιου για θέματα ΥΑΕ, υφυπουργού Εργασίας, Β. Σπανάκη, ημερομηνία-σταθμός είναι η 31.12.2024.

Κομβικές οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου (χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη το ύψος των πόρων που απαιτούνται).

Σημαντική δράση εκτιμάται ότι θα είναι και η ενσωμάτωση βασικών αρχών ΥΑΕ σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) για τα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία ΗΡΙΔΑΝΟΣ (θα ολοκληρωθεί βάσει σύμβασης το 2025).

Exit mobile version