Φαρμακοποιοί: Χωρίς εξήγηση η έλλειψη φαρμάκων
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φαρμακοποιοί: Χωρίς εξήγηση η έλλειψη φαρμάκων

SHARE THIS

Δραματική η κατάσταση που ζουν καθημερινά ασθενείς, γονείς αλλά και φαρμακοποιοί εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε κωδικούς φαρμάκων.

Στιγμές αγωνίας ζουν καθημερινά ασθενείς, γονείς αλλά και φαρμακοποιοί εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων που παρουσιάζονται στα ράφια των φαρμακείων σε εκατοντάδες κωδικούς, οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, φτάνουν περίπου τους 300.

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί περιέγραψε στον τηλεοπτικό σταθμό Open η φαρμακοποιός Ευαγγελία Δαναπάση, αναφέροντας μάλιστα περιστατικό μητέρας που σχεδόν κατέρρευσε μέσα στο φαρμακείο, όταν τυχαία εντόπισε φάρμακο για το παιδί της που αναζητούσε εναγωνίως σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Η Ε. Δαναπάση, αναφερόμενη στις αιτίες των ελλείψεων, σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν πολύ οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού, ανώτερου και κατώτερου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών από τις καραντίνες, όπως η H1N1 ή ο στρεπτόκοκκος.

Ταυτόχρονα, ο φόβος του κόσμου τον έχει οδηγήσει να «αποθηκεύσει» φάρμακα, ενώ εκτίμησε ότι οι εταιρείες φαρμάκων δεν έκαναν σωστό προγραμματισμό για τις πρώτες ύλες σε σχέση με την ζήτηση, που συχνά αλλάζει.

«Δεν είναι όμως μόνο εκεί οι ελλείψεις, υπάρχουν π.χ. προβλήματα και για σκευάσματα με κορτιζόνη που αφορούν λοιμώξεις στα μάτια», σημείωσε η ίδια.

«Κάθε ημέρα παλεύουμε, όλοι οι φαρμακοποιοί, να βρούμε τα φάρμακα, ακόμη και για περιπτώσεις που δεν πιστεύεις ότι μπορεί να έχουν έλλειψη. Έχουμε εκτεθεί πάρα πολλές φορές. Λέμε “ναι, θα σας το φέρουμε, είναι κάτι απλό” και καταλαβαίνουμε μετά ότι υπάρχει έλλειψη χωρίς εξήγηση. Δεν μιλάμε για πράγματα σοβαρά, μιλάμε για πολλών ειδών φάρμακα, π.χ. για το γαστρεντερολογικό σύστημα».

Όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά, «ζητάμε π.χ. την εβδομάδα, αν έρθουν 5 περιστατικά παιδιών, 2 αντιβιώσεις για κάθε παιδί, 10 κουτιά. Και οι φαρμακαποθήκες παίρνουν 50 για όλη την Θεσσαλονίκη και πρέπει να κάνουν επιμερισμό. Μπορώ εγώ να πάρω 1 αντιβίωση την εβδομάδα».

Exit mobile version