Με καπέλα και συστάσεις αντιμετωπίζουν τον καύσωνα οι κυβερνώντες από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με καπέλα και συστάσεις αντιμετωπίζουν τον καύσωνα οι κυβερνώντες από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους!

SHARE THIS

Επιτέλους έγινε κατανοητό ότι δεν εργάζονται όλοι σε κάποιο γραφείο με μονίμως ανοιχτό το κλιματιστικό, ωστόσο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους εργαζόμενους φανερώνουν εμπαιγμό.  

Διαβάζοντας ότι το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα, πολλοί πίστεψαν μάταια ότι επιτέλους η ηγεσία και τα στελέχη του συνειδητοποίησαν ότι δεν εργάζονται όλοι σε κάποιο γραφείο με μονίμως ανοιχτό το κλιματιστικό. Όμως, δυστυχώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ενδεικτικά της αντεργατικής πολιτικής που ασκεί εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ειδικότερα, μετά την ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, για το συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα, συστήνονται οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης και ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες.

Αντί να υπάρξει πρόβλεψη για εργασίες που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους κατά τις μέρες που το κύμα καύσωνα θα σαρώνει τη χώρα, προτείνει στους εργοδότες να μοιράσουν καπέλο και νερό στους εργαζομένους και αφήνοντας στη δικής τους διακριτική ευχέρεια αν μπορούν να προγραμματιστούν εργασίες «που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών», χωρίς η Πολιτεία να μεριμνά για την προστασία των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μανώλης Πλειώνης καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής στο ΑΠΘ, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόνισε σήμερα στον Alpha 98.9 ότι: «Δεν γνωρίζουμε τα μέτρα που μπορεί να πάρει η πολιτεία. Αυτό είναι θέμα της Πολιτικής Προστασίας και των υπευθύνων. Αλλά, ορισμένα πράγματα που είναι λογικά και πιθανώς να μπορούν να εφαρμοστούν, δεν γνωρίζω, είναι ότι θα μπορούσαν να κλείσουν υπηρεσίες, Πέρα από τη δυσφορία που θα προκαλέσει ο καύσωνας στον κόσμο, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε επιβάρυνση του δικτύου. Οπότε, φαντάζομαι ότι πρέπει να παρθούν μέτρα που θα απομειώσουν όσο το δυνατόν αυτή την επιβάρυνση».

Τόνισε ότι τις ημέρες των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, «είναι λογικό κάποιες υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα, πιθανώς και γενικότερα, να κλείσουν δύο μέρες και βλέπουμε. Καλό θα ήταν να παρθούν κάποια μέτρα».

Την ίδια στιγμή ο Θ. Κολυδάς της ΕΜΥ έκανε λόγο για επικίνδυνο καύσωνα.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

  • Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
  • Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
  • Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
  • Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

  • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  • Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00
  • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).
Exit mobile version