Guardian: Ο υπερτουρισμός πνίγει τον Παρθενώνα
EUROKINISSI ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Guardian: Ο υπερτουρισμός πνίγει τον Παρθενώνα

SHARE THIS

Ο αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών που κατακλύζουν την Ακρόπολη, πιέζει για την εξεύρεση ρυθμίσεων αποσυμφόρησης

Από λίγο πριν τις 8 το πρωί της Παρασκευής, ουρές τουριστών φαίνονται να κατεβαίνουν από τα εκδοτήρια εισιτηρίων έξω από την είσοδο της Ακρόπολης μέχρι τη μεγάλη λιθόστρωτη λεωφόρο που εκτείνεται σε όλο το πλάτος της νότιας πλευράς του μνημείου. Μέχρι τα μέσα του πρωινού, όσοι δεν είχαν κάνει ακόμη την ανάβαση στον λόφο για τον θησαυρό του Περικλή, και που δεν είχαν έρθει με καπέλα και ομπρέλες, αναζήτησαν απεγνωσμένα ανάπαυλα από τον φλογερό ήλιο κάτω από τα ελαιόδεντρα, χωρίς σκιά.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, περιγράφει σε αναλυτικό ρεπορτάζ ένα τυπικό πρωινό κάτω από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης. Ως η πιο επισκέψιμη τοποθεσία της χώρας, η Ακρόπολη λέγεται ότι προσελκύει περισσότερους από 17.000 ανθρώπους καθημερινά – μια αντανάκλαση του υπερτουρισμού που έχει επηρεάσει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι ξεναγοί μιλούν όλο και περισσότερο για ανθρώπους που λιποθυμούν στη ζέστη σε μια περιοχή όπου οποιαδήποτε παρέμβαση είναι απαγορευμένη λόγω της ιερής φύσης του χώρου.

Η επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη έχει αυξηθεί κατά 80%

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ περισσότερο από 25 αιώνες μετά την κατασκευή και σχεδόν 200 χρόνια αφότου άρχισε να προσελκύει τουρίστες, η Ελλάδα θα υιοθετήσει πολιτικές ελέγχου του πλήθους για να ανακουφίσει τον Παρθενώνα από την σύγχρονη μάστιγα του υπερτουρισμού και του αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών. Ένα σύστημα χρονοθυρίδων, σημεία εισόδου ταχείας λωρίδας για οργανωμένες τουριστικές ομάδες και ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων είναι μεταξύ των βημάτων που οι αρμόδιοι του υπουργείου Πολιτισμού λένε ότι θα βοηθήσουν στην άμβλυνση της συμφόρησης των επισκεπτών καθώς η επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη έχει αυξηθεί κατά 80%.

Exit mobile version