Η ROSA στο πλευρό των διωκόμενων δημοσιογράφων – Ερώτηση στην Κομισιόν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ROSA στο πλευρό των διωκόμενων δημοσιογράφων – Ερώτηση στην Κομισιόν

SHARE THIS

Η ROSA στο πλευρό των διωκόμενων δημοσιογράφων  - Ερώτηση στην Κομισιόν για την ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας στη χώρα.

Ερώτηση προς την Αντιπρόεδρο και Ευρωπαία Επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας, Věra Jourová, κατέθεσε η ROSA με θέμα την απόπειρα φίμωσης της δημοσιογραφικής έρευνας, με αφορμή τις ποινικές διώξεις ερευνητών δημοσιογράφων.

Δεδομένης της χαμηλής θέσης που καταγράφει η χώρα μας στον Δείκτη Ελευθεροτυπίας των Μέσων Ενημέρωσης για το 2021, οι περιπτώσεις των Βαξεβάνη και Παπαδάκου αποκαλύπτουν επίσης ένα αισχρό και επιδεινούμενο τοπίο των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Με στόχο την προστασία του Τύπου στην Ελλάδα, η ROSA, που γίνεται τακτικά στόχος κυβερνοεπιθέσεων και ρητορικής μίσους,  παραθέτει στοιχεία για την άδικη δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη και της Ιωάννας Παπαδάκου, που εγείρουν εύλογες ανησυχίες και απαιτούν απόλυτο έλεγχο και διαφάνεια.

Αταλάντευτα στο πλευρό των δημοσιογράφων κι ενάντια σε κάθε απόπειρα φαλκίδευσης της ενημέρωσης και ποδηγέτησης των δημοσιογράφων, η ROSA θα συνεχίσει να μάχεται για το δικαίωμα των πολιτών στην αλήθεια.

Αναλυτικά η ερώτηση της ROSA προς τη Věra Jourová, Αντιπρόεδρο και Ευρωπαία Επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας

Ελλάδα: Ποινικές διώξεις κατά δύο δημοσιογράφων

Στις 19 Ιανουαρίου ο Κώστας Βαξεβάνης, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento, κατέθεσε στον Άρειο Πάγο για τέσσερις ποινικές κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την κατάχρηση εξουσίας μέσω του ρεπορτάζ της εφημερίδας του για το φαρμακευτικό σκάνδαλο Novartis. Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, ο Κώστας Βαξεβάνης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης πέντε ετών εάν κριθεί ένοχος, με μέγιστη ποινή τα 20 έτη. Η εφημερίδα του καταδίκασε τις κατηγορίες ως πολιτικά υποκινούμενη επίθεση με στόχο τη φίμωση ενός μέσου ενημέρωσης που αποκάλυψε το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Επιπλέον, η Γιάννη Παπαδάκου, πρώην ερευνήτρια δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια, πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου στις 25 Ιανουαρίου με παρόμοιες κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που κατασκεύασε ειδήσεις σχετικά με την υπόθεση Novartis και τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ. Η Γιάννα Παπαδάκου απέρριψε την υπόθεση ως “κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου”.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του Δείκτη Ελευθεροτυπίας των Μέσων Ενημέρωσης για το 2021 που δημοσιεύεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα μαζί με την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, καταγράφοντας αύξηση της παραβίασης του κράτους δικαίου όσον αφορά την προστασία της ελευθερίας του λόγου. Οι περιπτώσεις των Βαξεβάνη και Παπαδάκου αποκαλύπτουν επίσης ένα αισχρό και επιδεινούμενο τοπίο των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν οργανισμοί μέσων ενημέρωσης, όπως αυτός που εκπροσωπούμε, το rosa.gr, που έχουν γίνει τακτικά στόχος κυβερνοεπιθέσεων και ρητορικής μίσους.

Οι ποινικές κατηγορίες κατά του Κώστα Βαξεβάνη και της Ιωάννας Παπαδάκου είναι εξαιρετικά σοβαρές και επισύρουν βαριές ποινές φυλάκισης. Η φύση των κατηγοριών, η σύνδεσή τους με ερευνητικό ρεπορτάζ σχετικά με τη διαφθορά και η πιθανή φυλάκιση δύο δημοσιογράφων σε κράτος-μέλος της ΕΕ εγείρουν εύλογες ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και απαιτούν απόλυτο έλεγχο και διαφάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, θέτουμε τις παρακάτω ερωτήσεις στην Ευρωπαία Επίτροπο Věra Jourová:

  • Ποια είναι η γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις υποθέσεις των Βαξεβάνη και Παπαδάκου;
  • Θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτές οι ποινικές διώξεις αντιτίθενται στην ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα;
  • Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα και να αντιταχθεί στις ποινικές διώξεις προς τους δύο αυτούς δημοσιογράφους;
  • Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσον αφορά τις απειλές κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις ενώσεις δημοσιογράφων. Συμμερίζεται αυτή τη θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Exit mobile version