Φωτιές: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα, σε ετοιμότητα οι Θρακομακεδόνες – Δραματικές ώρες στη Βοιωτία
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιές: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα, σε ετοιμότητα οι Θρακομακεδόνες – Δραματικές ώρες στη Βοιωτία

SHARE THIS

Μάχη με τις φλόγες για μια ακόμη μέρα δίνουν κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες, καθώς ενεργά διατηρούνται τα πύρινα μέτωπα της χώρας.

Μάχη με τις φλόγες για μια ακόμη μέρα δίνουν κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες, καθώς ενεργά διατηρούνται τα πύρινα μέτωπα της χώρας, με τα κυριότερα να παραμένουν στην Πάρνηθα, όπου τη νύχτα υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση, στον Έβρο και στη Βοιωτία.

Στο μέτωπο της Πάρνηθας, η φωτιά έχει κατέβει σε απόσταση περίπου 100-200 μέτρων από την λεωφόρο Πάρνηθος, ανεβαίνοντας από τις ταβέρνες στον δρόμο που οδηγεί προς το τελεφερίκ σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Κώστα Στάμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Πυροσβεστική, λίγο μετά στις 3 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά ήταν σε ύφεση ξεκίνησαν να φυσούν πολύ δυνατοί άνεμοι που προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση. Το μέτωπο αυτή την ώρα εντοπίζεται στα αριστερά της Πάρνηθας με κατεύθυνση ανατολικά προς την περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

Νέο μηνύματα από το 112

Παράλληλα στις 03:58 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα να εκκενώσουν σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες τα σπίτια τους.

«Μετά τις 03.20 υπήρξε μία έκρηξη φωτιάς στη χαράδρα στην Πάρνηθα και κατευθύνθηκε και πάλι στην οικισμό της Αγίας Παρασκευής» είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. Όπως εξήγησε το μέτωπο των επιχειρήσεων είναι στη μίξη του δασικού με τον αστικό ιστό, όπως ανεβαίνουμε τη λεωφόρο Πάρνηθος αριστερά. «Τα οχήματά μας είναι παρατεταγμένα στις οδούς Τσιτομενέα, Κεραμιδίου, Νόση και Καρκαβίτσα¬ και τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος για τους Θρακομακεδόνες, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να εκκενώσουν.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Τις πρώτες πρωινές ώρες τραυματίστηκε πυροσβέστης στην προσπάθειά του να κατασβήσει την πύρινη λαίλαπα στο Μετόχι. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου και τον παρέλαβε.

Κλειστοί δρόμοι

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

-Στη λεωφόρου Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,

-Στην οδό Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις

-Στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την οδό Θρακομακεδόνων

-Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων

-Στη λεωφόρο Κύμης από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Χωριο

-Στη λεωφόρο Κύμης από οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θρακομακεδόνες

-Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα

Δραματική η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη

Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις που έχουν δημιουργήσει μέτωπα πυρκαγιών κυρίως στις περιοχές Μελία, Κοίλα, Γρατινή, Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή γι’ αυτό και εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν πυροσβέστες με οχήματα από Ρουμανία, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσης, προς διευκόλυνση της όλης διαδικασίας αναγνώρισης των 18 θυμάτων της πυρκαγιάς, που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Άβαντα στις 21 Αυγούστου 2023, έχουν ανακοινωθεί κατευθυντήριες Οδηγίες Λειτουργίας της Ελληνικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Άσχημη η εικόνα και στο μέτωπο της Βοιωτίας

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Βοιωτία, ιδιαίτερα στους οικισμούς Στείρι και Ζάλτσα όπου από νωρίς έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

Μεγάλη έκταση έχει λάβει η φωτιά κοντά στο Κυριάκι, λόγω της έντασης των ανέμων.

Προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους των οικισμών Περιστερά και Άγιο Νικόλαο, να παραμείνουν σε ετοιμότητα. Η φωτιά κύκλωσε και έκαψε κτίσμα της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Exit mobile version