Γηροκομείο- Κολαστήριο στα Χανιά: Τι καταγγέλλει η γυναίκα που έφερε στο φως το θέμα (Video)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γηροκομείο- Κολαστήριο στα Χανιά: Τι καταγγέλλει η γυναίκα που έφερε στο φως το θέμα (Video)

SHARE THIS

Οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι σοκαριστικές και κάνουν λόγο για ακραίες καταστάσεις και ύποπτες συνθήκες θανάτου ηλικιωμένων.

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει πια οι εξελίξεις για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά. Οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι σοκαριστικές και κάνουν λόγο για ακραίες καταστάσεις και ύποπτες συνθήκες θανάτου ηλικιωμένων.

Στην εν λόγω ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων χάθηκαν 68 άνθρωποι μέσα σε έναν χρόνο, όλοι από ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου. Ερευνώνται 73 θάνατοι. Καταγγέλλεται πως συνέβαιναν αδιανόητα πράγματα, ενώ υπάρχουν φόβοι για περισσότερα θύματα.

Για τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας διεξάγεται έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη κακουργημάτων.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, η γυναίκα που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, η δικηγόρος Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη, της οποίας ο πατέρας φιλοξενούταν στο εν λόγω γηροκομείο στα Χανιά και πέθανε, μίλησε για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους.

Η κ. Παπαδάκη υπέβαλε έγκλιση για την περίπτωση του πατέρα της τον Σεπτέμβριο του 2020, διότι, όπως υποστηρίζει η ίδια, ο οίκος ευθύνεται για έκθεση σε βαριά σωματική βλάβη.

Παρέλαβε τον πατέρα της εμπύρετο και με υποξυγοναιμία από τη συγκεκριμένη δομή, αναφέρει. Κατά τη δεύτερη επίσκεψή της, η απάντηση της διοίκησης ήταν πως η κακή εικόνα του ήταν αποτέλεσμα της άνοιας και της αδυναμίας του να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.

Της έλεγαν πως είναι καλά στην υγεία του και άδικα θα κινήσει διαδικασίες

Η ίδια, όπως υποστηρίζει, επισκέφθηκε ξανά τη μονάδα, για τρίτη φορά, προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες ζούσε ο πατέρας της. Την τρίτη ημέρα και κατά το δεύτερο επισκεπτήριο, η υπεύθυνη της μονάδας την ενημέρωσε πως ο πατέρας της είχε κοιμηθεί και δεν θα μπορούσε να τον δει.

Η ίδια την απώθησε και είδε τον πατέρα της να κάθεται στο καθιστικό, δεμένος και να μην έχει επαφή με το περιβάλλον.

Όταν ρώτησε γιατί ο πατέρας της ήταν σε αυτή την κατάσταση, της επανέλαβαν πως ήταν λόγω αδυναμίας προσαρμογής στο περιβάλλον και τη διαβεβαίωσαν πως χαίρει άκρας υγείας, είναι απύρετος και έχει άριστο οξυγόνο.

Η ίδια δεν πείστηκε και επέμεινε στη διαμετακομιδή του πατέρα της στο νοσοκομείο. Εκεί, η αντίδραση από τη μονάδα ήταν σθεναρή, καθώς, όπως αναφέρει, της έλεγαν πως είναι καλά στην υγεία του και άδικα θα κινήσει διαδικασίες.

Μόλις ήλθε το ΕΚΑΒ, ο διασώστης βρήκε εμπύρετο τον πατέρα της και με χαμηλό οξυγόνο. Μόλις έφθασαν στα ΤΕΠ, της είπαν πως ο πατέρας της είχε 41 πυρετό και πεθαίνει. Ακολούθησε καθοδική πορεία, η οποία ενάμιση μήνα μετά οδήγησε στον θάνατό του.

Τότε κατάλαβα ότι είχα δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου και ότι θα έπρεπε να γίνει άμεση παρέμβαση

Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, υπάρχει τεχνική έκθεση που συνδέει την κατάσταση του πατέρα μου με πράξεις και παραλείψεις της μονάδας. Όπως τονίζει, κατά την αρχική της έγκλιση θεωρούσε πως οι άνθρωποι του οίκου ήταν υπεύθυνοι για πλημμεληματική έκθεση του πατέρα της και έφταιγαν για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης.

Μέχρι τώρα, δεν έχει ασκήσει ούτε αγωγή αποζημίωσης, ούτε έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα, ούτε αντλεί κάποιο οικονομικό όφελος.

Δυο μήνες αφότου είχε κάνει αυτήν την έγκλιση, την επισκέφθηκαν με δική τους πρωτοβουλία δυο άγνωστοι προς αυτήν απολυμένοι εργαζόμενοι της μονάδας και όπως είπε η ίδια:

«Άρχισαν να μου περιγράφουν πράγματα τρομακτικά, τα οποία δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Τότε κατάλαβα ότι είχα δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου και ότι θα έπρεπε να γίνει άμεση παρέμβαση, εφόσον οι καταθέσεις των υπαλλήλων αυτών ήταν βάσιμες, χάριν διάσωσης ανθρώπινων ζωών».

Προχώρησε σε διασταύρωση των μαρτυριών των υπαλλήλων με άλλες και διέθεσε τα στοιχεία στις Αρχές.

73 θάνατοι μέσα σε 15 μήνες

Στις δηλώσεις της, η κ. Παπαδάκη ανέφερε πως από τα ληξιαρχεία της Κρήτη φαίνεται ότι οι θάνατοι είναι 64 το 2020 και άλλοι 9 το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η μονάδα έχει δυναμικότητα 47 κλινών. Έχουν συμβεί, δηλαδή, μέσα σε 15 μήνες 73 θάνατοι. Ο αριθμός αυτός, όπως λέει η δικηγόρος, είναι αδικαιολόγητο.

Σε αυτό το νούμερο δεν περιλαμβάνονται ηλικιωμένοι που απεβίωσαν μια εβδομάδα ή ένα μήνα μετά, αλλά μόνο οι περιθαλπόμενοι που πέθαναν μέσα στη μονάδα και τις αμέσως επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο. Επομένως, πιθανόν, το συνολικό νούμερο είναι πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Έχουν ζητηθεί στοιχεία από το δημοτικό γηροκομείο Χανίων, ως σημείο αναφοράς, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση. Από προσωπική έρευνα της ίδιας της δικηγόρου, όπως υποστηρίζει, το ποσοστό θανάτων κυμαίνεται μεταξύ του 10-30% του συνόλου των περιθαλπομένων και το ποσοστό εξαρτάται και από τη βαρύτητα των ποσοστών.

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης μονάδας, το ποσοστό φτάνει το 136,17%!

Σε κάθε περίπτωση, ο μέσος όρος είναι περίπου το 20%. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης μονάδας, το ποσοστό φτάνει το 136,17%!

Η καρδιακή ανακοπή δεν ενδείκνυται να αναγράφεται ως αιτία θανάτου, πρέπει να αποφεύγεται γιατί η ανακοπή είναι ο μηχανισμός του θανάτου, πρέπει να αναγράφεται η αιτία που οδήγησε στην ανακοπή, σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη.

Υποστήριξε, επιπλέον, ως υπόθεση εργασίας, πως όταν μια μονάδα απασχολεί ανειδίκευτο ή εν μέρει ανειδίκευτο προσωπικό με χαμηλό κόστος εργασίας, εάν υποσιτίζει του περιθαλπόμενους, εάν οι ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει είναι χαμηλά αμειβόμενες, αν γίνεται οικονομία σε πρώτες ύλες, διασφαλίζεται αυτόματα ένα πολύ μικρό κόστος λειτουργίας.

Όταν σε μια πόλη, όπως τα Χανιά, όπου οι κλίνες είναι ελάχιστες και υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής, όταν πεθαίνει ο Α, απλά στη θέση του μπαίνει ο Β. Επομένως, ανατρέπεται το επιχείρημα της άλλης πλευράς πως δεν συμβιβάζεται η επιχειρηματικότητα με τις συμπεριφορές που καταγγέλλονται.

Exit mobile version