Euractiv: Αναβάλεται το ασφαλιστικό λόγω Κομισιόν – Έως 70 δισ. η τρύπα στα δημόσια ταμεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Euractiv: Αναβάλεται το ασφαλιστικό λόγω Κομισιόν – Έως 70 δισ. η τρύπα στα δημόσια ταμεία

SHARE THIS

H ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ύστερα από τις ενστάσεις της Κομισιόν. To δημοσίευμα του Euractiv, σημειώνει πως η μετατροπή του συστήματος επικουρικών συντάξεων από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο Euractiv: «Δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο για το νομοσχέδιο σε αυτό το στάδιο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα μέσω του πλαισίου της ενισχυμένης εποπτείας. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η συνέχιση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων μετά του ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης και σταθερότητας το 2018».

Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν πως η τρύπα στα δημόσια ταμεία από την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών θα μπορούσε να φτάσει και τα 70 δισ. ευρώ τις επόμενες δεκαετίες. Ως εκ τούτου, Πηγή της Κομισιόν, οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνουν πως «Ήταν απλώς ένα νομοσχέδιο και αν καταλάβαμε σωστά, προς το παρόν, έχει τεθεί εκτός συζήτησης».

Μάλιστα, οι ίδιοι αποσαφηνίζουν πως το εν λόγω νομοσχέδιο δεν είναι μέρος των μεταρρυθμίσεων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης, καθώς η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά συστήματα. Μόνο εφόσον μια μεταρρύθμιση έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο, τότε μπορεί να παρέμβει εκδίδοντας μια σαφή προειδοποίηση.

Exit mobile version