Καταγγελία για δεκάδες νεοσύλλεκτους με τροφική δηλητηρίαση
EUROKINISSI / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελία για δεκάδες νεοσύλλεκτους με τροφική δηλητηρίαση

SHARE THIS

Σύμφωνα με τη καταγγελία δεν εξετάστηκαν από μόνιμους γιατρούς, αλλά από νεοσύλλεκτους οπλίτες γιατρούς, χωρίς να έχουν πάρει ειδικότητα

Τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής σε στρατόπεδα, αποκαλύπτουν καταγγελίες για τροφική δηλητηρίαση νεοσύλλεκτων στρατιωτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες, πάνω από 40 νεοσύλλεκτοι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση. Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των νεοσύλλεκτων στο alt.gr, η δηλητηρίαση προήλθε από χαλασμένο και γεμάτο σκουλήκια φαγητό, ενώ στη συνέχεια από τη διοίκηση βαφτίστηκε «ιογενής γαστρεντερίτιδα», για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της και να μετριαστούν οι αντιδράσεις.

Ακόμη, όπως επισημαίνουν οι νεοσύλλεκτοι που προσβλήθηκαν από τροφική δηλητηρίαση, δεν εξετάστηκαν από μόνιμους γιατρούς, αλλά από νεοσύλλεκτους οπλίτες γιατρούς, χωρίς να έχουν πάρει ειδικότητα και χωρίς να υπάρχει καμία επίβλεψη από κάποιον αξιωματικό – γιατρό.

Την ίδια ώρα, νεοσύλλεκτοι γιατροί καταγγέλλουν με επιστολή τους στο alt.gr ότι το περιστατικό αποτελεί «κορωνίδα των υγειονομικών παραβάσεων που λαμβάνει χώρα καθημερινά», όπου βρίσκονται «αντιμέτωποι με την παράλογη ευθύνη και πρόκληση να πρέπει να περιθάλψουμε μεγάλο αριθμό περιστατικών, κάποια εκ των οποίων ιδιαίτερα κρίσιμα (π.χ. εγκαύματα τρίτου βαθμού, από καυτό λάδι στα μαγειρεία) τα οποία δεν έχουμε ούτε την κατάρτιση ούτε τις παροχές για να διαχειριστούμε».

Σχετικά με το πρόσφατο κρούσμα σημειώνουν ότι οι ασθενείς «δεν απομονώθηκαν όπως προτάσσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και δεν έλαβαν παρά την ελάχιστη υγειονομική φροντίδα. Δεν επέβλεψε την κατάστασή τους κανένας οπλίτης ιατρός ούτε αξιωματικός, παρά μόνο ένας νεοσύλλεκτος ιατρός ο οποίος τους ρώτησε αν είναι καλά και αν χρειάζονται κάτι»!

Το μοτίβο αυτό έρχεται να συμπληρώσει άλλη καταγγελία, καθώς πριν από λίγες μέρες νεοσύλλεκτοι με επιστολή τους στην ίδια πηγή, διαμαρτυρήθηκαν για τις άσχημες συνθήκες υγιεινής που αντιμετώπισαν, από την πρώτη μέρα που παρουσιάστηκαν στο ΚΕΤΘ Αυλώνας.

Επισήμαναν την παρουσία αρουραίων στα μαγειρεία, τα χαλασμένα τρόφιμα και τα λιγοστά καθαριστικά που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες υγιεινής των οπλιτών στο στρατόπεδο, με αποτέλεσμα τα ίδια τα στελέχη πολλές φορές να αναγνωρίζουν τα προβλήματα και να προσπαθούν να διαχειριστούν τη δυσαρέσκεια καλύπτοντας ακόμη και με δικά τους έξοδα τις ανάγκες για καθαριότητα, κάτι που φυσικά είναι μόνο ένα προσωρινό «μπάλωμα» στα ογκούμενα προβλήματα.

Η κατάσταση που επικρατεί αποτελεί μια τεράστια αντίφαση με τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Ν. Δένδια, ότι από τις προτεραιότητες του υπουργείου είναι «η αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων».

Exit mobile version