Η κυβέρνηση σπαταλά 20 εκατ. ευρώ ετησίως για τους ειδικούς φρουρούς στα Πανεπιστήμια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κυβέρνηση σπαταλά 20 εκατ. ευρώ ετησίως για τους ειδικούς φρουρούς στα Πανεπιστήμια

SHARE THIS

Λεφτόδεντρα υπάρχουν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη μόνο όταν πρόκειται για καταστολή. Ούτε για έρευνα ούτε για Εκπαίδευση, ούτε για Υγεία. Μόνο για την μετατροπή των Πανεπιστημίων σε στείρα αστυνομοκρατούμενα ιδρύματα.  

Μπορεί για την Υγεία και την Παιδεία να μην υπάρχουν λεφτόδεντρα, όμως η κυβέρνηση τα εξασφάλισε για την καταστολή και την αστυνομοκρατία που προωθεί για τα Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως -που κόβει φοιτητές από τα Πανεπιστήμια και αυξάνει όργανα καταστολής-, ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με 20 εκατομμύρια ευρώ περίπου μόνο για την ετήσια μισθοδοσία των 1.030 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Κι αυτό γιατί η μισθοδοσία της νέας αστυνομικής ομάδας, της «ΟΠΠΙ» (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», υπάγεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όμως, επιβαρύνεται και ο -ήδη αποψιλωμένος- προϋπολογισμός των ΑΕΙ, αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός που εντέλει τα χρηματοδοτεί αφού σε αυτόν θα περιλαμβάνονται οι δαπάνες από τη δημιουργία περίφραξης, συστημάτων ελέγχου και ασφάλειας (όπως κάμερες), αλλά και τα λειτουργικά έξοδα των επιπλέον μονάδων, όπως τη Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας και την Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας, που θα χρηματοδοτούνται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, καθήκοντα της εν λόγω Μονάδας θα μπορούν να ανατίθενται και σε ιδιώτες.

Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αναφέρονται ποσά, παρά μόνο ότι οι δαπάνες θα αντιμετωπίζονται από τις πιστώσεις των προϋπολογισμών των οικείων ΑΕΙ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ το 2020 ήταν μόλις 91,6 εκατομμύρια.

Exit mobile version