«Η κοινωνία απαιτεί δικαιοσύνη και δεν έχει λάβει απάντηση» λέει η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Η κοινωνία απαιτεί δικαιοσύνη και δεν έχει λάβει απάντηση» λέει η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου

SHARE THIS

«Ζητάμε να γίνει αυτή δίκη. Ζητάμε να γίνει με δίκαιους, ορθούς όρους, να απονεμηθεί επιτέλους δικαιοσύνη για να εμπεδωθεί ένα αίσθημα δικαίου το οποίο έχει τρωθεί από την απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση» επισημαίνει.

Τρία χρόνια και ένας σχεδόν μήνας από τον άγριο ξυλοδαρμό που οδήγησε στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου έχουν ήδη συμπληρωθεί. Η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη μιλήσει. Περιμένουμε όλοι τη δίκη που ξεκινάει αύριο, και αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια θανάτου του Ζακ. Τρία ολόκληρα χρόνια που η οικογένεια του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας περιμένει και μάχεται ώστε να μάθει την αλήθεια για τη μοιραία εκείνη ημέρα. Για την υπόθεση αυτή μίλησε μία εκ των δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου,  Άννυ Παπαρρούσου στο newsbeast.gr και τη Σταυρούλα Πεταλιού.

«Ζητάμε να γίνει αυτή δίκη. Ζητάμε να γίνει με δίκαιους, ορθούς όρους, να απονεμηθεί επιτέλους δικαιοσύνη για να εμπεδωθεί ένα αίσθημα δικαίου το οποίο έχει τρωθεί από την απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση» επισημαίνει.

«Το δικαστικό σύστημα δεν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με αυτή την υπόθεση και να αποδώσει δικαιοσύνη»

Εστιάζοντας στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης η Άννυ Παπαρρούσου υπογραμμίζει «είναι ενδεικτικός ο χρόνος που έχει περάσει από την ανθρωποκτονία μέχρι την εκδίκαση».

«Αυτό σημαίνει ότι το δικαστικό σύστημα δεν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με αυτή την υπόθεση και να αποδώσει δικαιοσύνη. Σημαίνει επίσης ότι μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια οι κατηγορούμενοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και χωρίς καμία επίπτωση στη ζωή τους. Σημαίνει ότι η οικογένεια του θύματος νιώθει αδικαίωτη και μια κοινωνία η οποία απαιτεί δικαιοσύνη δεν έχει λάβει καμία απάντηση» υποστηρίζει η δικηγόρος της οικογένειας του ένθερμου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των οροθετικών που παράλληλα συμμετείχε και στο αντιφασιστικό κίνημα.

«Είναι δεδομένο ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία, η κατηγορία όμως που αποδόθηκε είναι της θανατηφόρου σωματικής βλάβης»

«Όλοι μιλάμε για ανθρωποκτονία, είναι δεδομένο στην κοινή συνείδηση ότι πρόκειται για μία ανθρωποκτονία. Είναι δεδομένο και σε νομικό επίπεδο πως πρόκειται για ανθρωποκτονία. Η κατηγορία όμως που αποδόθηκε δεν είναι αυτή της ανθρωποκτονίας αλλά της θανατηφόρου σωματικής βλάβης η οποία είναι κακούργημα μεν αλλά με πιο ελαφρύ πλαίσιο ποινής» τονίζει η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου.

«Είναι μια κατηγορία η οποία δεν αποδίδει σε πραγματικό και νομικό επίπεδο την αλήθεια» συμπληρώνει.

«Ελπίζουμε να γίνει η δίκη με όλους τους κανόνες και να αποδοθεί δικαιοσύνη όπως πρέπει για μια τέτοια τραγική υπόθεση» επισημαίνει κλείνοντας η Άννυ Παπαρρούσου.

Διεθνής Αμνηστία: Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου η απόδοση δικαιοσύνης εκκρεμεί

«Tρία χρόνια μετά τον θάνατo του Ζακ Κωστόπουλου η απόδοση δικαιοσύνης ακόμη εκκρεμεί» αναφέρει με αφορμή την έναρξη της δίκης η Διεθνής Αμνηστία.

«Ο ακτιβιστής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, Ζακ Κωστόπουλος (Zackie Oh) έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2018, έπειτα από την εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε» επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση κα εξηγεί: «Η Διεθνής Αμνηστία, τον Ιανουάριο του 2020, συγκέντρωσε περισσότερες από 101.000 υπογραφές από όλο τον κόσμο, ανθρώπων που ζητούν εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης».

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνής Αμνηστία αναφέρει επίσης πως έχει αιτηθεί να συμμετέχει ως επίσημη παρατηρήτρια της δίκης, από την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

«Η πρακτική αυτή είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε δημόσια ακρόαση και της αρχής της δικαιοσύνης. Η δίκη αυτή είναι σημαντική καθώς σχετίζεται με θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή» επισημαινει η Διεθνής Αμνηστία.

Exit mobile version