Εργαζόμενοι «Μαλαματίνα»: Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τη νίκη
902.GR
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργαζόμενοι «Μαλαματίνα»: Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τη νίκη

SHARE THIS

Συνεχίζεται για ακόμη μία ημέρα δυναμικά ο αγώνας των εργαζομένων της «Μαλαματίνα», κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την νίκη, διαμηνύουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη, που σήμερα μπήκαν στην 3η εβδομάδα 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων 15 συναδέλφων τους, να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων και την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το πρωί και πάλι βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου στο Καλοχώρι, έχοντας στο πλευρό τους συναδέλφους τους από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου και εργαζόμενους άλλων κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που παίρνουν θέση και στηρίζουν τον αγώνα τους, σύμφωνα με το 902.gr. Μαζί μια γροθιά, στάθηκαν στην πύλη και φωνάζοντας συνθήματα, απέτρεψαν άλλη μια προσπάθεια της εργοδοσίας να μπάσει μέσα στο εργοστάσιο απεργοσπαστικό μηχανισμό που μετέφεραν διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης με δύο οχήματα.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη νίκη

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της κινητοποίησης, ο πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου και πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Γιάννης Φραγγίδης αποκάλυψε το σχέδιο της εργοδοσίας που στόχο έχει να ξεμπερδεύει με τους παλιούς εργαζόμενους και τα κεκτημένα δικαιώματά τους και να διαλύσει το Σωματείο, για να μπορεί να μετατρέψει την επιχείρηση σε ακόμα ένα εργοδοτικό κάτεργο με εργαζόμενους σκλάβους.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης μετέφεραν την στήριξη στον αγώνα των απεργών της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει με την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης και να νικήσει. Και οι δικηγόροι του Σωματείου, κατήγγειλαν ότι κάθε πράξη της εργοδοσίας, είναι παράνομη και καταστρατηγεί το σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης που εγκρίθηκε από το δικαστήριο με την απόφαση 15870/21 και προβλέπει διατήρηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Όπως αναφέρθηκε, η εταιρία ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ λειτουργεί για πάνω από 125 χρόνια. Το Επιχειρησιακό Σωματείο στήθηκε εδώ και 30 χρόνια και σταθερά υπερασπίζεται τα κεκτημένα των εργαζομένων που στην πλειοψηφία τους εργάζονται για πάνω από 20 και 30 χρόνια. Η επιχείρηση παραμένει βιώσιμη και κερδοφόρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος, ούτε και προσχηματικός, για την εργοδοτική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εξηγώντας πως η εταιρία έφτασε να χρειάζεται εξυγίανση, ενώ ήταν κερδοφόρα και βιώσιμη, ο Γ. Φραγγίδης, ανέφερε ότι η προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης προχώρησε σε μεγάλο δανεισμό επικαλούμενη σχέδιο παραπέρα ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και δημιουργίας ομίλου εταιριών με εξαγορά άλλων.

Όμως όπως είπε «τα δάνεια δεν μπήκαν σε επενδύσεις, αλλά κλάπηκαν. Αγοράστηκε η ΔΟΥΜΠΙΑ, η οποία υπερκοστολογήθηκε. Έτσι μια επένδυση των 2 εκ. ευρώ εμφανίστηκε να κόστισε 8 εκατομμύρια. Παρατηρήθηκε να υπάρχει μια ευχέρεια των ιδιοκτητών στις διακοπές με αεροπλάνα, με κότερα και με βίλες και με μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό».

Θύμισε ότι όταν οι εργαζόμενοι βρεθήκαμε μπροστά στην δίλημμα της πτώχευσης ή της εξυγίανσης από την εταιρία των αδελφών Κρομμύδα, το Σωματείο έκανε παράσταση στο δικαστήριο υπέρ της πρότασης εξυγίανσης καθώς προβλέπονταν ότι δεν θα θιγούν θέσεις εργασίας και κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Επίσης αναφέρθηκε στην πολύμορφη στήριξη που παρείχαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, με κορυφαία την υπογραφή ΣΣΕ με μειώσεις 20% στους μισθούς τους για δύο χρόνια.

Αυτή η ΣΣΕ έληξε τον Φλεβάρη και στη διάρκεια της μετενέργειας ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Όμως, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας ξεκίνησαν την επίθεση με σχέδια εθελούσιας, με απολύσεις, με την προσπάθεια επιβολής ατομικών συμβάσεων, με κλείσιμο τμημάτων, κ.α.. Με στόχο να ξεμπερδεύουν με τους παλιούς εργαζόμενους με δικαιώματα αλλά και με το Σωματείο, αφού και οι 15 απολυμένοι είναι μέλη του. Όπως είπε, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την επίθεση της νέας εργοδοσίας, «το λιοντάρι όσο το ταΐζεις του ανοίγει περισσότερο η όρεξη».

Απαντώντας και στα όσα εμφανίζεται να επικαλείται η εργοδοσία μέσα από δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, είπε ότι τις ατομικές συμβάσεις υπέγραψαν μόνο 11 άτομα, μέλη του Σωματείου, κάτω από εκβιαστικές πρακτικές και απειλές. «Τα 52 άτομα που επικαλείται η εργοδοσία είναι ενδεχόμενα τα άτομα από το ΦΑΡΟ Αυλίδας, τα διευθυντικά στελέχη περίπου 15, οι 9 που προσέλαβαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να καλύψουν τα πόστα των απολυμένων, υπάλληλοι γραφείων».

Σε ότι αφορά το κλείσιμο τμημάτων (οδηγών – βοηθών – πωλητών και χειριστές κλαρκ) «λόγω υψηλού κόστους», είπε ότι το Σωματείο προκειμένου να αποκαλύψει ότι αποτελεί πρόσχημα πρότεινε «να διατηρηθεί η μείωση 20% για άλλα δύο χρόνια και στο τέλος της διετίας με βάση τα στοιχεία να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Πρόταση που ούτε καν τη συζήτησαν. Επανήλθαμε με συγκεκριμένη ολοκληρωμένη πρόταση για τη λειτουργία των τμημάτων την οποία δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν και απλά μας ανακοίνωσαν την απόφαση σε πρώτη φάση να κλείσουν το τμήμα οδηγών – πωλητών, σε δεύτερη φάση το τμήμα των χειριστών κλαρκ και μετά να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις στο τμήμα παραγωγής».

Σε ότι αφορά τα οικονομικά ζόρια που επικαλείται η εργοδοσία για να ανταποκριθεί δήθεν στο κόστος δανεισμού που κληρονόμησε, ο Γ. Φραγγίδης είπε, ότι «τίποτα να μην έκανε, να συνέχιζε με τους ίδιους ρυθμούς των τελευταίων χρόνων είχε 11 εκ. έσοδα και 10 εκ. έξοδα. Με το πρόγραμμα εξυγίανσης οι β’ πιστωτές υποχρεώθηκαν να κουρέψουν 90% όσα τους όφειλαν και τα χρέη υπέρ του δημοσίου κουρεύτηκαν στο 50-55%. Συνολικά υπήρξε μείωση των χρεών 70-80%. Το υπόλοιπο των 8 εκ. που έμεινε μπήκε σε διαδικασία εξόφλησης 240 άτοκων δόσεων».

Τέλος κατήγγειλε ότι το σχέδιο της εργοδοσίας στηρίζεται σε κυβερνητικές πλάτες. Όμως όπως είπε, «και οι εργαζόμενοι έχουμε τη στήριξη όλης της εργατικής τάξης. Θα συνεχίσουμε. Θα κάνουμε εδώ και δεκαπενταύγουστο και αν χρειαστεί και Χριστούγεννα. Είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε αποδείξει. Θέλουν να μην υπάρχει σωματείο, να μην υπάρχει οργανωμένο ταξικό κίνημα, να παίρνουν συναδέλφους με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου χωρίς δικαιώματα, να κάνουν ότι θέλουν. Να θερίζουν και να αλωνίζουν όπως θέλουν αυτοί και να χορεύουμε στον ρυθμό που τα δικά τους ταμπούρλα θα χτυπούν. Δεν θα το επιτρέψουμε. Παίρνουν πίσω τους απολυμένους, καθόμαστε να υπογράψουμε μια ΣΣΕ που να εκφράζει την ιστορία της επιχείρησης και του Σωματείου και πάμε μαζί στην κορυφή. Χωρίς εμάς ούτε μπουκάλι έξω».

Υπεράνω και του νόμου η διοίκηση της επιχείρησης;

Οι δικηγόροι του Σωματείου, Ε. Παπαγιωτόπουλος και Αν. Παπαγγέλου, αναφέρθηκαν σε στοιχεία που αναφέρονται στο σχέδιο εξυγίανσης και πιστοποιούν ότι «η εταιρεία υπό το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς έπεσε έξω λόγω κακοδιαχείρισης και άνομων πράξεων» και πως η νέα ιδιοκτησία συνεχίζει να παρανομεί παραβιάζοντας και το σχέδιο εξυγίανσης. Οπως ανέφερε ο Α. Παπαγγέλλου «Στην αίτηση εξυγίανσης της εταιρίας περιγράφονται, όχι 85 απρόσωπες θέσεις εργασίας όπως λένε, αλλά όλοι οι εργαζόμενοι έναν ένας και με το αντικείμενο απασχόλησης. Επίσης προβλέπεται η λειτουργία της επιχείρησης με όλα τα τμήματα και με τους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Πως έρχεται τώρα παραβιάζοντας το σκεπτικό και της ίδιας της απόφασης του δικαστηρίου και ανακοινώνει κλείσιμο; Είναι υπεράνω του νόμου η διοίκηση της επιχείρησης;».

Επίσης ανέδειξαν ότι με τη λήξη της ΣΣΕ η πλευρά της εργοδοσίας «έπρεπε να επαναφέρει τους μισθούς των εργαζομένων στο συν 20% όμως για να μην το δώσει άρχισε να πιέζει για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, να απολύει για να σπάσει το ηθικό των εργαζομένων και να διώχνει μόνο μέλη του σωματείου για να σπάσει το σωματείο. Επίσης εδώ και δύο μήνες δεν έχει δώσει εκκαθαριστικά μισθοδοσίας, για να μην μπορούμε να αποδείξουμε ότι μονομερώς έχει περικόψει τα επιδόματα. Όλα όσα πράττει είναι παράνομα».

Exit mobile version