Υπόθεση Ευαγγελάτου: Το στρατόπεδο-ντροπή στην Πάτρα, ο Έβρος και το συστηματικό bullying
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Ευαγγελάτου: Το στρατόπεδο-ντροπή στην Πάτρα, ο Έβρος και το συστηματικό bullying

SHARE THIS

Η ROSA επικοινώνησε με τον πατέρα του Κυριάκου Ευαγγελάτου, κύριο Γεράσιμο, ερεύνησε το θέμα και ξετυλίγει το κουβάρι μιας αυτοκτονίας, με πολύ σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις.

Μια υπόθεση, που στην αρχή έμοιαζε με ένα τροχαίο δυστύχημα, κρύβει μια αυτοκτονία και πολλά περισσότερα γεγονότα, από αυτά που ο κόσμος έμαθε. Η ROSA επικοινώνησε με τον πατέρα του Κυριάκου Ευαγγελάτου, κύριο Γεράσιμο, ερεύνησε το θέμα και ξετυλίγει το κουβάρι μιας αυτοκτονίας, η οποία φέρεται να προκλήθηκε από το συστηματικό bullying σε βάρος του νεαρού.

Έχουν περάσει έξι χρόνια από την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη που υπέστη ακραίο bullying ως φοιτητής στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, με συνέπεια να οδηγηθεί στον θάνατο. Θα περίμενε κανείς έκτοτε η κοινωνία μας να έχει γίνει αν μη τι άλλο πιο ευαίσθητη σε ζητήματα κακοποιητικών και εκφοβιστικών συμπεριφορών. Δυστυχώς, η υπόθεση του Κυριάκου Ευαγγελάτου μάλλον δείχνει το αντίθετο.

Επικοινωνώντας με τον πατέρα του Κυριάκου, μας αποκάλυψε ότι είχε ανακαλύψει και άλλα περιστατικά bullying και εκφοβισμού στο στρατόπεδο που υπηρετούσε ο γιος του στην Πάτρα, με άλλα παιδιά να φέρουν ψυχικά τραύματα. Παράλληλα, μας αποκάλυψε το νόμο της σιωπής που επικρατεί στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, στο οποίο μετά τον θάνατο του Κυριάκου στην πρώτη ΕΔΕ που διατάχθηκε, υπεύθυνοι ήταν ο νυν και ο τέως ταξίαρχος του λόχου. Με απλά λόγια, οι υπόλογοι κλήθηκαν να “δικάσουν” τον εαυτό τους. Ως εκ θαύματος φυσικά δεν βρήκαν τίποτα μεμπτό.

Ήδη από το 2019 το δίκτυο Σπάρτακος κατήγγειλε, βασανιστήρια σε βάρος φαντάρων από την διοίκηση του εν λόγω στρατοπέδου και δύο χρόνια μετά, φτάνουμε στην αυτοκτονία ενός, με τα στοιχεία που υπάρχουν να υποδεικνύουν πως φέρεται να υπέστη συστηματικό εκφοβισμό και εκβιασμό.

Το χρονικό της υπόθεσης Ευαγγελάτου:

Ο 23χρονος στρατευμένος που υπηρετούσε σε μονάδα της Αχαΐας, έπεσε με το αυτοκίνητό του στη θάλασσα στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στην Κεφαλονιά, το μεσημέρι του Σαββάτου (20/02). Βρισκόταν στην Κεφαλονιά κάνοντας χρήση 7ήμερης άδειας, αλλά την τρίτη ημέρα πήρε το αυτοκίνητό του για να βάλει τέλος στη ζωή του, όπως διαπίστωσε και πραγματογνώμονας.

Πέρασαν σαράντα οκτώ ώρες από το θάνατο του «αγαθού γίγαντα», όπως τον φώναζαν οι φίλοι του λόγω του ύψους του (1,98 μ.) και ο πατέρας του, Γεράσιμος Ευαγγελάτος αποκάλυψε ότι ο θάνατος του παιδιού του δεν ήταν τροχαίο ατύχημα, όπως αρχικά πίστευαν όλοι, αλλά αυτοχειρία.

Όπως μας εξιστορεί ο πατέρας, όλα ξεκίνησαν όταν είχε καταταγεί στον Έβρο, όπου βρέθηκε εκεί για τρεισήμισι μήνες χωρίς άρβυλα και παρόλα αυτά ο αξιωματικός τον εξανάγκαζε σε σκοπιές και πορείες, με τη λάσπη μέχρι το γόνατο και σε δύσβατα σημεία. Συνέπεια αυτού ήταν να πάθει τραυματισμό στην πλάτη και να χαρακτηριστεί Ι3 ή Ι4 (σ.σ. δεν θυμόταν ακριβώς ο πατέρας), με συνέπεια να κριθεί ακατάλληλος για οπλισμό.

Η εξέλιξη αυτή φέρεται να ενόχλησε τον αξιωματικό, ο οποίος του ανέθετε δουλειές γραφείου και έπειτα τον εξευτέλιζε σε όλο το ΚΨΜ διότι ήταν δυσλεκτικός. Μάλιστα ο Κυριάκος επισκέφθηκε ψυχολόγο, ο οποίος τον προέτρεψε να μιλήσει στον διοικητή. Πριν μιλήσει στον διοικητή δέχθηκε απειλές από τον αξιωματικό, ο οποίος του είπε χαρακτηριστικά: “θα σε σκίσω αν μιλήσεις“. Ο νεαρός αιτήθηκε στον διοικητή να μιλήσουν οι δυο τους, όπως και έγινε. Ο διοικητής στον Έβρο έδειξε σωστά αντανακλαστικά και το θέμα έληξε.

Η Πάτρα, ο εκφοβισμός και οι απειλές

Το καλοκαίρι ο Κυριάκος έλαβε ειδική άδεια για οικονομικούς λόγους, ώστε να εργαστεί στην επιχείρηση του πατέρα του και όταν επέστρεψε στον στρατό μεταφέρθηκε στην Πάτρα. Εκεί έμελλε να κορυφωθεί το δράμα του παιδιού εντός του ελληνικού στρατού.

Πρόκειται για ένα στρατόπεδο, το οποίο έχει κατηγορηθεί για αδιαφάνεια και ειδική μεταχείριση ανάλογα το βύσμα, για εκμετάλλευση φαντάρων από τα στελέχη και άθλιες συνθήκες με κοριούς στα κρεβάτια στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον πατέρα στο στρατόπεδο ενοχλήθηκαν με το γεγονός ότι ήταν ακατάλληλος για όπλο και παρόλα αυτά τον εξανάγκαζαν σε υπηρεσίες. Όταν μίλησε για αυτό ξεκίνησε το bullying, με τον εκφοβισμό αρχικά να αφορά μια φωτογραφία με άρμα, που είχε τραβήξει και για την οποία δέχθηκε ποινή 10 ημερών φυλακή. Με αφορμή αυτό το περιστατικό άρχισαν να τον εκβιάζουν ότι θα έστελναν την στρατονομία να τον πιάσει στην Κεφαλονιά και θα τον εξευτέλιζαν αν δεν έκανε ακριβώς ό,τι του ζητούσαν.

Παρότι ο πατέρας του τον είχε καθησυχάσει ότι δεν μπορούν να τον πειράξουν περισσότερο, κάτι άλλο βασάνιζε το μυαλό του Κυριάκου, ο οποίος είχε εξομολογηθεί στον αδερφό του ότι τον εκβίαζαν με δεδομένα από το κινητό του. Μάλιστα αργότερα ο πατέρας ανακάλυψε ότι είχε κατεβάσει εφαρμογή anti-hacking, ενώ σε ανύποπτο χρόνο ο Κυριάκος του είχε πει: “Με κρατάνε γερά”. Έκτοτε ο πατέρας αναζητά περισσότερα στοιχεία σχετικά με το περιεχόμενο των εκβιασμών, ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατο να διαλευκανθεί η υπόθεση από τον στρατό.

Οι καταγγελίες στον Σπάρτακο για το νόμο της σιωπής

“Μη σας γαμ@@@, θα κάνετε τουμπεκί. Δε θα Απολυθείτε αν μιλήσετε!”. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση Αξιωματικών της μονάδας μόλις έγινε γνωστό ότι ο 23χρονος Κυριάκος αυτοκτόνησε, σύμφωνα με τις καταγγελίες του δικτύου φαντάρων Σπάρτακος. “Με απειλές και εξαιρετικά ακραία τρομοκρατία επιχείρησαν να μας κλείσουν το στόμα”, δηλώνουν μέσω του Σπάρτακου οι φαντάροι του στρατοπέδου.

Μάλιστα ο πατέρας αποκάλυψε στη ROSA ότι η πρώτη ΕΔΕ ήταν προσχηματική, καθώς υπεύθυνοι ήταν ο νυν και ο τέως ταξίαρχος του λόχου, ενώ στην δεύτερη ΕΔΕ που πρόκειται να γίνει σύμφωνα με τις πληροφορίες του πατέρα μάρτυρες θα είναι 10 φαντάροι, εκ των οποίων οι πολλοί θα είναι Πατρινοί.

Όπως φαίνεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και η πολιτεία γενικότερα πρέπει να ανοίξουν τον φάκελο της Υπόθεσης Ευαγγελάτου άμεσα. Οι πληροφορίες του πατέρα για περισσότερα περιστατικά σαν του γιου του, αλλά και οι καταγγελίες του δικτύου Σπάρτακος, συνομολογούν πως αν δεν πέσει φως στην υπόθεση δεν θα μάθουμε ποτέ τι πραγματικά συμβαίνει.

Όπως λέει ο πατέρας στην ROSA: “Tο παιδί μου έφυγε, όμως δεν θα κοιτάξω την πάρτη μου. Θα φτάσω το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο. Το ορκίζομαι στην ψυχή του παιδιού μου”.

Είναι χρέος όλων μας να μην κοιτάξουμε τον εαυτό μας και να παλέψουμε για μια υπόθεση πολύ πιο σκοτεινή απ’ ότι αρχικά φαίνεται. Είναι κοινωνικό μας χρέος κανένα παιδί να μην οδηγηθεί ξανά στην αυτοχειρία από αδίστακτους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται καταστάσεις και ασκούν ψυχολογική βία.

Exit mobile version