Έβρος: Σε κατ’ οίκον περιορισμό οι δράστες της αρπαγής – Δεν κλήθηκαν να καταθέσουν οι πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έβρος: Σε κατ’ οίκον περιορισμό οι δράστες της αρπαγής – Δεν κλήθηκαν να καταθέσουν οι πρόσφυγες

SHARE THIS

Η δίωξη για απόπειρα εμπρησμού βασίζεται αποκλειστικά στις καταθέσεις των τριών δραστών της αρπαγής.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν οι τρεις συλληφθλεντες για την κακουργηματική αρπαγή προσφύγων στον Έβρο, ύστερα από την απολογία τους ενώπιον της ανακρίτριας Αλεξανδρούπολης σήμερα (25/8) το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα όσα δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας ο Βασίλης Δεμίρης, συνήγορος του ιδιοκτήτη του οχήματος, που εμφανίζεται σε βίντεο να έλκει το τρέιλερ, «προέκυψε διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως ως προς την επιβολή προσωρινής κρατήσεως».

«Τη διαφωνία αυτή καλείται να λύσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εντός πέντε ημερών όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Μέχρι τότε έχει επιβληθεί ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αφαίρεσης διαβατηρίου».

Αναφορικά με το επίμαχο βίντεο, το οποίο ο κ. Δεμίρης χαρακτήρισε «ατυχές», δήλωσε: «Για τους χαρακτηρισμούς τους οποίους χρησιμοποίησε (σ.σ. ο εντολέας μου) δηλώνει δια στόματός μου πλήρως μετανοημένος. Όλη του η οργή όμως και η αγανάκτηση έχει εξαντληθεί σ’ αυτό το βίντεο. Δεν άσκησε ποτέ βία, δεν χρησιμοποίησε ποτέ οπλισμό, κάλεσε τις Αρχές ως όφειλε να κάνει και οι Αρχές έφτασαν στο σημείο. Θα αναμείνουμε με αγωνία την απόφασή του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.»

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα που αποδίδεται στους τρεις συλληφθέντες αφορά τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο, ενώ τον ιδιοκτήτη του οχήματος βαρύνει και η κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Δεν κλήθηκαν να καταθέσουν οι πρόσφυγες

Ενώπιον της ανακρίτριας Αλεξανδρούπολης βρέθηκαν και σήμερα οι 13 πρόσφυγες με την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού.

Οι οκτώ Σύριοι υπήκοοι έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα για τα αδικήματα που τους αποδόθηκαν, ενώ κάποιοι από τους πέντε Πακιστανούς υπηκόους πιθανόν να απολογηθούν σήμερα και αναμένεται η έκδοση απόφασης για το αν θα προφυλακιστούν.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Θανάσης Καμπαγιάννης, η φωνή των προσφύγων μέσα σε όλη αυτή την διαδικασία, ακούστηκε μόνο μέσω της έγγραφης δήλωσης παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας από πλευρά ενός 24χρονου πρόσφυγα από την Συρία, την οποία επιμελήθηκαν οι εξουσιοδοτημένοι δικηγόροι του.

«Η δίωξη για απόπειρα εμπρησμού βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις καταθέσεις των τριών δραστών της κακουργηματικής αρπαγής (στην περίπτωση αυτή, οι προανακριτικοί υπάλληλοι αστυνομικοί μερίμνησαν να λάβουν μαρτυρικές καταθέσεις)», σημειώνει ο Θ. Καμπαγιάννης.

«Ο αστυνομικός που κατέθεσε στην προανάκριση, προσήλθε όταν οι 13 πρόσφυγες ήταν ήδη κλειδωμένοι στο κλουβί, οπότε ο ισχυρισμός περί “αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού” γύρω από τον οποίο βρέθηκαν οι 13 πρόσφυγες βασίζεται αποκλειστικά στον λόγο των τριών κατηγορουμένων για αρπαγή και σε καμία άλλη κατάθεση, στοιχείο ή έκθεση αυτοψίας», συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Ολόκληρη η ανάρτηση

«Ενημέρωση από την Αλεξανδρούπολη:

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι απολογίες των τριών κατηγορούμενων δραστών (δύο ελληνικής και ένας αλβανικής υπηκοότητας) για την κακουργηματική αρπαγή των 13 προσφύγων στην Αλεξανδρούπολη και την έκθεσή τους σε κίνδυνο με τον εγκλεισμό τους σε κλειδωμένο κλουβί, με ρατσιστικό κίνητρο. Οι κατηγορούμενοι τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό κατόπιν διαφωνίας εισαγγελέα και ανακριτή για την προφυλάκισή τους. Την τελική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο. Επισημαίνεται ότι τα θύματα δεν κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες στο πλαίσιο της (προ)ανάκρισης.

Η μόνη περίπτωση που μέχρις στιγμής ακούστηκε η φωνή των προσφύγων είναι η έγγραφη δήλωση παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας από πλευράς ενός 24χρονου Σύριου πρόσφυγα, με επιμέλεια των εξουσιοδοτημένων δικηγόρων του, Κατερίνας Γεωργιάδου και Γιάννη Πατζανακίδη, που μετέβησαν χτες στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Φερών και σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης. Στο πλαίσιο της δήλωσης παράστασης, προσκομίστηκαν στοιχεία για τον οργανωμένο και ρατσιστικό χαρακτήρα της δράσης της αυτόκλητης “πολιτοφυλακής”, με βίντεο, φωτογραφίες και ηχητικά από τις ενδοεπικοινωνίες σε ομάδα viber όπως δημοσιεύτηκαν από το The Press Project. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι η ομάδα αυτή λειτουργεί “στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας”. Ζητήθηκε η κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των τριών κατηγορούμενων δραστών για να διαπιστωθούν οι συνεννοήσεις και οι κινήσεις τους. Η κατάσχεση δεν έχει διαταχτεί ακόμα.

Οι 8 Σύριοι υπήκοοι αιτήθηκαν και έλαβαν νέα προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα για τα αδικήματα που τους έχουν αποδοθεί. Η δίωξη για απόπειρα εμπρησμού βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις καταθέσεις των τριών δραστών της κακουργηματικής αρπαγής (στην περίπτωση αυτή, οι προανακριτικοί υπάλληλοι αστυνομικοί μερίμνησαν να λάβουν μαρτυρικές καταθέσεις). Ο αστυνομικός που κατέθεσε στην προανάκριση, προσήλθε όταν οι 13 πρόσφυγες ήταν ήδη κλειδωμένοι στο κλουβί, οπότε ο ισχυρισμός περί “αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού” γύρω από τον οποίο βρέθηκαν οι 13 πρόσφυγες βασίζεται αποκλειστικά στον λόγο των τριών κατηγορουμένων για αρπαγή και σε καμία άλλη κατάθεση, στοιχείο ή έκθεση αυτοψίας.

Κάποιοι από τους 5 Πακιστανούς υπηκόους πιθανόν να απολογηθούν σήμερα και αναμένεται η έκδοση απόφασης για το αν θα προφυλακιστούν.»

Exit mobile version