Υπόθεση Άλεξ: Η μητέρα του αναζητά το παιδί της 15 χρόνια μετά- Έκκληση για όποιον ξέρει κάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Άλεξ: Η μητέρα του αναζητά το παιδί της 15 χρόνια μετά- Έκκληση για όποιον ξέρει κάτι

SHARE THIS

Η υπόθεση του 11χρονου Άλεξ είναι ουσιαστικά η πρώτη υπόθεση bullying στη χώρα μας που μαθεύτηκε, συγκλονίζοντας το Πανελλήνιο.

Η υπόθεση του 11χρονου Άλεξ το 2006, είναι ουσιαστικά η πρώτη υπόθεση bullying στη χώρα μας που μαθεύτηκε, συγκλονίζοντας το Πανελλήνιο. Έπειτα, την θλιβερή διαδοχή πήρε ο φοιτητής της Γαλακτοκομικής σχολής, Βαγγέλης Γιακουμάκης, ο οποίος εντός της σχολή υπήρξε θύμα ανελέητου εκφοβισμού και κακοποίησης.

Ο μικρός Άλεξ που δολοφονήθηκε το 2006 στη Βέροια από συνομήλικούς του, δεχόταν συστηματικό bullying, το οποίο αρκετές φορές κατέληγε σε ξυλοδαρμό.

Ο Μανώλης Αναστασάκης, συνήγορος της μητέρας του μικρού Άλεξ, μίλησε στην εκπομπή και αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι η Νατέλα προσπαθεί να βρει τη σορό του παιδιού της. Ο ίδιος έκανε έκκληση, 15 χρόνια μετά την εξαφάνιση, να μιλήσει κάποιος αν ξέρει που είναι η σορός του παιδιού.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η μητέρα του Νατέλα προσπαθεί να βρει τη σορό του παιδιού της, 15 χρόνια μετά την πρώτη υπόθεση μπούλινγκ που συγκλόνισε το Πανελλήνιο.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Αναστασάκη η μητέρα του αδικοχαμένου παιδιού, που μέχρι σήμερα είναι απόλυτα σίγουρη πως οι δράστες γνωρίζουν πού είναι ο γιος της, απευθύνει ακόμη έκκληση προς άπαντες, όσους μπορεί να γνωρίζουν σχετικά με την εξαφάνιση του παιδιού της, που θεωρείται νεκρό και αναζητείται η σορός του, ώστε να μπορέσει τουλάχιστον, όπως ανέφερε ο ίδιος, «να μπορέσει να το θάψει και να του ανάψει το καντηλάκι».

«Καμία μητέρα δεν μπορεί να αποδεχτεί το γεγονός ότι έχει χάσει το παιδί της και καμία μητέρα δε μπορεί να σταματήσει να αγωνίζεται μέχρι να βρει τη σορό του παιδιού της, του άτυχου Άλεξ, προκειμένου να έχει το ελάχιστο δικαίωμα να ανάψει ένα κεράκι στον τάφο του. Δεν έχει σταματήσει να παλεύει γι’ αυτό», ανέφερε ο Μανώλης Αναστασάκης.

«Είχαμε μία σειρά από δικαστήρια, αρχικώς καταδικάστηκαν σε αναμορφωτικά μέτρα στα πέντε παιδιά όταν κυνηγώντας τον στους δρόμους της Βέροιας, επήλθε ο θάνατός του. Από εκεί και πέρα, καταδικάστηκαν και οι γονείς, ο παππούς των παιδιών από την Ελλάδα που εξαγόρασε την ποινή του», πρόσθεσε ο συνήγορος της Νατέλα.

«Υπήρχε και εμπλοκή ενηλίκων στον φόνο»

Ο κ. Αναστασάκης είπε ότι τα τότε κατηγορούμενα παιδιά, σήμερα κάνουν τη ζωή τους, μετά την ποινή… χάδι που τους είχε επιβληθεί, αν και έσπευσε να ξεκαθαρίσει, ότι οι ανήλικοι που διαπράττουν φόνο οφείλουν να έχουν διαφορετική ποινική μεταχείριση.

Η πλευρά της μητέρας του Άλεξ θεωρεί πως συμμετείχαν κι άλλοι στο έγκλημα. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για εμπλοκή ενηλίκων και όχι μόνο στην προσπάθεια να κρυφτεί το πτώμα, κάτι για το οποίο φυσικά έχουν τιμωρηθεί ορισμένοι συγγενείς των παιδιών, που κατηγορήθηκαν για τον φόνο, αλλά και με παρουσία στο έγκλημα.

Ο μαθητής Άλεξ Μεσχισβίλι, 11 χρονών από τη Γεωργία, που ζούσε με τη μητέρα του και τον πατριό του στη Βέροια, εξαφανίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου 2006 από την περιοχή Ελιάς-Ανοίξεως Βέροιας. Η μητέρα του Άλεξη δεν έμαθε ποτέ που κατέληξε το σώμα του 11χρονου γιου της.

Η συνταρακτική υπόθεση 

Το 2006, απόγευμα Παρασκευής 3ης Φεβρουαρίου, ο Άλεξ Μεσχισβίλι εξαφανίστηκε από την περιοχή της Βέροιας, λίγο μετά το πέρας της προπόνησης μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο της Ελιάς. Ο 11χρονος κατευθυνόταν προς το πρακτορείο ΟΠΑΠ του πατριού του, ενώ κατόπιν θα παρευρισκόταν στο μάθημα ζωγραφικής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Δυστυχώς, εκείνο το βράδυ Παρασκευής ο μικρός Άλεξ δεν επέστρεψε σπίτι.

Η μητέρα του, Νατέλα Ιτσουαϊτζε, τον αναζήτησε για ώρες, χωρίς να καταφέρει να τον εντοπίσει στο χωριό. Αμέσως απευθύνθηκε στην αστυνομία, η οποία δεν κατάφερε να εντοπίσει το παιδί, ούτε και στοιχεία για την εξαφάνισή του. Σαράντα ημέρες μετά, η Αγγελική Νικολούλη κατάφερε να αποσπάσει μαρτυρίες για τη δράση μιας παρέας ανηλίκων εναντίον άλλων παιδιών, πιο αδύναμων. Εντόπισε μέλος της ”συμμορίας” και, κατόπιν επικοινωνίας μαζί του, αντιλήφθηκε την ανάμιξη των παιδιών στην υπόθεση, ενημέρωση την Ασφάλεια της πόλης, χωρίς, όμως, να αξιολογούν ορθά τα αποτελέσματα των ερευνών της. Η εκδοχή της θεωρήθηκε ακραία, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, με έρευνες προς λάθος κατευθύνσεις.

Η συμμορία αποτελούνταν από πέντε αγόρια, δύο Ελληνικής καταγωγής, έναν Αλβανό, έναν Βορειοηπειρώτη και έναν Ρουμάνο, με ηλικίες 11 έως 13 ετών. Αργότερα, τα παιδιά ομολόγησαν τον θανάσιμο τραυματισμό του Άλεξ. Ωστόσο, λίγο μετά, τρία από τα πέντε παιδιά ανακάλεσαν και υποστήριξαν πως είπαν ψέματα στις αρχικές καταθέσεις τους. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο Βορειοηπειρώτης, ο άτυχος Άλεξ, τραυματίστηκε μετά από τσακωμό με την παρέα στο κέντρο της Βέροιας. Τα παιδιά προσπάθησαν να καλύψουν το έγκλημα, μετέφεραν τον Άλεξ σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και τον άφησαν αβοήθητο. Το παιδί έχασε τη ζωή του, και κατόπιν μεταφέρθηκε από τα μέλη της ”παρέας” στο ποτάμι της Μπαρμπούτας, όπου και τον εγκατέλειψαν.

Οι ποινές

Τα παιδιά κρίθηκαν ένοχα από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης και, σύμφωνα με το νόμο περί ανηλίκων, τους επιβλήθηκαν αναμορφωτικά μέτρα, καθώς διέπραξαν, σύμφωνα με την απόφαση, το κακούργημα της μη σκοπούμενης, θανατηφόρου σωματικής βλάβης και η περιύβριση νεκρού.

Ωστόσο, καθώς τόσο τα παιδιά, όσο και ο περίγυρος και οι συγγενείς που γνώριζαν για το απεχθές έγκλημα κάλυψαν το συμβάν, και δεν ομολόγησαν ποτέ το σημείο που βρισκόταν η σορός του παιδιού, δεν μπόρεσαν να τους απαγγελθούν κατηγορίες, με το έγκλημα να παραμένει ατιμώρητο. Η επιμονή της μητέρας οδήγησε τους δράστες και τους συγγενείς στη δικαιοσύνη, χωρίς, ωστόσο, να τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές.

Ο παππούς των δύο Ελληνόπουλων καταδικάστηκε το 2011 σε φυλάκιση 4 ετών και 6 μηνών για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και για ψευδορκία μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση. Επιπροσθέτως, οι γονείς των μελών της σκληρής παρέας καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών με αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Ωστόσο, η μητέρα του Ρουμάνου αθωώθηκε γιατί είχε ζητήσει τη βοήθεια των Αρχών για την παραβατικότητα του γιου της.

Συνολικά, καταδικάστηκαν 11 από τους 13 εμπλεκόμενους, γονείς και κηδεμόνες των πέντε ανηλίκων που κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο του 11χρονου Άλεξ στις 3 Φεβρουαρίου του 2006, οι οποίοι και κλήθηκαν να καταβάλλουν το συγκεκριμένο ποσό. Ωστόσο, απορρίφθηκε η αγωγή για τη μητέρα του Ρουμάνου, αλλά και για έναν από τους τρεις αδελφούς, οι οποίοι δεν εμπλέκονταν άμεσα στο γεγονός.

Exit mobile version