H ROSA στο πλευρό των πληγέντων: Ερώτηση προς Κομισιόν για την κυβερνητική ανεπάρκεια στην κακοκαιρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H ROSA στο πλευρό των πληγέντων: Ερώτηση προς Κομισιόν για την κυβερνητική ανεπάρκεια στην κακοκαιρία

SHARE THIS

Η ROSA στέκεται στο πλευρό των χιλιάδων πολιτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία και την κυβερνητική ανεπάρκεια, καταθέτοντας σχετική ερώτηση και επιστολή προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ερώτηση προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Janez Lenarčič, αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων, και επιστολή προς το Συμβούλιο της Ευρώπης κατέθεσε η ROSA με θέμα την κυβερνητική ανεπάρκεια στο ζήτημα της κακοκαιρίας «Ελπίς» και το γεγονός ότι πολίτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι επί μέρες στα αυτοκίνητά τους εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Χιλιάδες οδηγοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, ενώ πολλοί άλλοι είχαν εγκλωβιστεί σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως η Κατεχάκη, η Μεσογείων, η Μαραθώνος και η Λαυρίου μεταξύ άλλων, με τις κρατικές αρχές, την περιφέρεια και τους αρμόδιους δήμους να αποτυγχάνουν να παράσχουν στήριξη και να λειτουργήσουν σωστά ως όφειλαν.

Με στόχο την ανάδειξη του ζητήματος σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, η ROSA αναφέρει στην επιστολή της προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκαν ότι δεν ήταν ‘καλά προετοιμασμένοι’ προτρέποντας τους πληγέντες πολίτες να διεκδικήσουν οικονομική αποζημίωση ύψους 2.000 ευρώ από την Αττική Οδό ΑΕ», ενέργεια που όπως υπογραμμίζουν δικηγόροι αποτρέπει τους πληγέντες από τη διεκδίκηση αποζημίωσης για ψυχική οδύνη ύψους μέχρι 100.000 ευρώ.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από την κυβέρνηση, ενώ ερωτάται μεταξύ άλλων η Κομισιόν πως σχεδιάζει να στηρίξει τους πολίτες που ενδέχεται να στραφούν νομικά κατά της κυβέρνησης επειδή έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Αναλυτικά η σχετική επιστολή και ερώτηση της ROSA προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Janez Lenarčič, αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων. Ακολούθησε αντίστοιχη επιστολή προς το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ελλάδα: Η κυβέρνηση άφησε χιλιάδες ανθρώπους αποκλεισμένους για μέρες σε ακραίες καιρικές συνθήκες

Χιλιάδες οδηγοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, ενώ πολλοί άλλοι είχαν εγκλωβιστεί σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως η Κατεχάκη, η Μεσογείων, η Μαραθώνος και η Λαυρίου, μεταξύ άλλων, με τις κρατικές αρχές, την περιφέρεια και τους αρμόδιους δήμους να αποτυγχάνουν να παράσχουν στήριξη και να λειτουργήσουν σωστά ως όφειλαν.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκαν ότι δεν ήταν «καλά προετοιμασμένοι» προτρέποντας τους πληγέντες πολίτες να διεκδικήσουν οικονομική αποζημίωση ύψους 2.000 ευρώ από την Αττική Οδό ΑΕ. Δικηγόροι γνωμοδότησαν δημοσίως ότι όσοι πολίτες δεχθούν να λάβουν το συγκεκριμένο ποσό, ενδεχομένως να χάσουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν οποιαδήποτε άλλη αποζημίωση. Πρόσθεσαν ακόμα ότι η αποζημίωση για την ψυχική οδύνη μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 100.000 ευρώ, ενώ σημείωσαν ότι αν κάποιος λάβει ένα ποσό εξωδικαστικά, δεν θα μπορεί να έχει άλλες διεκδικήσεις.

Ο υπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας της Ελλάδας κ. Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε συγγνώμη για το χάος και κατηγόρησε την εταιρεία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο ότι δεν τον κράτησε ανοιχτό. Πολλές περιοχές της Αθήνας επλήγησαν επίσης από επίμονες διακοπές ρεύματος, ενώ πολλές περιοχές παραμένουν ακόμα και σήμερα χωρίς ρεύμα με πολίτες να διαμαρτύρονται για την αδιαφορία των τοπικών αρχών. Η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε καλά την κατάσταση τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων και δεν έκανε απολύτως τίποτα για να προστατεύσει τους πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέτουμε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Janez Lenarčič, αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων, τα ακόλουθα ερωτήματα:

(1) Πώς αξιολογεί την έλλειψη οποιασδήποτε προετοιμασίας από την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τη σφοδρή χιονοθύελλα που σάρωσε την ελληνική πρωτεύουσα και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων;

(2) Πώς μπορούν να αποζημιωθούν οικονομικά οι πληγέντες πολίτες για τις ζημιές που υπέστησαν; Πώς σκοπεύει να τους στηρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

(3) Πώς σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει τους πληγέντες πολίτες που ενδέχεται να στραφούν νομικά κατά της κυβέρνησης επειδή έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τους;

Exit mobile version