«Γρηγόρη μου, τις μυρουδιές να μην τις εσκορπίσεις…»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Γρηγόρη μου, τις μυρουδιές να μην τις εσκορπίσεις…»

SHARE THIS

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε σαν σήμερα 3 Απριλίου 1912. Η δολοφονική επίθεση εις βάρος του έγινε 22 Μαϊου, ενώ άφησε τελικά την τελευταία του πνοή 27/05.  

Ο μαχητής της δημοκρατίας, ο αγωνιστής της αριστεράς, το λαμπρό σύμβολο της ειρήνης, Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε σαν σήμερα 3 Απριλίου 1912.

Από την 22η Μαϊου προσπαθούσε με κάθε δύναμή του να επιζήσει, μετά από τη φασιστική, παρακρατική δολοφονική επίθεση σε βάρος του.

Η δολοφονική επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία, έλαβε χώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη και στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής. Αν όχι αυτός, ποιος άλλος;

Την τελευταία του πνοή την άφησε 27 Μαϊου 1963.

Λίγες μέρες μετά το τελευταίο αντίο στον Λαμπράκη έγινε παλλαϊκό συλλαλητήριο. Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν εκεί για να καταδικάσουν τη δολοφονία του αγωνιστή της αριστεράς, του υπέρμαχου της ειρήνης. Βασικό ζητούμενο όλων πια ήταν η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, των δολοφόνων.

Στο τεύχος 101 του εξαιρετικού περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνης», που κυκλοφόρησε το Μάιο του 1963, υπήρχε ένα εκτενές αφιέρωμα στον βουλευτή της ΕΔΑ, τη ζωή και τη δράση του, αλλά και τη μεγάλη λαϊκή συγκίνηση που προκάλεσε η δολοφονία του.

Στο αφιέρωμα αυτό περιεχόταν ένα λαϊκό μοιρολόι που αυτοσχεδίασε η εβδομηντάχρονη Σταυρούλα Ζυγούρη, από την Καλαμάτα, πάνω από φέρετρο του Λαμπράκη.

Το μοιρολόι αυτό αναδημοσιεύτηκε στο βιβλίου του Τάκη Αδάμου με τίτλο «Το λαϊκό τραγούδι της Αντίστασης» που πρωτοεκδόθηκε το 1964 στο Βουκουρέστι.

«Γρηγόρη, σε φορτώσανε, βαριά είσαι φoρτωμένος.
Γρηγόρη μου, τις μυρουδιές να μην τις εσκορπίσεις,
να τις βαστάς στην Κάτω Γης, στους νιούς να τις δωρίσεις,
να βάλουνε στα πέτα τους να βγούνε στο σεργιάνι.
Γρηγόρη μου, η Κάτω Γης έχει αναστατώσει,
τι έμαθε η λεβεντιά πως κάποιος κατεβαίνει.
Τρέχουνε για συνάντηση, να σε προϋπαντήσουν,
τρέχουν στις βρύσες για νερό, στους κηπουρούς για φρούτα,
και στις καλές νοικοκυρές γι’ αφράτο παξιμάδι.
Τραπέζι σού τοιμάζουνε, Γρηγόρη, να δειπνήσεις
και το κρεβάτι στρώνουνε να πέσεις να πλαγιάσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σταυρούλα Ζυγούρη ήταν μάνα του πολιτικού κρατούμενου Νίκου Ζυγούρη και είχε χάσει τα τέσσερα άλλα παιδιά της, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς.

Με πληροφορίες από τον Ημεροδρόμο

Exit mobile version