Ιράν: Καταργείται η “αστυνομία ηθών”;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιράν: Καταργείται η “αστυνομία ηθών”;

SHARE THIS

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η ομάδα θα μπορούσε να συσταθεί εκ νέου υπό νέα εντολή

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν δήλωσε ότι η “αστυνομία ηθών” της χώρας θα διαλυθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης την Κυριακή.

“Η αστυνομία της ηθικής δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιοσύνη”, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζέρι, όπως δήλωσε αργά το Σάββατο το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, σύμφωνα με το DW.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η δύναμη θα συσταθεί εκ νέου σε διαφορετικό πλαίσιο ή με διαφορετικό όνομα. Τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι οι θανατικές καταδίκες και οι νομικές διαδικασίες για αδικήματα “ηθικής” θα συνεχιστούν.

“Φυσικά, το δικαστικό σώμα συνεχίζει να παρακολουθεί τις ενέργειες συμπεριφοράς”, δήλωσε το Σάββατο ο Μονταζέρι σε συνέδριο που περιέγραψε την πολιτική που βασίζεται στη θρησκεία.

Τον Σεπτέμβριο, η 22χρονη Μαχσά Αμινι πέθανε υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής, αφού είχε συλληφθεί επειδή δεν φορούσε μαντίλα χιτζάμπ, γεγονός που οδήγησε σε πολύμηνες διαδηλώσεις για την προάσπιση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Το καθεστώς της Τεχεράνης δέχεται σημαντικές πιέσεις μετά το θάνατο της Αμινί. Το Σάββατο, ο Μονταζερί δήλωσε επίσης ότι οι αρχές επανεξετάζουν τον νόμο δεκαετιών που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν μαντίλα για να δουν αν χρειάζεται “αλλαγές”.

Η λεγόμενη αστυνομία ηθικής είναι μια μονάδα της αστυνομίας του Ιράν που έχει ως αποστολή την επιβολή των νόμων σχετικά με τους ισλαμικούς κώδικες ένδυσης και άλλες συμπεριφορές στο κοινό. Άρχισαν να περιπολούν στους δρόμους το 2006 μετά την καθιέρωσή τους από τον σκληροπυρηνικό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Οι διαδηλώσεις όμως για ανθρώπινα δικαιώματα που πήραν μορφή επανάστασης στο Ιράν, άνοιξαν τη συζήτηση για πρόοδο.

Exit mobile version