Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν τα αφαιρέσαμε βίαια, ήταν πεταμένα στα ερείπια» λένε οι Βρετανοί
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν τα αφαιρέσαμε βίαια, ήταν πεταμένα στα ερείπια» λένε οι Βρετανοί

SHARE THIS

«Δεν θα υπάρξει ποτέ μια μαγική στιγμή επανένωσης, καθώς τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα έχουν χαθεί για πάντα. Είχαν καταστραφεί προτού ο Έλγιν έρθει στην Αθήνα».

Το αφήγημά τους για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλάζουν τώρα οι Βρετανοί οι οποίοι αντιτίθενται στην πιθανή επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, επιστρατεύοντας το επιχείρημα ότι «τα βρήκαν πεταμένα στα ερείπια»!

Ειδικότερα, το βρετανικό μουσείο θέλησε να απαντήσει για την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι αυτά «βρέθηκαν ανάμεσα σε ερείπια».

«Μεγάλο μέρος της ζωφόρου αφαιρέθηκε στην πραγματικότητα από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα. Τα αντικείμενα αυτά δεν αποκόπηκαν όλα από το κτίριο, όπως έχει υποστηριχθεί», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου, δρ. Τζόναθαν Γουίλιαμς, στην ετήσια συνεδρίαση της διακυβερνητικής επιτροπής του οργανισμού παγκόσμιας κληρονομιάς για την προώθηση της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών.

Μάλιστα, ο Ουίλιαμς προσθέτει ότι η επιθυμία της Ελλάδας να δει τον Παρθενώνα ολοκληρωμένο είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί, καθώς μεγάλο μέρος του είχε καταστραφεί πολύ πριν φτάσει ο Έλγιν στην Ελλάδα.

«Δεν θα υπάρξει ποτέ μια μαγική στιγμή επανένωσης, καθώς τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα έχουν χαθεί για πάντα. Είχαν καταστραφεί από τα τέλη του 17ου αιώνα προτού ο Έλγιν έρθει στην Αθήνα», είπε, επισημαίνοντας ότι τώρα τα Γλυπτά είναι πολύ καλά διατηρημένα.

Με δήλωσή της στην Guardian η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατηγορεί τον Έλγιν για «κλοπή κατά συρροή» αναφέροντας ότι  «Με την πάροδο των ετών, οι ελληνικές αρχές και η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχουν αποδείξει με ακλόνητα επιχειρήματα τα αληθινά γεγονότα γύρω από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Λόρδος Έλγιν χρησιμοποίησε παράνομα και άδικα μέσα για να κατασχέσει και να εξάγει τα γλυπτά του Παρθενώνα χωρίς πραγματική νόμιμη άδεια για να το πράξει, σε μια κατάφωρη πράξη κλοπής κατά συρροή».

Exit mobile version