Εξεταστική για Τέμπη: «Οι μόνοι που δεν χρειάστηκε να μου κάνουν ερώτηση ήταν της ΝΔ»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξεταστική για Τέμπη: «Οι μόνοι που δεν χρειάστηκε να μου κάνουν ερώτηση ήταν της ΝΔ»

SHARE THIS

Οι γονείς των θυμάτων εκτός από το ασήκωτο βάρος της απώλειας των παιδιών τους, έχουν στις πλάτες τους και τον αγώνα για την απόδοση Δικαιοσύνης.

«Ήταν ξεκάθαρα ένα έγκλημα με ποινικές ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση που πρέπει να αποδοθούν από τους αρμόδιους» τόνισε σήμερα μετά την συγκλονιστική της κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου που έχασε τη ζωή της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Αντίδραση για την Εξεταστική

«Ένας βουλευτής είναι εκεί για να πει τη γνώμη του; Δεν έχουν νομική υπόσταση όλοι, δεν γνωρίζουν τα δεδομένα, τι ερωτήσεις θα κάνουν; Κατά το πώς το νιώθουν; Εδώ μιλάμε για δολοφόνους που έκλεισαν τα σπίτι μας… δεν είναι απλό», τόνισε η κ. Καρυστιανού, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών θυμάτων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Καρυστιανού τόνισε ότι «η προϊστορία αυτών των εξεταστικών επιτροπών δείχνει ότι δεν καταλήγουν κάπου».

«Πολλοί δεν μπορούν να φανταστούν καν τον μέγεθος της εγκατάλειψης του συρμού και το μέγεθος της ακαταλληλότητας για να κινείται αυτός ο συρμός…

»Σ’αυτό το έγκλημα, στο οποίο συμμετείχε η ΕΡΓΟΣΕ που δεν έκανε τίποτα, η Hellenic Train που δεν έκανε τίποτα, η ΡΑΣ που δεν έκανε τίποτα, ο υπουργός που δεν έκανε τίποτα, ε θα βάλω και τον Πρωθυπουργό… Δηλαδή, σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι που υποτίθεται ελέγχανε την ασφαλή μεταφορά αυτών των ανθρώπων και δεν έκαναν απολύτως τίποτα» τόνισε.

«Τίποτα δεν λειτουργούσε σωστά – Πού να απευθυνθώ;»

«Ας μου επιτραπεί. Πιο εύκολη υπόθεση για ένα σοβαρό κράτος στην απόδοση ευθυνών δεν υπάρχει. Είναι ξεκάθαρο. Τίποτα δεν λειτουργούσε σωστά» συμπλήρωσε.

«Πού να απευθυνθώ; Φταίει ο σταθμάρχης που δεν δούλευε τίποτα από τα θέματα ασφαλείας ή φταίνε αυτοί που δεν είχαν τοποθετήσει κανένα σύστημα ασφάλειας, που επέλεξαν να βάλουν αυτόν τον σταθμάρχη με τόσο μικρή εμπειρία, μόνο του, χωρίς εκπαίδευση; Δεν τους ενδιέφερε τίποτα…» δήλωσε φορτισμένη.

«Ο Υπουργός μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ακόμη και να σκοτώνει»

«Έτσι λειτουργεί η Βουλή και η βουλευτική ασυλία πλέον. Όταν κατηγορείται ένας υπουργός, θα κληθούν να αποφασίσουν για την τύχη του οι συνάδελφοί του και όποιος έχει την πλειοψηφία, αθωώνεται. Άρα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ακόμη και να σκοτώνει».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ψήφιση των εθνικών κανόνων ασφαλείας: Όπως σημείωσε, όταν υπάρχει νομοθεσία που λέει από το 2016 ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί ένα κράτος και πρέπει εμείς να γνωρίζουμε τα συστήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο,

«Αν παραβιάζει τους νόμους ο υπουργός με την γνώση των υπολοίπων και του ίδιου του Πρωθυπουργού, τι περιμένουμε;» αναρωτήθηκε.

«Η Hellenic Train δεν έχει κληθεί ακόμη για απολογία, καταλαβαίνετε τι ζούμε;» 

«Η Hellenic Train έπρεπε να είναι με αυτόφωρο μέσα, το πρώτο-δεύτερο 24ωρο. Η Hellenic Train δεν έχει κληθεί ακόμη για απολογία. Σήμερα εκλήθη από την εξεταστική επιτροπή. Ο ανακριτής δεν την έχει καλέσει ακόμα σε απολογία. Καταλαβαίνετε τι ζούμε;» είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από τη σιδηροδρομική τραγωδία, η κ. Καρυστιανού ανέφερε: «Παλεύουμε καθημερινά. Στις 28 Φεβρουαρίου είναι μια ημέρα πολύ προσωπική που θέλουμε να είμαστε μόνο παρέα με τα παιδιά μας. Εκείνη τη μέρα θα απέχουμε από τους αγώνες μας και θα μείνουμε στον πόνο μας. Οπότε, θα γίνει κάτι σεμνό, όπως θέλουμε να εκφραστούμε απέναντι στους ανθρώπους μας» είπε φορτισμένη

Η κ. Καρυστιανού υπογράμμισε πως της έκανε εντύπωση που κανένας από τους βουλευτές της ΝΔ, μέλη της εξεταστικής δεν της απηύθυνε ούτε μία ερώτηση ύστερα από όσα είπε στη συνεδρίαση. «Οι μόνοι που δεν χρειάστηκε να μου κάνουν κάποια ερώτηση ήταν της ΝΔ. Στην αρχή τοποθετήθηκαν από σεβασμό, αλλά στη συνέχεια μου έκανε εντύπωση πώς κάποιος δεν είχε να μου κάνει μια ερώτηση» είπε.

Exit mobile version