Ερυθρός Σταυρός: «Αν βρισκόταν εντός ΜΕΘ δε θα είχε συμβεί αυτό που συνέβη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερυθρός Σταυρός: «Αν βρισκόταν εντός ΜΕΘ δε θα είχε συμβεί αυτό που συνέβη»

SHARE THIS

Ο 76χρονος νοσηλευόταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ από τις 5 Απριλίου. Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για τον θάνατο του ηλικιωμένου.

Από τις 5 Απριλίου νοσηλευόταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ ο 76χρονος που πέθανε το απόγευμα της Τετάρτης αιφνιδιαστικά στον Ερυθρό Σταυρό. Ένας 58χρονος ασθενής με κορονοϊό συνελήφθη ως ύποπτος για τον θάνατο του 76χρονου.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη η ΕΛ.ΑΣ., «η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, στο πλαίσιο διερεύνησης περιστατικού θανάτου νοσηλευόμενου διασωληνωμένου ασθενούς στο Νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός”, σχημάτισε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού, επίσης νοσηλευόμενου στον ίδιο θάλαμο, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Ο ανωτέρω συνελήφθη και φυλάσσεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατος του 76χρονου διαπιστώθηκε από τον «συναγερμό» του μηχανήματος υποστήριξης του ηλικιωμένου, μετά την ενδεχόμενη εμπλοκή του δεύτερου ασθενούς.

Ο 76χρονος όμως νοσηλευόταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ από τις 5 Απριλίου, αναφορά που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εκδοχή στελεχών της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού πως οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς δε βρίσκονται σε λίστα αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής παρά για χρονικό διάστημα μίας ημέρας.

«Αν βρισκόταν εντός ΜΕΘ δε θα είχε συμβεί αυτό που συνέβη»

Μιλώντας στο iEidiseis, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επιβεβαίωσε την παραπάνω πληροφορία, λέγοντας πως ο άτυχος άνδρας «νοσηλευόταν σε κοινό, δίκλινο θάλαμο, αντί σε ΜΕΘ για 4η μέρα. Αν βρισκόταν εντός ΜΕΘ δε θα είχε συμβεί αυτό που συνέβη».

Επιπλέον, ο κ. Γιαννάκος δηλώνει πως στην Αττική εκτός ΜΕΘ εξακολουθούν να νοσηλεύονται περί τους 60 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό. «Οι 50 από αυτούς βρίσκονται σε λίστα αναμονή για 2 μέρες, αύριο θα είναι το τρίτο 24ωρο», σημειώνει.

Μεταξύ άλλων, 14 ασθενείς διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Νίκαιας, 12 στο Γεννηματάς, 3 στο Αγ. Όλγα, 2 στο Τζάνειο, προσθέτει.

Αναφορικά, τέλος, με το εν εξελίξει σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των ΜΕΘ δια της μετατροπής χειρουργικών αιθουσών σε Μονάδες Εντατικής, ο κ. Γιαννάκος κάνει λόγο για «αυτοσχέδιες ΜΕΘ» οι οποίες στερούνται εξειδικευμένο προσωπικό και υποδομές.

Δεν ισχύουν τα περί ψυχικών προβλημάτων του 60χρονου – κάθε διασωληνωμένος πρέπει να είναι σε ΜΕΘ

Να σταματήσουν να κρύβονται οι ευθύνες για την υποστελέχωση και την έλλειψη υποδομών του συστήματος Υγείας πίσω από φήμες για το τραγικό περιστατικό του Ερυθρού Σταυρού ζήτησε μιλώντας στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές του Ant1 και του Open η πρόεδρος των εργαζόμενων στον Ερυθρό Σταυρό Βούλα Γεωργάκη.

«Το βέβαιο είναι ότι ο ασθενής αυτός θα έπρεπε να είναι σε μονάδα» εντατικής θεραπείας, «δεν ήταν σε μονάδα» ο άτυχος 76χρονος, τόνισε η κα Γεωργάκη, «η αντιμετωπισή του στην μονάδα δεν θα ήταν η ίδια … δεν πρέπει να βρίσκουμε δικαιολογίες, ούτε το ψυχιατρικό, ούτε το ψυχικό νόσημα. Θα πρέπει να σταματήσουμε να δικαιολογούμε τα πάντα. Το θέμα είναι ότι ένας ασθενής διασωληνωμένος, του πρέπει και του αναλογεί να νοσηλευτεί όπως είναι σωστό. Να είναι σε μονάδα εντατικής θεραπείας». Τόνισε παράλληλα ότι υπάρχουν «ελλείψεις τραγικές» σε ανθρώπινο δυναμικό που απειλούν την ζωή των νοσηλευόμενων που κανονικά θα έπρεπε να είναι μέσα σε ΜΕΘ.

Διέψευσε επίσης το αφήγημα που έχει «χτιστεί» για το τραγικό περιστατικό και στοχοποιεί τον 60χρονο φερόμενο ως δράστη ως «με παρελθόν», «βίαιη συμπεριφορά», ψυχικά προβλήματα, ακόμη και τα περί δήλωσής του ότι «τον ενοχλεί ο ήχος του μηχανήματος» του αναπνευστήρα που κρατούσε στη ζωή τον 76χρονο που παρέμενε διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στον Ερυθρό Σταυρό. «Μετά το περιστατικό, ο φερόμενος ως δράστης εξετάστηκε από δύο πολύ έμπειρους ψυχιάτρους του νοσοκομείου. Έχει γνωμάτευση γραπτή ότι ήταν πολύ καλά ισορροπημένος, ούτε ψυχιατρικά διαταραγμένος, με σώας τας φρένας». «Ούτε την προηγούμενη ημέρα είπε» κάτι, «ούτε παραβατική συμπεριφορά είχε, ούτε “είπα, είπες” είχε … δεν έγινε» εξέταση πριν το περιστατικό. «Εξετάστηκε μετά το γεγονός και δεν είχε κανένα οξύ ψυχιατρικό πρόβλημα. Ήταν απόλυτα ισορροπημένος … δεν υπήρχε λόγος να γίνει ψυχιατρική εξέταση» πριν, «δεν είχε δώσει κανένα δείγμα στο νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε είχε παραβατική συμπεριφορά».

Ο 60χρονος «ασθενής δεν είχε παρουσιάσει καθόλου εριστική συμπεριφορά, ούτε εριστικός ήταν, ούτε σε εμάς είχε παραπονεθεί, στο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό ότι τον ενοχλούσε το μηχάνημα. Αυτά, αν ειπώθηκαν, εμείς δεν τα γνωρίζουμε, ειπώθηκαν στις αστυνομικές Αρχές. Ήταν 5 ημέρες μέσα στο νοσοκομείο, δεν είχε διαμαρτυρηθεί για κάτι, η συμπεριφορά του ήταν απόλυτα φυσιολογική: ενός περιπατητικού ασθενή σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, με λοίμωξη για την οποία έπαιρνε την αγωγή του. Δεν είχε δώσει κανένα δείγμα συμπεριφοράς» που να προβληματίζει. «Πόσο μάλλον, όταν συνέβη το γεγονός. Είχε απόλυτα ψύχραιμη συμπεριφορά και μετά το γεγονός. Αιφνιδιαστήκαμε. Έχουμε μείνει άναυδοι».

Exit mobile version