Καταγγελίες για ρατσιστικές επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ σε καταυλισμούς Ρομά
EUROKINISSI
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελίες για ρατσιστικές επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ σε καταυλισμούς Ρομά

SHARE THIS

Η Ελλάν Πασσέ αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αχαΐας για τη δημιουργία ειδικής ομάδας καταστολής κατά Ρομά, γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρα στοχοποίησή τους και αρνητική διάκριση.

Την έντονη διαμαρτυρία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, Ελλάν Πασσέ προκάλεσαν οι επιχειρήσεις-σκούπα της ΕΛΑΣ σε διάφορους καταυλισμούς Ρομά στον Ασπρόπυργο, την Καλαμάτα, την Αχαΐα, το Μαρκόπουλο και αλλού, με επίσημη αφορμή φαινόμενα ρευματοκλοπής και ηχορύπανσης.

Η αστυνομία προχώρησε σε αθρόες προσαγωγές ακόμα και άσχετων με τα συγκεκριμένα περιστατικά ανθρώπων, επειδή απλώς είναι Τσιγγάνοι, με αρκετούς ένστολους να έχουν ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορά.

Όπως αναφέρει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρόεδρος της Ελλάν Πασσέ, Βασίλης Πάντζος, οι κατασταλτικές επιχειρήσεις με ένοπλους αστυνομικούς μπροστά σε μικρά παιδιά συνοδεύτηκαν, όπως του κατήγγειλαν κάτοικοι των καταυλισμών, από υπερβολική αστυνομική βία, στα όρια της τρομοκρατίας, αυθαιρεσία κατά τη διαδικασία των προσαγωγών και παραμονής στα Αστυνομικά Τμήματα των συλληφθέντων με ξυλοδαρμούς, εξευτελισμούς, απειλές και ρατσιστική χυδαιότητα από τα όργανα της τάξης.

Επιπλέον, η Ελλάν Πασσέ αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αχαΐας για τη δημιουργία ειδικής ομάδας καταστολής κατά Ρομά, γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρα στοχοποίησή τους και αρνητική διάκριση, παραβιάζοντας κάθε πλέγμα προστασίας κατά τη διαδικασία της προανάκρισης και το δικαίωμα όλων των πολιτών στη δίκαιη δίκη.

Η κοινότητα των Ρομά ετοιμάζεται να απαντήσει σε αυτή την αναμόχλευση ρητορικής μίσους και αντιτσιγγανισμού με επιστολές διαμαρτυρίας προς όλους τους αρμοδίους, ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ σχεδιάζει κινητοποιήσεις τον Ιούνιο ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Ο κ. Πάντζος τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η ένταξη και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Τσιγγάνων δεν θα έρθει με αστυνομικές επιχειρήσεις, αλλά με συγκροτημένα σχέδια από την Πολιτεία και κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση και την εργασία και την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελλάν Πασσέ, κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν ορισμένα μέλη της τσιγγάνικης κοινότητας που οργανώνουν γλέντια ή παραδοσιακούς γάμους ή ότι ορισμένοι οδηγούν χωρίς δίπλωμα και δεν σέβονται τις ώρες της κοινής ησυχίας. «Όποιος παραβιάζει κάποιον νόμο να υποστεί τις συνέπειες. Είμαστε όμως αντίθετοι στους ελέγχους να παίρνουν τέτοια μέτρα καταστολής με ενόπλους σε καταυλισμούς, όπου μέσα υπάρχουν μικρά παιδιά», λέει χαρακτηριστικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Παράλληλα, καταγγέλλει αστυνομικούς που δεν σέβονται τους Τσιγγάνους και τους βρίζουν άσχημα, τους ταπεινώνουν, ακόμα και τους ξυλοκοπούν, προχωρώντας σε προσαγωγές για ασήμαντες αφορμές. Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί, κατά τον κ. Πάντζο, το bullying αστυνομικών εις βάρος μικρών Τσιγγάνων μαθητών στον Ασπρόπυργο την ώρα που πήγαιναν στο σχολείο τους, λέγοντας πράγματα όπως «Γιατί πάτε σχολείο; Δεν χρειάζεται, αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα μάθετε ποτέ γράμματα, τζάμπα πάτε», γεγονός που προκάλεσε την οργή γονιών και οργανώσεων των Ρομά που σκέφτονται να κινηθούν νομικά.

Exit mobile version