Ιστορική απόφαση: Αποζημίωση για σκύλο που τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Κρήτη
ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ

Ιστορική απόφαση: Αποζημίωση για σκύλο που τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Κρήτη

SHARE THIS

Με μία ιστορική απόφαση, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη και πλήρη διατροφή για σκύλο που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα zougla.gr, το περιστατικό σημειώθηκε το 2018 στα Χανιά της Κρήτης, στην περιοχή Τρούλια Φουντουλιανά, όπου οδηγός τραυμάτισε σοβαρά λυκόσκυλο.Επρόκειτο για χωματόδρομο και ο κηδεμόνας του λυκόσκυλου το κρατούσε από το λουρί του. Το αυτοκίνητο ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, σηκώνοντας σκόνη. Οι κηδεμόνες του λυκόσκυλου, καθώς και το φιλικό τους ζευγάρι που επίσης είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του, έκαναν νόημα στον οδηγό να σταματήσει. Εκείνος σταμάτησε και στη συνέχεια έβαλε πάλι μπροστά, χωρίς, από έλλειψη προσοχής, που όφειλε και μπορούσε να καταβάλλει, να αντιληφθεί ότι το λυκόσκυλο βρισκόταν μπροστά στον μπροστινό τροχό του αυτοκινήτου του. Έτσι, ξεκινώντας, τραυμάτισε σοβαρά το ζώο στο δεξί πίσω πόδι του.
Το δικαστήριο έκρινε ότι αποκλειστικά υπαίτιος ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου, επιδικάζοντας αποζημίωση για τον σκύλο. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα νοσήλια, η διατροφή του ζώου για την υπόλοιπη ζωή του και αποζημίωση για ηθική βλάβη. Επίσης, οι κηδεμόνες του σκύλου θα λάβουν 4.560 ευρώ, δηλαδή τα έξοδα διατροφής, την ηθική βλάβη (1.000 ευρώ) και τα έξοδα της νοσηλείας.
Είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της χώρας μας, που επιδικάζεται μηνιαία δαπάνη διατροφής για σκύλο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αναγνώριση των ζώων ως νομικές υποστάσεις. Το δικαστήριο αναγνώρισε δηλαδή ότι το ζώο δικαιούται τα ίδια δικαιώματα με έναν άνθρωπο που θα είχε τραυματιστεί σε τροχαίο.
Η απόφαση 1954/2020 ανοίγει τον δρόμο και για άλλες παρόμοιες αποφάσεις, με την προϋπόθεση ότι οι κηδεμόνες τηρούν επίσης τις υποχρεώσεις τους με βάση τη νομοθεσία, δηλαδή, ο σκύλος θα είναι με λουρί, τσιπαρισμένος και θα τον κρατάει ο κηδεμόνας του (νόμοι 4039/2012 και 4235/2014).

Exit mobile version