Η Αστυνομία διέλυσε το μαζικό συλλαλητήριο: Αστυνομική βία κατά φωτορεπόρτερ – Καταγγελία ΜέΡΑ25
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Αστυνομία διέλυσε το μαζικό συλλαλητήριο: Αστυνομική βία κατά φωτορεπόρτερ – Καταγγελία ΜέΡΑ25

SHARE THIS

Το νομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη, προωθεί αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πανεπιστημιακή Αστυνομία (ΟΠΠΙ) και όριο φοίτησης στα ΑΕΙ, μεταξύ άλλων

Αστυνομικοί των ΜΑΤ και στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο απέδειξαν πόσο λάθος είναι η εισαγωγή αστυνομικού σώματος στα Πανεπιστήμια, αφού θέλησαν να δώσουν ένα μικρό δείγμα της καταστολής που η υπουργός Παιδείας βάζει στους χώρους διάδοσης ιδεών.

Όπως καταγράφηκε μάλιστα από κινητό τηλέφωνο, αστυνομικοί των ΜΑΤ χτυπούν αδιακρίτως και ρίχνουν κάτω φωτορεπόρτερ που κρατούσε εξοπλισμό μεγάλης αξίας.

Στο κέντρο της Αθήνας αυτή τη στιγμή σημειώνονται συμπλοκές, κυνηγητό και προσαγωγές, ενώ έπεσαν δακρυγόνα στα Προπύλαια μετά την πορεία των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Οι περισσότερες προσαγωγές έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρήγα Φεραίου ανάμεσα στη βιβλιοθήκη για την πρυτανεία.

Καταγγελία Κλέωνα Γρηγοριάδη

Την αστυνομική βία κατήγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλέωνας Γρηγοριάδης, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Πάνος Σκουρλέτης, ζητώντας να επιστρέψει στην αίθουσα της Ολομέλειας για ν’ απαντήσει.

Νωρίτερα, ο κ. Γρηγοριάδης είχε βρεθεί στο συλλαλητήριο με τη βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, με την οποία από κοινού κατήγγειλαν το νέο όργιο αστυνομικής ασυδοσίας απέναντι στην νεολαία.

«Πριν από δέκα λεπτά βγήκα από το Κοινοβούλιο καθώς με ενημέρωσε ο κ. Παλαιολόγος -ο οποίος είναι καθηγητής στη σχολή δημοσιογραφίας- πως ένας φοιτητής του, 19 ετών, έχει συλληφθεί και είναι μέσα στην αυλή της Βουλής μας» είπε εισαγωγικά και εξήγησε πως η «βαριά σημειολογία» του περιστατικού τον ανάγκασε να σπεύσει με ταχύτητα στο σημείο. «Πλησίασα και μου είπαν ότι δεν είχε ταυτότητα. Τελικά, βρέθηκε η ταυτότητα και μετά από παρέμβαση του φρούραρχου της Βουλής, ο άνθρωπος αυτός αφέθηκε ελεύθερος, όπως έπρεπε να γίνει» διηγήθηκε και αποκάλυψε:

«Κατέβηκα αμέσως μετά κάτω (σ.σ. στην πορεία του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που βρισκόταν έξω από την Βουλή). Τη στιγμή που οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ συνελάμβαναν δύο ανθρώπους μπροστά από το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, πλησίασε ο φωτορεπόρτερ και μέλος της ΕΣΗΕΑ, Γιάννης Λιάκος, και άρχισε να φωτογραφίζει τη σύλληψη. Τότε, μπροστά στα μάτια μου και της κ. Μπακαδήμα, δύο άνδρες των ΜΑΤ -χωρίς οδηγία από ανώτερο- έπεσαν πάνω στον φωτορεπόρτερ, τον έριξαν κάτω και τον χτύπησαν. Παρενέβην και σταμάτησαν να τον χτυπούν. Τότε, μας πλησίασε ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της ΕΦΕ, και μου επιβεβαίωσε ότι είχαν συλληφθεί άλλοι 4 ή 5 άνθρωποι, οι οποίοι -απ΄ ό,τι κατάλαβα- ήταν όλοι μέλη της ΕΣΗΕΑ».

Τούτων δοθέντων, εκτίμησε πως «η ανωμαλία γενικεύεται». «Όλοι έχουμε χρέος να μην επιτρέπουμε στα ΜΑΤ να χτυπούν 5 μέτρα από τη Βουλή έναν άνθρωπο που κάνει τη δουλειά του».

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να επιστρέψει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην αίθουσα για να δώσει εξηγήσεις. «Η καταγγελία είναι πολύ συγκεκριμένη και πολύ σοβαρή. Θα ήθελα να διαμεσολαβήσει το προεδρείο της Βουλής για να ειδοποιηθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης και να έρθει να δώσει εξηγήσεις. Εν πάση περιπτώσει, η κ. Υπουργός να επικοινωνήσει με τον κ. Χρυσοχοΐδη» ανέφερε.

 

 

Exit mobile version