Γιούλικα Σκαφιδά: “Όταν στην κακοποίηση κρατάς ουδέτερη στάση, ουσιαστικά είσαι με τους κακούς”
INSTAGRAM YOULIKA.SKAFIDA
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιούλικα Σκαφιδά: “Όταν στην κακοποίηση κρατάς ουδέτερη στάση, ουσιαστικά είσαι με τους κακούς”

SHARE THIS

"Όταν πρέπει να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που κακοποιείται, δεν το κάνουμε" δήλωσε η Γιούλικα Σκαφιδά, περιγράφοντας τη δική της εμπειρία.

Η Γιούλικα Σκαφιδά έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή του ALPHA “Καλύτερα δε γίνεται” και την δημοσιογράφο Ναταλία Αργυράκη, μιλώντας -μεταξύ άλλων- για την  εμπειρία που βίωσε στο πρόσφατο παρελθόν.

Η ηθοποιός, το περασμένο καλοκαίρι, είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού, επειδή υπερασπίστηκε κοντινό της άνθρωπο, που δέχονταν κακοποιητική συμπεριφορά.

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να περάσει μία νύχτα στο αυτόφωρο.

Η ηθοποιός τοποθετήθηκε στο θέμα της κακοποίησης μιλώντας για το πως αντιμετωπίζεται από την κοινωνία μας.

Μπορεί όλοι να είναι διατεθειμένοι να πατήσουν like σε ένα άρθρο, όταν όμως κληθούν σε πρακτικό επίπεδο να πάρουν θέση δεν το κάνουν.

Το πρόβλημα με όσους διατηρούν μια πιο ουδέτερη στάση είναι ότι δεν βοηθούν το θύμα και άθελα τους στηρίζουν τους δράστες.

Σε θεωρητικό επίπεδο είμαστε όλοι καλυμμένοι όταν πατάμε like σε ένα link που μιλάει για την κακοποίηση και πόσο κακή είναι. Όταν πρέπει σε πρακτικό επίπεδο να πάρουμε θέση, είτε πηγαίνοντας να καταθέσουμε κάτι που είδαμε, είτε βοηθώντας πρακτικά έναν άνθρωπο, δεν το κάνουμε.

Όταν σε ένα τέτοιο ζήτημα κρατάς μια ουδέτερη στάση, ουσιαστικά είσαι με τους κακούς. Φυσικά, αν ρωτήσεις κάποιον αν είναι καλό πράγμα να κακοποιείται ένας άνθρωπος θα σου πει όχι. Αλλά αν τον ρωτήσεις αν θα έρθει στο δικαστήριο να καταθέσει ή αν θα πάει σε συμβολαιογράφο να γράψει μια ένορκη κατάθεση, θα σου πει μην μπλέξω“.

Η Γιούλικα Σκαφιδά, μίλησε, όμως, και για το πώς ένιωσε η ίδια μετά τη σύλληψη  και παραμονή της στο κρατητήριο.

Φυσικά και είναι ψυχοφθόρο. Μεγάλωσα με σκοπό να γίνω ένας καλός και χρήσιμος άνθρωπος στην κοινωνία. Οπότε μπορεί να στεναχωρήθηκα και μπορεί να φρίκαρα λίγο στο κρατητήριο αλλά εντάξει, δεν πειράζει“.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη της, η ηθοποιός, αναφέρθηκε και στη σεξιστική κοινωνία που ζούμε. Στα στερεότυπα που διαμορφώνουν συνειδήσεις και, εν μέρη, ευθύνονται για τα όσα καλούνται καθημερινά οι γυναίκες να αντιμετωπίσουν.

Από αυτά τα στερεότυπα δεν “γλιτώνουν” ούτε οι άνθρωποι με αναπηρία που ταλαιπωρούνται ακόμα περισσότερο ζώντας σε μια κοινωνία που στερείται παιδείας και υποδομών.

Συνειδητοποίησα κάποια στιγμή ότι είναι φοβερά σεξιστική η κοινωνία μας και κάποιες πολύ αθώες εκφράσεις, που μπορεί να χρησιμοποιούμε, διαιωνίζουν στερεότυπα τα οποία μειώνουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας. Τις γυναίκες, ή κάποια μειονότητα για παράδειγμα.

“Υπάρχουν ανάπηροι στην Ελλάδα. Δεν τους βλέπουμε, επειδή δεν μπορούν να βγουν έξω. Γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές από τη μία και από την άλλη τους κάνουμε εμείς τη ζωή δύσκολη”.

Exit mobile version