Κάλεσαν και αστέγους στην γιορτή της Δημοκρατίας: Ποια Δημοκρατία γιορτάζει όταν έχει αστέγους;
EUROKINISSI ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάλεσαν και αστέγους στην γιορτή της Δημοκρατίας: Ποια Δημοκρατία γιορτάζει όταν έχει αστέγους;

SHARE THIS

Οι άστεγοι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, χρειάζονται εκπροσώπηση κυρίως για να μην υπάρξουν άλλοι άστεγοι.

Στην χθεσινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο -ενώ η χώρα καιγόταν-, πέρα από την δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας για το κοινό περί δικαίου αίσθημα, τις… σαγιονάρες που τάχα έπληξαν το κύρος της εκδήλωσης και τα παρασκηνιακά πολιτικά σούξου- μούξου, μία είδηση που πέρασε στα ψιλά, ίσως και να είναι η μόνη που αξίζει να διαβάσει κανείς για την γιορτή της Δημοκρατίας.

Αναλυτικότερα, διαβάζουμε σε διαρροές στον ηλεκτρονικό Τύπο για τους προσκεκλημένους: «Έχουν κληθεί να παρευρεθούν άτομα από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, εκπρόσωποι Γυναικείων Οργανώσεων και δομών Κοινωνικής Πρόνοιας, άτομα με Αναπηρία, στελέχη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, άτομα από τον χώρο της Υγείας, διακεκριμένοι επιστήμονες, αθλητές, επαγγελματίες από τον παραγωγικό τομέα της Οικονομίας, κάτοικοι ακριτικών περιοχών, αριστεύσαντες μαθητές, φοιτητές Ρομά, στελέχη Αεροπυρόσβεσης, άστεγοι, πρόσφυγες, καθώς και η Εθνική Ομάδα Πόλο Ανδρών με τον προπονητή τους».

Κι όμως, χωρίς ντροπή, προσκάλεσαν και δημοσιοποίησαν- ότι στην γιορτή της Δημοκρατίας θα είναι και άστεγοι.

Πρώτα απ’ όλα ξεχειλίζει η υποκρισία του όλου πράγματος, διότι πολλοί άνθρωποι των παραπάνω κοινωνικών ομάδων τον υπόλοιπο χρόνο είναι αόρατοι για την Πολιτεία:

  • Άτομα με Αναπηρίες ζουν αποκλεισμένα από την κοινωνία καθώς δεν έχει υπάρξει μέριμνα για την προσβασιμότητά τους στην πόλη, παρόλο που σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ πήγαν… «Μεγάλο Περίπατο» και σπαταλήθηκαν αδιαφανώς σε ζαρντινιέρες και φοίνικες.
  • Πρόσφυγες αν δεν αριστεύσουν ή αν δεν απασχολήσουν την Κοινωνία των Πολιτών, συχνά εισπράττουν άθλιας μεταχείρισης ζώντας στοιβαγμένοι σε δομές – φυλακές.
  • Όσον αφορά τους Ρομά συνανθρώπους μας, αρκεί να θυμηθεί κανείς την ανθρωποκτονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από άνδρες της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια δίωξης στο Πέραμα.

Και τέλος φτάνουμε στους άστεγους συμπολίτες μας.

Μα τι σόι γιορτή είναι αυτή που βασίζεται στην παραδοχή ότι μία κατά τα άλλα ευνομούμενη Δημοκρατία έχει πολίτες που δεν έχουν σπίτι, την ίδια στιγμή μάλιστα που υπάρχει απόθεμα άδειων και αναξιοποίητων κτιρίων στην Ελλάδα.

Τι σόι Πολιτεία τους καλεί σε γιορτές για να βγάλουν φωτογραφίες και να δοθεί μία εικόνα εκπροσώπησης; Τι σόι Πολιτεία αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα οριστικά καλεί τους άστεγους σε φιέστες αντί να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν άλλοι;

Οι άστεγοι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, χρειάζονται εκπροσώπηση κυρίως για να μην υπάρξουν άλλοι άστεγοι.

Exit mobile version