Η Β. Εύβοια που αφέθηκε απροστάτευτη, «πνίγηκε» στη λάσπη – Νέο σήμα κινδύνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Β. Εύβοια που αφέθηκε απροστάτευτη, «πνίγηκε» στη λάσπη – Νέο σήμα κινδύνου

SHARE THIS

Ξεχάστηκαν πολύ εύκολα οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την πολύπαθη Β. Εύβοια, που για ακόμη μία φορά αφέθηκε πλήρως απροστάτευτη και μετά τις φωτιές, πνίγηκε στη λάσπη.

Παρά τα όσα διατεινόταν ο Κ. Μητσοτάκης για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, στη Βόρεια Εύβοια δεν έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να θωρακιστεί η περιοχή από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, με τους κατοίκους για ακόμη μία φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, να οδηγούνται σε απελπισία.

Ξανά, καλούνται να μετρήσουν τις πληγές τους μετά από ένα ιδιαίτερα δύσκολο Σαββατοκύριακο, αφού εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν, πολίτες κινδύνευσαν, ενώ οργανωθήκαν ολονύχτιες επιχειρήσεις διάσωσης.

Από τις κατολισθήσεις καταστράφηκαν δρόμοι, ενώ διαλύθηκε το παραλιακό μέτωπο κοντά στην Αγία Άννα. Τα νερά από τη σφοδρή βροχόπτωση μετατράπηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε έναν ορμητικό χείμαρρο, οποίος χωρίς να βρει κανένα εμπόδιο έφτασε μέχρι την παραλία, ισοπεδώνοντας τα πάντα στο πέρασμα του.

Μιλώντας στο MEGA ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Εύβοιας, σημείωσε ότι «ήταν επόμενο μετά τη φωτιά».

«Είχα πει ότι τα κανάλια θα ερχόντουσαν για τις πλημμύρες. Η βορειοανατολική πλευρά του νησιού έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα, οι ζημιές είναι τόσο δυνατές και ευτυχώς που δεν είχαμε και ανθρώπινες απώλειες».

Ο κ. Γεωργαντζής τόνισε ότι χωρίς αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα «θα μιλάμε για αφανισμό ολόκληρων χωριών».

«Αν δεν γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα για να συγκρατούν τα νερά θα μιλάμε το επόμενο διάστημα για τεράστια προβλήματα στην Εύβοια. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».

Στην παραλία Αχλάδι έχουν καταστραφεί και εξαφανιστεί τα πάντα. Η άσφαλτος έχει υποχωρήσει, ενώ ο δρόμος έχει χωριστεί στα δύο. Ο χείμαρρος δημιούργησε σοβαρά τα προβλήματα.

Στην περιοχή Ψαροπούλι, οι κάτοικοι έκαναν λόγο για «τρομακτικές στιγμές». Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Παράλληλα, μεγάλη μάχη έδωσαν σωστικά συνεργεία της πυροσβεστικής και αρμόδια κλιμάκια της περιφέρειας και του δήμου για να απομακρύνουν ανθρώπους από τις πληγείσες περιοχές. Η Αγία Άννα έχει γίνει μία απέραντη λίμνη, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι δρόμοι. Η άσφαλτος έχει βουλιάξει έως και μισό μέτρο.

Πνίγηκαν Λάρισα και Πήλιο

Η «Αθηνά» έπληξε και τη Θεσσαλία. Οι εικόνες από περιοχές του Πηλίου και της Λάρισας είναι ενδεικτικές των καταστροφών που προκλήθηκαν από την επέλαση της κακοκαιρίας. Μετά από τρεις ημέρες βροχοπτώσεων, το βράδυ του Σαββάτου η κακοκαιρία επιδεινώθηκε, πλήττοντας πολλές περιοχές στο βόρειο και νότιο Πήλιο.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν στην Μακρυρράχη Πηλίου καταδεικνύουν την καταστροφή. Δύο σπίτια υπέστησαν υλικές ζημιές στη Μακρυρράχη και τρία αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν στους παραλιακούς δρόμους στη Λάρισα σε περιοχές όπως ο Αγιόκαμπος, η Βελίκα και η Σωτηρίτσα.

Στον Αγιόκαμπο η ένταση και η ποσότητα του νερού ήταν τέτοια που ο παραλιακός δρόμος έγινε ένα με τη θάλασσα.

Κατολισθήσεις υπήρξαν και στις περιοχές των Τρικάλων όπου δέντρο έπεσε στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Αττική: βροχές και καταιγίδες
Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους μέχρι το απόγευμα. Τα φαινόμενα ενδέχεται παροδικά να είναι έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 24 βαθμούς.

Νέο σήμα κινδύνου

Η κακοκαιρία «Αθηνά» απειλεί και σήμερα πολλές περιοχές της χώρας αλλά και τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις, προειδοποιεί το meteo.

Για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Πελοποννήσου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προβλέπεται ότι θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής.

Exit mobile version