Έσβησε τα φώτα η εστίαση και άναψε κεριά – Συμβολική διαμαρτυρία για τους υπέρογκους λογαριασμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έσβησε τα φώτα η εστίαση και άναψε κεριά – Συμβολική διαμαρτυρία για τους υπέρογκους λογαριασμούς

SHARE THIS

«Το σκοτάδι που θα απλωθεί να είναι ενδεικτικό των σκοτεινών καιρών που μας έχουν επιβάλει», αναφέρουν σε κάλεσμά τους οι καταστηματάρχες.

Σε συμβολική διαμαρτυρία για τους εξωφρενικούς λογαριασμούς ρεύματος προχώρησαν το απόγευμα επιχειρηματίες της εστίασης κλάδου εστίασης -και όχι μόνο- στην Πάτρα και την Καλαμάτα, σβήνοντας τα φώτα στις επιχειρήσεις τους και ανάβοντας κεριά.

Τα φώτα της Πάτρας έσβησαν σήμερα στις 6 το απόγευμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που οδηγούν πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.

Με σβηστά φώτα και αναμμένα κεριά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που οδηγούν πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, διαμαρτύρονται οι καταστηματάρχες, ζητώντας να δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Η κινητοποίηση είχε τίτλο «Το ρεύμα μας σκοτώνει» και διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), του οποίου μέλη συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου, ενώ καφέ, μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν τους διακόπτες του ρεύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας συμμετείχε στη δράση και κάλεσε τα μέλη του να κλείσουν τα φώτα των καταστημάτων τους. «Το σκοτάδι που θα απλωθεί να είναι ενδεικτικό των σκοτεινών καιρών που μας έχουν επιβάλει» αναφέρει και απαιτεί, άμεσα, δραστικά μέτρα στήριξης, με έλεγχο των τιμών ενέργειας, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, συντελεστών ΦΠΑ και ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω των απωλειών του καρναβαλιού.

Στο πλευρό τους και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης εξέφρασε τη στήριξή του στα αιτήματα των επαγγελματιών, δηλώνοντας πως «είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε με τους επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης, τους μικρομεσαίους της πόλης μας, γιατί κι αυτοί, όπως και οι εργαζόμενοι, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση που δεν πάει άλλο. Το ένα μέτρο μετά το άλλο τους στριμώχνουν. Η ακρίβεια τους έχει τσακίσει. Η τιμή του ρεύματος έφθασε σε τεράστια ύψη. Ο αγώνας τους είναι τίμιος και δίκαιος. Πρέπει οι υπεύθυνοι να σκύψουν στα προβλήματά τους και να δώσουν λύσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Συμμετέχουμε στον αγώνα τους να παρθούν μέτρα ανακούφισης για αυτό που υφίστανται σήμερα, σύμφωνα με το τοπικό thebest.gr.

Ο αγώνας θα είναι δύσκολος γιατί, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και στο χώρο των επαγγελματιών ο ανταγωνισμός έχει ισχυροποιηθεί, γίνεται συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια και ως εκ τούτου βρίσκονται στα πρόθυρα να χάσουν τη δουλειά τους και να καταστραφούν. Όλη η Πάτρα πρέπει να σταθεί δίπλα τους για να το αποτρέψουμε αυτό και η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους που είναι δίκαια».

Ο Δήμος Πατρέων, μετά από σχετικό αίτημα του ΣΚΕΑΝΑ, έσβησε το δημοτικό φωτισμό, κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησε η πορεία, στις οδούς Κορίνθου, Κολοκοτρώνη, Ρήγα Φεραίου, Γούναρη. Ο κ. Πελετίδης όπως και οι άλλοι συμμετέχοντες ακολούθησε την πορεία κρατώντας ένα αναμμένο κερί.

Κινητοποίηση και στην Καλαμάτα

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Μεσσηνίας.

Οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος καθιστούν μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις αφού κανένας επαγγελματίας δεν μπορεί να εξοφλήσει αυτά τα ποσά, καθώς όπως επισημάνθηκε, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη πληγεί από τα μέτρα της πανδημίας και εχουν ήδη πτώση τζίρου 40 και 50%.

Οι επαγγελματίες της Καλαμάτας ζητούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση όπως μη επιστρεπτέα προκαταβολή, μείωση του ΦΠΑ στα καυσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών κ.α.

Exit mobile version