Η κυβέρνηση φέρνει ιδιώτες και στα κοιμητήρια – Κλειστά αύριο σε όλη τη χώρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κυβέρνηση φέρνει ιδιώτες και στα κοιμητήρια – Κλειστά αύριο σε όλη τη χώρα

SHARE THIS

Η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις με ιδιώτες για υπηρεσίες ταφής και ανακομιδής νεκρών.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα δημοτικά κοιμητήρια της χώρας, λόγω 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων σε αυτά.

Αιτία της απεργίας είναι τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο για το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο, που συζητείται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η επίμαχη διάταξη δίνει τη δυνατότητα στην Οικονομική Επιτροπή των δήμων να συνάπτει δημόσιες συμβάσεις με ιδιώτες για υπηρεσίες ταφής και ανακομιδής νεκρών.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητεί την απόσυρση της τροπολογίας και κατηγορεί το υπουργείο ότι ο λόγος της κατάθεσής της δεν είναι η έλλειψη προσωπικού που επικαλείται, αλλά η ιδιωτικοποίηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων.

Μετά τις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού, και η υπηρεσία ταφής και ανακομιδής νεκρών μπορεί να ανατίθεται -με διαδικασίες του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων- σε ιδιωτικά συμφέροντα με αποφάσεις των οικονομικών επιτροπών των δήμων, δηλαδή των συλλογικών οργάνων όπου οι δήμαρχοι έχουν πλασματικές πλειοψηφίες ελέω παλαιότερων κυβερνητικών διατάξεων.

Η προωθούμενη διάταξη επεκτείνει τις προβλέψεις του άρθρου 61 του νόμου 3979/2011, την κατάργηση του οποίου διεκδικεί επί μια δεκαετία η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στην αρχική του μορφή, το άρθρο άφηνε στους δημάρχους περιθώριο να ιδιωτικοποιήσουν μια υπηρεσία εφόσον υπήρχε αιτιολογημένη απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Με προ μηνών κυβερνητικές τροπολογίες, η ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών αφήνεται «στην κρίση» της οικονομικής επιτροπής.

Exit mobile version