Κ. Παπαϊωάννου για βία ανηλίκων: Τα παιδιά βλέπουν διαρκώς την βία της ιεραρχίας (Video)
Χ SCREENSHOT
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Παπαϊωάννου για βία ανηλίκων: Τα παιδιά βλέπουν διαρκώς την βία της ιεραρχίας (Video)

SHARE THIS

«Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο μέσο επιβολής μιας ιεραρχίας. Είτε είναι ιεραρχία φυλετική, κοινωνική, ταξική, οικονομική, πολιτική...».

Για τα ολοένα και πιο συχνά περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων μίλησε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κωστής Παπαϊωάννου, εξηγώντας ότι τα παιδιά δεν βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένα μόνο στα social media αλλά και στα καθημερινά φαινόμενα βίας που τείνουν να γίνουν μία βάρβαρη κανονικότητα.

Ειδικότερα, ο Κωστής Παπαϊωάννου που διευθύνει το ΣΗΜΕΙΟ για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, μιλώντας στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού στον Alpha κλήθηκε να απαντήσει αν οι ανήλικοι βλέπουν κάπου όλη αυτήν την βία και την μιμούνται, κι αν διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τους την συμπεριφορά οι εικόνες και τα ερεθίσματα που λαμβάνουν από την τηλεόραση και τα social media.

Ο ίδιος σταχυολογώντας τα περιστατικά βίας μόνο των τελευταίων ημερών, εξήγησε ότι η βία μεταξύ ανηλίκων δεν είναι ένα φαινόμενο αποκομμένο από την βία των ενηλίκων, που αποτελεί μέσο επιβολής μιας ιεραρχίας.

Όπως επιβεβαίωσε ο Κ. Παπαϊωάννου, τα παιδιά βλέπουν την βία στην τηλεόραση και στο TikTok, όμως όπως επεσήμανε «μέσα στον τελευταίο μήνα, αυτά τα παιδιά έχουν δει στην Αλεξανδρούπολη πολιτοφύλακες να βγαίνουν με τις καρότσες, να πιάνουν μετανάστες, να τους κλείνουν σε κλουβιά και να λένε έχω “δέκα κομμάτια”.

Έχουν δει τον ύπαρχο ενός πλοίου να πετά στην θάλασσα έναν άνθρωπο, να τον πνίγει κι όταν τον ρωτάνε να λέει “νόμιζα ότι ήταν Πακιστανός”. Χθες είδανε έναν εκλεγμένο δήμαρχο να δέρνει έναν πλημμυροπαθή και μάλιστα ο πλημμυροπαθής να πηγαίνει να του ζητά συγγνώμη μετά.

Άρα βλέπουμε ότι η βία σε αυτά, δεν είναι ένα περιστατικό που ξεφεύγει γιατί κάπου υπάρχει μία ένταση, μια αντιπαράθεση και φτάνουν στην βία. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο μέσο επιβολής μιας ιεραρχίας. Είτε είναι ιεραρχία φυλετική, κοινωνική, ταξική, οικονομική, πολιτική κτλ. Τα παιδιά την βλέπουν διαρκώς. Πολύ περισσότερο απ’ ότι το καταλαβαίνουμε εμείς.

Γι’ αυτό και λέω ότι η βία των ανηλίκων δεν είναι ένα φαινόμενο ξεκομμένο από την των ενηλίκων. Τα παιδιά δεν ζουν σε μια γυάλα που είναι μόνο το TikTok, όπως εμείς φανταζόμαστε».

Exit mobile version