Γ. Αντετοκούνμπο: Πώς ένας άνθρωπος «αόρατος» κατέκτησε την κορυφή & τις καρδιές μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ. Αντετοκούνμπο: Πώς ένας άνθρωπος «αόρατος» κατέκτησε την κορυφή & τις καρδιές μας

SHARE THIS

Ένα σύγχρονο παραμύθι με κεντρικό ήρωα έναν πεισματάρη, γιο ενός πρόσφυγα ζωής, που δεν έτρωγε αν δεν είχαν χορτάσει τα παιδιά του και μιας μάνας που πούλησε την βέρα της για να τους αγοράσει φαΐ.

«Γιάννης και Θανάσης σπάνια συνυπήρχαν στο παρκέ, αφού είχαν ένα ζευγάρι παπούτσια. Η μόνη λύση ήταν να τα φορούν εναλλάξ. Ο κουμπαράς της οικογένειας δεν άντεχε τέτοιες πολυτέλειες. Αναγκαστικά, ο Γιάννης φορούσε διπλές κάλτσες για να χωρέσει τα πόδια του στα νούμερο 45 παπούτσια του Θανάση. Και στη συνέχεια του τα έδινε για το δικό του παιχνίδι… Οι αγώνες τους, διεξάγονταν τα βράδια της Τρίτης, ο ένας μετά τον άλλον.

Τα παπούτσια άρχισαν να διαλύονται. Οι σόλες κόντευαν να ξεκολλήσουν, αλλά τα δύο αδέφια δεν νοιάζονταν. Με τα κορδόνια σφιχτοδεμένα, το πρόβλημα λυνόταν και τα παπούτσια άντεχαν.

Οι Αντετοκούνμπο μοιράζονταν και το φαγητό τους, συχνά ένα σουβλάκι στα τέσσερα, μια μπουκιά ο καθένας πριν το παραδώσει στον διπλανό του…».

Με αφορμή τα 28α γενέθλια του Γιάννη Αντετοκούνμπο, διαβάσαμε και παρουσιάζουμε το βιβλίο  «Γιάννης – Εκτόξευση στα Αστέρια» της βραβευμένης ρεπόρτερ και αρθρογράφου Μίριν Φέιντερ (εκδ. Διόπτρα), που συνιστά ένα ολοκληρωμένο πορτρέτο του κορυφαίου αθλητή και τον ακολουθεί από τις φτωχογειτονιές των Σεπολίων μέχρι την κορυφή του κόσμου.

Σκιαγραφώντας πολύπλευρα τις εμπειρίες που καθόρισαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τα βιώματα που τον στιγμάτισαν, μέσα από τις δηλώσεις ανθρώπων που τον συνάντησαν και τον έζησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του, διαβάζει κανείς πώς ένας άνθρωπος «αόρατος» που ζούσε στο περιθώριο κατόρθωσε με το πείσμα, την αποφασιστικότητα και την σκληρή δουλειά του να κατακτήσει τον κόσμο.


Ο φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς Γιάννης Αντετοκούνμπο πανηγυρίζει κρατώντας το τρόπαιο του πρωταθλήματος του ΝΒΑ, αριστερά, και το τρόπαιο του πολυτιμότερου παίκτη μετά τη νίκη επί των Φοίνιξ Σανς στο Game 6 των τελικών του ΝΒΑ στο Μιλγουόκι, την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021. Οι Μπακς κέρδισαν με 105-98 / AP Photo / Paul Sancya

Ένα βιβλίο για το πώς ένας άνθρωπος «αόρατος» για 18 χρόνια κατέκτησε τον τίτλο του 2021, τα 3 MVP και τις καρδιές όλων!

Ένα σύγχρονο παραμύθι που δεν στέκεται μόνο στην επιτυχία. Που δεν παραβλέπει ούτε την φτώχεια, ούτε τον ρατσισμό, ούτε την πολιτική υποκρισία, που αν κι αποτελούν ακόμη αδιαπέραστα εμπόδια για τόσους άλλους Γιάννηδες αυτού του κόσμου, βολικά παραμερίζονται.

Ένα παραμύθι με κεντρικό ήρωα έναν πεισματάρη, γιο ενός πρόσφυγα ζωής, που δεν έτρωγε αν δεν είχαν χορτάσει τα παιδιά του και μιας μάνας που πούλησε την βέρα της για να τους αγοράσει φαΐ.

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που ήταν μόλις έξι ετών όταν πρωτοβγήκε στον δρόμο για να πουλήσει μπιχλιμπίδια, βοηθώντας την οικογένειά του.

Για τον Γιάννη που το όνειρό του θα γινόταν πραγματικότητα μονάχα αν το μοιραζόταν με την οικογένειά του και θέλησε να τιμήσει και τους δύο του γονείς με τον αριθμό της φανέλας του.


Γιάννης Αντετοκούνμπο και Ρέτζι Μπάλοκ στο παιχνίδι της Κυριακής 27.11.22 στο Fiserv Forum μεταξύ των Μιλγουόκι Μπακς και των Ντάλας Μάβερικς / AP Photo / Aaron Gash

Για τον Γιάννη που «είχε αποφασίσει να φτάσει στην κορυφή, χωρίς να πτοείται από όσα συνέβαιναν γύρω του. Δεν θα τον σταματούσε ούτε η Χρυσή Αυγή, ούτε η πείνα, ούτε τα τρύπια του παπούτσια», όπως είχε δηλώσει ο Χ. Σαλούστρος.

Για τον Γιάννη που μεγάλωσε μέσα στην πείνα και τς στερήσεις και με τα αδέρφια του φοβόντουσαν τι θα συμβεί αν ξυπνήσουν ένα πρωί και γίνουν όλα όσα έχουν κατακτήσει καπνός.

Για τον Γιάννη που «δεν φεύγει από το γήπεδο παρά μόνο αν του σβήσεις τα φώτα».

Για τον Γιάννη που όταν αρρώστησε η μητέρα του, κρύφτηκε στην τουαλέτα του νοσοκομείου για να της κάνει παρέα το βράδυ.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί για όλα τα παιδιά σαν τον Γιάννη, που μπορεί να μην έχουν ταλέντο στο μπάσκετ, αλλά όλα αξίζουν ένα καλύτερο αύριο.

Για όλα όσα αντιπροσωπεύει λοιπόν ο Γιάννης και θα πονούν πάντα τους φασίστες, φανερούς και μη, πολιτικούς και μη.

*Το βιβλίο Γιάννης – Εκτόξευση στα Αστέρια της Mirin Fader κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Exit mobile version